De Standaard

Alleen voor wie alleen woont is drie echt gelijk aan drie

- Lid van Jong VLD Gent, schrijft in eigen naam.

BUBBELS Sommige coronamaat­regelen zijn vooral op maat van gezinnen gesneden, betreurt Dieter Annaert. Alleenstaa­nden mogen in de praktijk minder mensen zien.

Eerst en vooral wens ik premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (SP.A) proficiat. Proficiat met jullie aanstellin­g in een regering die een beetje hoop brengt. Proficiat ook voor de nieuwe communicat­iestijl waar we dinsdag kennis mee maakten. Een premier die delegeert en een minister die menselijk uitlegt waarom ze bepaalde maatregele­n nemen, geen expert maar een politicus in de nieuwstudi­o’s: daar zaten we al zeven maanden op te wachten. Op communicat­ief vlak ben ik een tevreden man.

Met ‘de regel van vier’ heb ik meer moeite. In de journaals, de duidingspr­ogramma’s en de kranten is het steeds hetzelfde liedje: je nauwe contacten zijn beperkt tot drie. Voor wie alleen woont, blijft het inderdaad bij drie mensen. Maar iemand als viroloog Marc Van Ranst heeft recht op vijf nauwe contacten (zijn vrouw, kind en drie anderen), premier De Croo zelfs op zes. Zij moeten de komende maanden niet kiezen tussen hun gezin of een vriend.

De single betaalt de factuur

Mijn bubbel is voorlopig groot genoeg om mijn ouders en zus te zien. De inwonende oom bij mijn ouders moet ik vermijden, mijn beste vriend ook. Woonde ik nog thuis, dan kon ik hen wél zien, en kon ik met twee extra vrienden afspreken. Wie gescheiden is en zijn kinderen alleen in het weekend ziet, moet misschien kiezen tussen zijn kinderen en zijn ouders. Van een knuffel met een vriendin moet hij al helemaal niet dromen. U ziet: het rammelt.

Deze situaties zijn zeker niet zeldzaam: een derde van de Belgische huishouden­s bestaat uit alleenwone­nden. Het is een brede groep, van echte singles over mensen in latrelatie­s tot weduwnaars. Nog eens een derde van de gezinnen zijn koppels zonder (inwonende) kinderen. Toch blijkt maar al te vaak dat beleidsmak­ers vergeten hoe groot die groep is. In het nieuwe regeerakko­ord staat bijvoorbee­ld dat de regering de gezinsfisc­aliteit wil verlichten. Dat is wetstratee­s voor: de single betaalt de factuur.

Waarom zien we geen aandacht voor niet-klassieke gezinnen in het coronabele­id, hoewel ze de meerderhei­d vormen? Waarom gaan we bijvoorbee­ld niet uit van familieled­en in de eerste lijn? Op die manier kan een single zijn ouders zien zonder schuldgevo­el, en hoeft de oudere met een groot gezin geen keuze meer te maken tussen de kinderen. Dat zou zeker van pas komen mochten verdere verstrengi­ngen nodig blijken.

GAS-boetes

Bij elke regel vallen mensen uit de boot, dat is onvermijde­lijk. Het gezond verstand kan de oplossing bieden. Maar steeds weer vertrekken vanuit een vooroorlog­s denkkader en daardoor miljoenen gezinnen voor veel moeilijker­e keuzes plaatsen dan de rest, is na zeven maanden echt wel te makkelijk.

Veel mensen hebben het gevoel dat de beslissing­en genomen worden door mensen in een luxepositi­e, met een drukke job, een gezinsleve­n en een grote tuin. Dan is het makkelijk om met GAS-boetes te zwaaien of de cafés te sluiten. En als je eigen partner en kinderen niet tellen als nauwe contacten, is het ook makkelijke­r om een alleenstaa­nde te zeggen dat hij zijn contacten moet beperken. Dat zijn uiteraard deels valse argumenten, maar het gevoel zal pas verdwijnen als de nieuwe regering het oude denkkader durft te doorbreken en dit probleem durft te benoemen.

Dieter Annaert

 ?? © ?? jongeren willen zelf inspraak hebben over hun toekomst.
Kristof Vadino
© jongeren willen zelf inspraak hebben over hun toekomst. Kristof Vadino
 ?? © ?? Als alleenstaa­nde is het soms lang wachten op bezoekers. getty images
© Als alleenstaa­nde is het soms lang wachten op bezoekers. getty images
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium