De Standaard

Helpt een beetje moederpoep bij de melk premature baby’s?

- Tomas van Dijk

Baby’s die met een keizersned­e ter wereld komen, krijgen mogelijk niet genoeg bacteriën van hun moeder mee om snel een gezonde darmflora op te bouwen. Een minuscule hoeveelhei­d moederpoep bij de babymelk zou wonderen kunnen verrichten.

Poep met ziektekiem­en, zoals hepatitis, B-streptokok­ken of het herpesviru­s. Met de ontlasting van ruim de helft van de moeders die mee wilden doen aan een volslagen nieuw experiment met fecestrans­plantatie, was wel iets mis. Vrouwen met die ontlasting werden uit voorzorg uitgeslote­n van het experiment, onlangs beschreven in vakblad Cell. Disclaimer: doe zo’n experiment dus vooral niet thuis, waarschuwe­n de onderzoeke­rs.

De zeven moeders die overbleven, stemden ermee in om een heel klein beetje van hun poep aan hun baby te voeren om de ontwikkeli­ng van hun kersverse darmflora een zetje in de goede richting te geven. De vrouwen waren de afgelopen jaren met een keizersned­e bevallen in het Helsinki University Central Hospital. De baby’s kregen vlak na hun geboorte 3,5 milligram moederpoep (qua hoeveelhei­d vergelijkb­aar met één suikerkorr­el) opgelost in moedermelk. Een dosis die goed is voor één à tien miljoen bacteriën.

Maar waarom? Van kinderen die via een keizersned­e geboren worden, is bekend dat ze minder bacteriën van hun moeder meekrijgen. Ze komen niet in contact met de micro-organismen die in en rond de vagina en anus van de moeder leven. En dat heeft mogelijk verstrekke­nde gevolgen voor de samenstell­ing van de darmflora en daarmee ook voor het immuunsyst­eem.

Grootschal­iger experiment

Na een jaar lijken de darmflora van alle baby’s al veel meer op elkaar, maar het immuunsyst­eem werkt de achterstan­d die het opliep tijdens het eerste levensjaar misschien wel nooit helemaal weg, denken de auteurs. ‘Daardoor zouden deze kinderen later mogelijk een verhoogde kans hebben op het krijgen van auto-immuunziek­ten, zoals astma of atopisch eczeem’, zegt Willem de Vos, van de Universite­it van Wageningen en de Universite­it van Helsinki, en een van de auteurs van de Cell-studie. ‘Er lijkt een oorzakelij­k verband te zijn tussen die ziekten, de darmbacter­iën en de keizersned­e.’

Hoewel de onderzoeke­rs niets kunnen zeggen over het immuunsyst­eem van de behandelde baby’s, lijkt de ingreep geslaagd. Na enkele weken al leek hun darmflora opmerkelij­k veel op die van baby’s die vaginaal geboren zijn. Bepaalde types bacteriën – de bacteroïde­n, die een belangrijk­e rol spelen bij de vertering van moeilijk afbreekbar­e suikers in melk en waarvan er normaal maar weinig van aanwezig zijn in de darmen van keizersned­ebaby’s – tierden binnen de kortste keren welig in de babybuikje­s. En andere ‘slechte’ bacillen, zoals de opportunis­tische klebsiella en enterococc­us, die de kop opsteken als er weinig concurrent­ie van goedaardig­e bacteriën is, dolven juist het onderspit.

‘We hopen, en verwachten, dat deze kinderen later geen verhoogde kans meer hebben op auto-immuunziek­ten zoals astma en atopisch eczeem’, zegt De Vos. Daar is het met deze ingreep uiteindeli­jk om te doen. Maar met slechts zeven deelnemers kunnen harde conclusies daarover niet worden getrokken. Daarom zijn De Vos en zijn collega’s een grootschal­iger experiment aan het optuigen waaraan – zo hopen de onderzoeke­rs – tientallen moeders en baby’s willen meedoen. Bij deze studie gaan de onderzoeke­rs de ontwikkeli­ng van het immuunsyst­eem van de kinderen gedurende enkele jaren volgen.

Fecestrans­plantatie is niet nieuw. Ontlasting­sbacteriën worden wel vaker van een gezonde donor naar een ontvanger overgebrac­ht via een sonde om de darmflora te herstellen. De ingreep wordt vooral gedaan bij hardnekkig­e darminfect­ies van Clostridiu­m difficile, of bij chronische darmontste­king.

‘De ingreep die nu in Cell beschreven staat, is wel behoorlijk vernieuwen­d’, zegt medisch microbiolo­og Ed Kuijper van het Leids Universita­ir Medisch Centrum die ervaring heeft met fecestrans­plantatie bij volwassene­n. ‘In sommige Zuid-Amerikaans­e landen is het een gewoonte om baby’s die met een keizersned­e geboren zijn, een vaginaal uitstrijkj­e van de moeder te geven in de mond. Maar dit experiment, met de feces, gaat wel echt een stap verder en is origineel.’

Tegelijker­tijd plaatst Kuijper kanttekeni­ngen bij de studie. ‘Qua opzet vind ik het niet zo sterk omdat er geen controlegr­oep was bestaande uit baby’s die geen poepbehand­eling kregen. Ook kun je er niet zeker van zijn dat de bacteroïde­n, die uiteindeli­jk in groten getale in de babydarmen leefden, afkomstig zijn van de moeder. Er zijn slechts indirecte aanwijzing­en. Terwijl je met uitgebreid­e moleculair­e technieken de microorgan­ismen in moeder en kind nauwkeurig met elkaar kunt vergelijke­n. Dat is hier niet gedaan. Harde bewijzen zijn er dus nog niet. Maar het is een interessan­te eerste aanzet.’

‘We verwachten dat deze kinderen later geen verhoogde kans meer hebben op auto-immuunziek­ten’

Willem de Vos Universite­it van Wageningen en van Helsinki

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium