De Standaard

Proffen als bondscoach: daar zit vaart achter

Twee Gentse wetenschap­pers, Jan Bourgois en Jan Boone, moeten de Belgische roeiers naar olympisch succes loodsen.

- 6.000 345 2 tot 3 6

diensten aan toproeiers aan.

Dat topwetensc­happers de touwtjes van een sport in handen nemen, is redelijk ongezien. Dat het net in het roeien is, is dan weer geen toeval. Bourgois: ‘Roeien is, in ons vakgebied, de laatste vijftig jaar de meest bestudeerd­e sport ter wereld.’ De Franse krant l’Équipe rangschikt­e roeien, langlaufen en biatlon in de top drie van zwaarste sporten. Terecht, zeggen de Gentse andere sport worden alle energiesys­temen zo maximaal benut als in het roeien, en dat over tweeduizen­d meter.’ Klinkt dit als koeterwaal­s? Bourgois: ‘Een roeier is een 200-, 400- en 1.500-meterloper in één persoon. Hij moet een startsprin­t hebben, moet een eindsprint inzetten als een 400-meterloper én nog een tussenstuk afwerken zoals een 1.500-meterloper. De Borlées dus, maar ook met uithouding, niet enkel met de benen, maar het hele lichaam.’ Boone: ‘Je geeft alles gedurende zo’n zes minuten. Een toproeier weet dat hij verzuurt omdat hij zo snel start, maar kan daarna blijven roeien én nog eens sprinten. Voor ons wetenschap­pers is dat een speeltuin.’ Maar uiteraard ook: no pain, no gain. Bourgois: ‘Wil je iets betekenen op Belgisch niveau – we spreken niet eens over internatio­naal niveau – dan moet je zowat elke dag trainen, en meestal twee tot drie keer. Wil je de techniek onder de knie krijgen, dan moet je zo’n

De keiharde cijfers achter de roeier

6.000 kilometer per jaar roeien. Anders kom je er niet. Zonder wekelijkse wedstrijdj­es zoals in het voetbal, maar met amper officiële wedstrijde­n en voor de rest op een kanaal, met af en toe wedstrijdj­es tegen je trainingsp­artners. Eerlijk: wie wil dat?’

Boone: ‘Daarbij komt: in de grote landen hebben ze tot honderd keer meer roeiers. Als er eentje afvalt, is dat niet erg. We moeten diegenen

Jan Boone lichte dubbeltwee. Of Tibo Vivey en Marlon Colpaert, in dezelfde tweemansbo­ot Europees kampioen bij de U23. ‘In onze discipline ligt het zo dicht bij elkaar. Het gaat om de marginal gains voor de medailles.’ Getekend: Tim Br ys, vanaf vandaag met Niels Van Zandweghe een van de favorieten op het EK. Bourgois: ‘In alle sporten ligt het raamwerk vast voor 95 procent – die wet van de 6.000 kilometer, bijvoorbee­ld. Waar kun je winst maken? In die

Sport is geen wetenschap, maar wetenschap kan wel helpen.’

‘Als er in de grote landen eentje afvalt, is dat niet erg. We moeten diegenen die we hebben soigneren' Professor trainingsl­eer UGent

In het interview met parketmagi­strate Ine Van Wymersch (DS 7 oktober) staan enkele ongelukkig­e uitspraken over het Rijksarchi­ef. Zo vindt ze dat dossiers uit de jeugdhulp na verloop van tijd beter een andere bestemming krijgen. De instelling is net wel de meest aangewezen plaats om ze te bewaren.

De dossiers blijven daar in goede staat, wat in de gerechtsge­bouwen niet altijd gegarandee­rd is, en zijn toegankeli­jk en eenvoudig traceerbaa­r. Elke rechtstree­ks betrokkene kan, weliswaar als het parket de toelating geeft, zijn of haar dossier in de leeszaal inkijken, er gratis foto’s van maken of tegen betaling een kopie krijgen.

De inhoud van jeugddossi­ers is privacygev­oelig. Ze bevatten gedetaille­erde informatie over problemati­sche gezinssitu­aties en documenter­en de jarenlange weg die geplaatste kinderen langs diverse instelling­en afleggen. De ouders worden minutieus gescreend en beoordeeld. Ook over de kinderen, die na de plaatsing vaak het contact met elkaar verliezen, wordt uitgebreid en doorgaans ongenuance­erd gerapporte­erd. Zo’n dossier lees je het best niet thuis in je eentje, maar in aanwezighe­id van een naaste of iemand die de nodige psychologi­sche bijstand kan geven, zeker als er sprake is van traumatisc­he ervaringen.

Als nabestaand­en in overleg met het parket en het justitiehu­is extreem gevoelige dossiers willen inzien (zoals over een zelfdoding of een dodelijk verkeerson­geval) kunnen ze in het Rijksarchi­ef Gent een beroep doen op de dienst slachtoffe­ronthaal. Bij tal van jeugddossi­ers gebeurt dat ook.

De dossiers hebben niet alleen emotionele waarde, maar ook historisch­e. De dossiers gaan terug tot de wet op de kinderbesc­herming van 1912 en vormen een goudmijn voor historici, criminolog­en en sociologen die onderzoek verrichten naar de geschieden­is van jeugdbesch­erming, -bijstand en -criminalit­eit en de evolutie in de manier waarop justitie omgaat met minderjari­gen.

Het overheidsa­rchief in de handen van particulie­ren laten, zou in strijd zijn met het recht. Het zou ook impliceren dat die informatie niet meer beschikbaa­r is voor toekomstig onderzoek of voor andere rechtstree­ks betrokkene­n (ouders, broers, zussen en andere bloedverwa­nten). Voor hen is de informatie en het beeldmater­iaal in het dossier essentieel.

Paul Drossens

‘Ik stond aan de frontlinie, ik heb het goede voorbeeld gegeven’

Je moet het hem nageven: het vergt een bijzonder talent om elke blunder zo te draaien dat het een geweldige prestatie lijkt.

‘Wat is dit voor machogedoe? Wees patriottis­ch, en doe voorzichti­g. Voor jezelf en voor je omgeving’

En zo werden de presidenti­ële besmetting en de naweeën daarvan een verkiezing­sthema, en slaagde Trump in zijn opzet.

‘Door elkaar met de vinger te wijzen gaan we geen enkele besmetting voorkomen’

Oké, die boodschap was niet rechtstree­ks gericht tot Trump en Biden. Maar wie de schoen past, trekke hem aan.

‘Ik wilde geen informatie geven die de koers van de ziekte in een andere richting zou kunnen duwen’

Trump laat zich dus behandelen door een dokter die meent dat mensen zieker kunnen worden door de informatie die hij vrijgeeft. Er zijn twee mogelijkhe­den: ofwel laat zijn medische kennis te wensen over, ofwel kraamt hij onzin uit. In tijden van alternatie­ve feiten wordt dat laatste misschien wel als een troef gezien in het Witte Huis.

‘Ze kunnen ziek worden. Ze zouden kunnen sterven’

Met een zieke president in een gepantserd­e auto zitten, kan levensbedr­eigend zijn, meent Phillips. Maar zijn geheim agenten er dan niet op voorbereid om desnoods hun leven te geven voor hun baas? ‘Geheim agenten zweren dat ze een kogel willen tegenhoude­n vóór de president, niet eentje ván de president’

Misschien wordt het tijd om die eed aan te passen. Puntje voor het presidenti­ële to-dolijstje, zodra hij weer volledig hersteld is.

‘God zegene de president. Ik zou met plezier sterven voor hem’

Zijn er nog vacatures voor geheim agenten? Wel een gevarenpre­mie eisen, zou ik zeggen. En die nieuwe eed alvast uit het hoofd leren.

‘Het Witte Huis neemt alle mogelijke maatregele­n om niet alleen

 ?? © ?? Niels Van Zandweghe en Tim Brys zijn wereldtop in hun lichte dubbeltwee én kanshebber­s voor een medaille op de Olympische Spelen van Tokio.
Eric Lalmand/belga
© Niels Van Zandweghe en Tim Brys zijn wereldtop in hun lichte dubbeltwee én kanshebber­s voor een medaille op de Olympische Spelen van Tokio. Eric Lalmand/belga
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © ?? Trump, Ghebreyesu­s, Annemans en D’Haese. rtr, ap, fd
© Trump, Ghebreyesu­s, Annemans en D’Haese. rtr, ap, fd
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium