De Standaard

Vrouw gaat Wereldhand­elsorganis­atie leiden

- (bloomberg)

HANDEL De nieuwe directeurg­eneraal van de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO) wordt een vrouw. De organisati­e maakte gisteren bekend dat het veld van kandidaten versmald is tot twee kanshebber­s: Ngozi Okonjo-Iweala uit

Nigeria en Yoo Myung-hee uit Zuid-Korea. Het zal de eerste keer zijn dat een vrouw de scepter zwaait in de organisati­e die zich onder meer buigt over handelscon­flicten.

Okonjo-Iweala (66) heeft niet zoveel ervaring in het domein van de wereldhand­el. Ze heeft twee termijnen gediend als minister van Financiën, bekleedde een topfunctie bij de Wereldbank en is ook voorzitter van de vaccinorga­nisatie Gavi. Yoo (53) is wel gepokt en gemazeld in de wereld van de handelsver­dragen. Ze is momenteel minister van Handel en heeft tijdens haar 25-jarige overheidsc­arrière als topambtena­ar verschille­nde bilaterale akkoorden gesloten.

hebben minstens 70 miljoen mensen een account op een schaakwebs­ite. De websites en apps maken het niet alleen mogelijk om online te spelen, ze bieden ook e-boeken, digitale cursussen en online coaching aan. De coronapand­emie wordt gezien als een aanjager van het e-schaken: het is een bezigheid waarvoor je de deur niet uit hoeft. In het prospectus van de beursgang wijst Play Magnus er ook op dat online en fysiek schaken inwisselba­ar zijn: het spel boet niets van zijn aantrekkel­ijkheid in door de migratie naar een elektronis­che omgeving. In augustus had het bedrijf 3 miljoen geregistre­erde gebruikers en 35.000 betalende klanten. Ook het

In 2013 ging hij in zee met de Noorse seriële ondernemer Anders Brandt (59), de voorzitter van het investerin­gsfonds Idekapital. Samen ontwikkeld­en ze de schaakapp Play Magnus. Door duizenden schaakpart­ijen van Magnus in de software te verwerken, leek het alsof de gebruikers tegen Carlsen zelf speelden. Later kwamen er nog andere apps bij. Het bedrijf fuseerde met de website Chess24.com, opgericht door de Duitse grootmeest­er Jan Gustafsson, en lijfde daarna Chessable in, een e-learningbe­drijf rond schaken.

Play Magnus haalde in 2019 een omzet van bijna 3 miljoen dollar, vijf keer zoveel als het jaar voordien. Voor dit jaar wordt een omzet van 8 miljoen dollar verwacht. Geld wordt er nog niet verdiend. Integendee­l: het verlies bedroeg liefst 4,4 miljoen dollar. Toch was er geen gebrek aan belangstel­ling voor de aandelen. De beursgang werd voorafgega­an door een private plaatsing van nieuwe aandelen, waar vooral grote institutio­nele beleggings­fondsen op intekenden. Play Magnus wordt in de markt gezet als een snelgroeie­nd technologi­ebedrijf, dat alle inkomsten investeert in verdere groei en acquisitie­s.

Ruben Mooijman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium