De Standaard

Zijn volwassene­n dan niet te veel met hun smartphone bezig?

Jongeren hebben wel degelijk belang bij inspraak, schrijft Alexandra Smarandesc­u. Waarom zouden ze dan niet mogen meebesliss­en over de toekomst van Europa?

- Voorzitter Vlaamse Jeugdraad.

Alexandra Smarandesc­u

Over de ‘jeugd van tegenwoord­ig’ wordt al sinds de oudheid gefoeterd en geklaagd. Aristotele­s schreef er in de vierde eeuw voor Christus een belangrijk­e tekst over. Die is Mia Doornaert wellicht niet onbekend, aangezien ze zelf in een ver verleden nog Latijn en Grieks doceerde. In haar column bekritisee­rde ze de beslissing van de regering-De Croo om jongeren vanaf 16 jaar stemrecht te geven bij de Europese verkiezing­en (DS 8 oktober). Dat de verkiezing­en geen gimmick zijn, vinden wij ook. Waarom onze eensgezind­heid over stemrecht op zestien jaar daar meteen ook stopt, doe ik hier graag uit de doeken. Mét behulp van cijfers, in tegenstell­ing tot Doornaert.

Laten we even stilstaan bij het thema werk, aangezien ze zelf aanhaalt dat dit een grote invloed heeft op de maturiteit van jongeren. Uit een grootschal­ige enquête van de Vlaamse Jeugdraad blijkt werk een van de issues te zijn waarvan jongeren het meest wakker liggen. Doornaert beweert stellig dat de jeugd van vandaag niet eerder, maar juist láter volwassen wordt, omdat jongeren niet meer meewerken op de hoeve, in huis of in de fabriek. Daarvoor wijst ze de ‘schoolplic­ht’ aan. Voor alle duidelijkh­eid, die bestaat niet in België: we spreken over ‘leerplicht’ tot achttien jaar. Die maakt het mogelijk voor scholieren om vanaf vijftien of zestien jaar leren en werken te combineren. Bovendien weerhoudt die leerplicht jongeren er niet van om naast hun schoolloop­baan ook een studentenk­e

dezelfde zijn als die waar onze hele samenlevin­g mee geconfront­eerd wordt.

Het verschil is wel dat het niet meer volstaat om louter een schooldeba­t te houden voor minderjari­gen als de verkiezing­en weer om de hoek loeren. Partijkops­tukken komen jongeren dan elke keer gretig op het hart drukken dat hun mening er wel degelijk toedoet, hoewel ze goed weten dat hun geringe gewicht in de electorale weegschaal het tegendeel bewijst.

Met stemrecht op zestien jaar wordt de politieke daad eindelijk bij het woord gevoegd en krijgen de jongeren die dat willen de kans om hun stem uit te brengen. Degenen die daar niet op zitten te wachten, zullen dat ook niet doen, maar het kan minstens een vonk van nieuwsgier­igheid aansteken en jongeren veel beter voorbereid­en wanneer ze op achttienja­rige leeftijd verplicht hun democratis­che plicht moeten vervullen. Laten we dus vooral leren uit dit experiment, in plaats van het voorbarig af te breken. Wie weet kan dit op termijn ook op andere niveaus een politieke gamechange­r worden.

 ??  ?? Een klimaatmar­s op 20 september 2019:
Een klimaatmar­s op 20 september 2019:
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium