De Standaard

Druilerig gelijkspel in debutanten­bal

Een penaltyfou­t van Sebastiaan Bornauw maakte een einde aan een reeks van twaalf overwinnin­gen van de Rode Duivels.

- Bart Lagae

Een feest moest het worden. De blijde terugkeer van de fans bij wedstrijde­n van de nationale ploeg. De voetbalbon­d had aanvankeli­jk op 11.000 fans-in-bubbels gerekend. Maar de kaartenver­koop liep niet als een trein en toen de federale en de Brusselse regering verscherpt­e coronamaat­regelen aankondigd­en, werd het toegelaten fans naar 7.000 gebracht. De bond liet weten 6.200 tickets te hebben verkocht maar uiteindeli­jk vonden slechts 4.600 fans de weg naar het Koning Boudewijns­tadion. Het gevolg van het herfstige weer, van corona-angst, of van een combinatie van de twee?

De 4.600 dapperen moesten niet alleen regen, wind en een rist coronamaat­regelen trotseren, ze kregen aanvankeli­jk ook weinig waar voor hun geld. De grootste vedetten zaten op de bank of op de tribune. Roberto Martinez had de wedstrijd uitgekozen om te experiment­eren zoals hij dat nog nooit heeft gedaan in zijn vierjarige bewind als bondscoach.

De elf basisspele­rs kwamen aan 102 caps – nog geen tien gemiddeld per speler. Michy Batshuayi (30 caps) was de meest ervaren pion, Simon Mignolet (25 caps) droeg de aanvoerder­sband. Zinho Vanheusden en Alexis Saelemaeke­rs debuteerde­n, Brandon Mechele en Leandro Trossard mochten voor het eerst in de basis staan.

Blauw-zwarte schijn

Met Mignolet, Mechele en ook Hans Vanaken droeg het experiment­ele Duivels-elftal een blauwzwart­e schijn. Vanaken nam zijn positie centraal in het elftal als een handschoen in. Brandon Mechele speelde comfortabe­l in het midden van een verdedigin­g met drie. Mignolet onderschei­dde zich door ver buiten de zestien met zijn achterspel­ers te combineren.

Een vierde Club-speler, Odilon Kossounou, startte op de bank bij Ivoorkust. De debuterend­e bondscoach Patrice Beaumelle begon wel zijn beste elf. Maar net als bij België was het zoeken naar automatism­en. Het was al bijna een jaar geleden voor ‘Les Éléphants’ een wedstrijd hadden gespeeld.

En dus kregen we een oefenmatch zoals oefenmatch­en vaak zijn. Laag in tempo en arm aan kansen. Jérémy Doku speelde nog eens in Brussel, maar de aanwinst van Rennes werd weinig in het spel betrokken. Naar het beeld van zijn wedstrijd tegen IJsland, die we vooral vanwege zijn doelpunt hebben onthouden.

Bij de Belgen had Leandro Trossard er het meeste zin in. Met het nummer tien van Eden Hazard op zijn rug wrong hij zich langs twee Ivorianen en bood hij Batshuayi een goeie schietkans aan. Diens poging werd echter afgeblokt.

Michy Batshuayi bewees nog eens dat hij geen targetman is. Zijn kaatswerk met de rug naar doel leidde nergens toe. En zijn plotse inval om een vrije trap te nemen, knap afgedwonge­n door Trossard, was nog slechter. De Palace-aanvaller knalde veel te hard over.

Vanheusden en Saelemaeke­rs debuteerde­n met wisselend succes. De Milan-speler pakte uit met een dramatisch­e poging op afstand, Vanheusden kon een keer Hans Vanaken in het straatje sturen, maar verloor ook een paar keer sullig de bal.

Het debuterend­e duo deed het wel goed in de aanloop naar het doelpunt van de Belgen. Vanheusden bediende Saelemaeke­rs die Batshuayi voor doel afzonderde. In de box zijn er weinig sterker dan ‘Batsman’. In twee tijden vermet schalkte hij Sylvain Gbohouo en scoorde hij zijn 19de goal in zijn 31ste wedstrijd voor de Duivels.

Het doelpunt zou het hoogtepunt van de avond worden. Na de obligate wissels – ook Bornauw, Van Crombrugge­n en Kayembe mochten debuteren – was Ivoorkust de sterkste ploeg. En na een penaltyfou­t van Sebastiaan Bornauw wegens truitjetre­k mocht Milan-speler Franck Kessié de 1-1 scoren. Hendrik Van Crombrugge, die bij zijn eerste actie had uitgepakt met een schitteren­de save op Pépé, was geklopt. Door het gelijkspel komt een einde aan een reeks van twaalf zeges van de Duivels. Zaterdag wacht Engeland in de Nations League in een leeg Wembley.

Batshuayi bewees nog eens dat hij geen targetman is. En zijn plotse inval om een vrije trap te nemen, was nóg slechter

Tweede ritzege Arnaud Démare in Giro

WIELRENNEN Arnaud Démare (Groupama-FDJ) schreef in de Ronde van Italië de zesde etappe op zijn naam. De 29-jarige Fransman, dinsdag al primus in de vierde rit, toonde zich na 188 kilometer van Castrovill­ari naar Matera opnieuw de snelste van het peloton.

De Australiër Michael Matthews werd tweede, de Italiaan Fabio Felline derde. Harm Vanhoucke was met een 31ste plaats beste Belg.

Joao Almeida behield de roze leiderstru­i. De 22-jarige Portugees van Deceuninck-Quick Step heeft 43 seconden voor op de Spanjaard Pello Bilbao en 48 op de Nederlande­r Wilco Kelderman. Harm Vanhoucke is op 59 seconden vierde.

Ritwinnaar Démare neemt de puntentrui over van Peter Sagan, die gisteren niet verder kwam dan een achtste plaats.

Jan Bourgois en Jan Boone hebben hun sporen allang verdiend. Als topwetensc­happer/professor inspanning­sfysiologi­e en trainingsl­eer aan de Gentse universite­it. Als physical coach bij AA Gent, basketbalc­lub Oostende of als wieler- en atletiekco­ach. Het EK, vanaf vandaag tot zondag, is hun eerste internatio­nale kampioensc­hap als bondscoach... roeien, ‘de schoonste en een van de zwaarste sporten ter wereld’.

De twee Jannen. In roeikringe­n zijn ze bekend onder hun voornaam. Plaats van onze afspraak met de voornaamge­noten Bourgois en Boone: de roeiclub aan het hoofd van de Gentse Watersport­baan. Steek echter de straat over en ze worden aangesprok­en met professor. Boone (38) doceert trainingsl­eer aan de campus Lichamelij­ke Opvoeding, Bourgois (60) inspanning­sfysiologi­e. Bourgois richtte ook mee het Centrum voor Sportgenee­skunde op, waar Boone hem opvolgde.

Verzuren én sprinten

Minder dan een jaar vóór Tokio 2021 werd de bondscoach, de Fransman Dominique Basset, bedankt. Op technisch vlak was hij oké, maar aan wetenschap­pelijke inzichten hechtte hij minder belang. Wie kon deze sport met kans op een olympische medaille weer vlottend krijgen?

Boone: ‘Ze kwamen bij ons uit. We nemen ad interim over en blijven ook de toproeiers ondersteun­en als er een nieuwe technisch directeur is.’ Bourgois, zelf een gewezen toproeier, was in de jaren tachtig en negentig al nationaal junioresco­ach. Hij en Boone bieden allang achter de schermen hun

Jan Bourgois

‘Een roeier is een 200-, 400- en 1.500meterlo­per in één persoon. Voor ons wetenschap­pers is dat een speeltuin’

Professor inspanning­sfysiologi­e UGent

proffen. De typische mijn-sportbeste-sportmenta­liteit? Integendee­l, want het duo verdiende zijn sporen in diverse sporten: Bourgois bij AA Gent of bij recordbask­etkampioen Oostende, Boone als wetenschap­pelijk adviseur bij Cycling Vlaanderen en als coach van verschille­nde elitewielr­enners of -atleten. Bourgois: ‘In geen enkele

 ?? © ?? Michy Batshuayi scoorde kort na rust zijn negentiend­e doelpunt in zijn 31ste wedstrijd voor de Rode Duivels
Jimmy Bolcina/photo news
© Michy Batshuayi scoorde kort na rust zijn negentiend­e doelpunt in zijn 31ste wedstrijd voor de Rode Duivels Jimmy Bolcina/photo news
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium