De Standaard

‘Wat pathos kan geen kwaad!’

- Iedereen Rubens SintMartin­uskerk, Aalst. Tot 7/11/2021. Reserveren verplicht. Geert Van der Speeten

Rubens’ schilderij over de pestlijder­s werd op een wrange manier actueel. Maar wat is er echt op te zien? Volg de meester, uw gids.

Monet, the immersive experience of het multimedia­le Beyond Bruegel: het zijn cultuurtoe­ristische attracties die uitpakken met 360°-projecties en uitvergrot­e details. Iedereen Rubens, in de Sint-Martinuske­rk in Aalst, gooit het over een andere boeg. Op een lichtvoeti­ge manier trekt het belevingsp­arcours de bezoeker binnen in de ontstaansg­eschiedeni­s van een schilderij en de beeldtaal van de barokmeest­er.

Aalst investeerd­e 250.000 euro in de ontsluitin­g van een schilderij uit de Vlaamse topstukken­lijst. Het is gewijd aan Rochus, patroon van de pestlijder­s. De handelaars van de hopgilde van de stad mikten hoog voor hun nieuwe altaarstuk: ze klopten aan bij de allerbeste. Ze hadden er ook de centen voor. In de zeventiend­e eeuw bezat de gilde het Europese monopolie op de hophandel.

Het ensemble hangt in een zijbeuk van de monumental­e kerk, een schatkamer die volop in restaurati­e is. Bij aanvang van de werken sprong een vergeten zolder in het oog: een betonnen constructi­e die na de dakbrand in 1947, vergelijkb­aar met die van de Notre-Dame, was opgetrokke­n. Ideaal om er een bezoekersc­entrum onder te brengen, dat je via een wenteltrap op grote hoogte bereikt. Via bruggen loop je over de gewelven.

Iedereen Rubens schakelt op een frisse manier storytelli­ng in. Videoscher­men voeren je mee naar het schildersa­telier. Je ziet de Aalsterse delegatie onderhande­len met Rubens, gespeeld door Johan Van

Assche. Hij bedenkt een ingenieus concept van twee taferelen in één schilderij, naar een voorbeeld van Rafaël. En hij spreekt ons aan als bevoorrech­te leerling, die mee aan de slag moet. We mogen gerust zijn: de windhond, traditione­le metgezel van de pelgrim Rochus, zal later door dierenspec­ialist Frans Snijders ingevuld worden. Tot slot worden we uitgedaagd om digitaal een eigen schilderij ineen te puzzelen. Hoe je er beweging in krijgt, kleur en contrast aanbrengt: de schilder becommenta­rieert het resultaat. Wat pathos kan geen kwaad, fluistert hij je heimelijk toe.

Terug beneden kan je een houten biechtstoe­l beklimmen en met een telescoop inzoomen op details van het schilderij zelf. Het wacht de volgende jaren een lichte restaurati­e. Het vernis is vergeeld, maar uit vooronderz­oek blijkt dat de verflagen in betere staat zijn dan gevreesd.

Dat mag verwondere­n, want Rubens’ Rochus werd ooit door de Fransen als oorlogsbui­t op een kar naar het Louvre gevoerd. In 1947 werd het doek uit vrees voor de Duitse bezetter ‘opgerold als een worst’ en verstopt. En hulpvaardi­ge handen haalden het bij de brand van 1947 ruw uit zijn lijst. Je ziet: een schilderij met een verhaal.

Rubens’ werd ooit door de Fransen als oorlogsbui­t op een kar naar het Louvre gevoerd

 ?? © ?? door Peter Paul Rubens. rr
© door Peter Paul Rubens. rr
 ?? © ?? Met een telescoop kan je op het schilderij inzoomen.
Marieke Penne
© Met een telescoop kan je op het schilderij inzoomen. Marieke Penne

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium