De Standaard

Leuvense horecavoor­zitter sluit uit solidarite­it restaurant om 23 uur

- (hsb) Amaury Michaux (belga)

LEUVEN Restaurant Etoile D’Or op het Martelaren­plein in Leuven mag officieel open blijven tot 1 uur vrijdagavo­nd, maar zal al sluiten om 23 uur. Uitbater Kevin Vanderauwe­ra, ook voorzitter van Ho.Re.Ca Leuven, zou een latere opening niet eerlijk vinden tegenover zijn collega’s.

Last call om 22.30 uur, tap toe om 22.45 uur en deuren toe om 23 uur. Dat is het plan van Etoile D’Or, terwijl de zaak eigenlijk tot 1 uur open zou mogen blijven. Uitbater Kevin Vanderauwe­ra is ook voorzitter van Ho.Re.Ca Leuven, maar benadrukt dat het bij zijn beslissing niet gat om plichtsgev­oel vanwege zijn functie.

‘Ik sta dertig jaar in de horeca, mijn vader had een café. Nu graantjes gaan wegpikken van mijn buurman die wel om 23 uur moet sluiten, dat vind ik gewoon niet correct’, zegt hij.

Normaal sluit de keuken in Etoile D’Or om 21 uur, maar blijven ze open voor klanten die nog iets willen drinken. ‘Maar als ik open blijf, gaan de klanten van het café naast me, dat wel moet sluiten, gewoon naar bij mij verhuizen. Ik zou profiteren op hun kap. Ik krijg dat gewoon niet over mijn hart.’

Andere restaurant­s die wel open blijven, zoals Optimist, vragen hun klanten om voor het eten een aperitief te drinken op café in plaats van na het eten op café te gaan. Volgens Vanderauwe­ra hebben ook heel wat andere Leuvense restaurant­s het plan om te sluiten om 23 uur. Er is ook sprake van een uniform sluitingsu­ur voor alle horeca op Leuvens of provinciaa­l niveau, maar daarover is nog niets beslist.

‘Ik wil niet profiteren op de kap van de cafés' Etoile D’Or

Kevin Vanderauwe­ra

 ?? © ?? Kevin Vanderauwe­ra van Etoile D’Or en Ho.Re.Ca Leuven. hsb
© Kevin Vanderauwe­ra van Etoile D’Or en Ho.Re.Ca Leuven. hsb

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium