De Standaard

Factcheck ‘500 mensen uit Aalst zijn verzorgd in Brussel’

Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke in de Kamer

- Wim Winckelman­s

‘Het staat mij voor dat er vorig jaar 500 mensen uit Aalst verzorgd zijn in Brussel.’ En ‘is niet Defensie – een nationaal instrument – te hulp geschoten in een woonzorgce­ntrum in Aalst?’

Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (SP.A) spaarde gisteren in de Kamer Christoph D’Haese (N-VA) niet. De burgemeest­er van Aalst had geklaagd dat er grenzen zijn aan de medische solidarite­it, toen bleek dat Brusselse corona-patiënten in Aalsterse ziekenhuiz­en worden opgenomen. Maar klopt het ook wat Vandenbrou­cke zei en is Brussel dus wel medisch solidair met de Ajuinensta­d, al hebben sommigen niet veel zin om het omgekeerde te doen?

Voor de uitspraak over de inzet van Defensie bestaat er alvast geen twijfel. Dit voorjaar heeft een medisch team van Defensie, met ambulancie­rs-brancadier­s, een veterinair-assistent en een arts, de Aalsterse woonzorgce­ntra bijgestaan, met de medewerkin­g van D’Haese zelf.

Voor de ziekenhuiz­en ligt het genuanceer­der. De cijfers van de publieke ziekenhuiz­en zijn al bekend. ‘Sommigen willen beslissen wie wel en niet wordt opgenomen in een ziekenhuis. Vorig jaar hebben de Brusselse openbare ziekenhuiz­en 538 patiënten van Aalst ontvangen’, tweette Philippe Close (PS), de burgemeest­er van Brussel, enkele dagen geleden al. Het kwam hem op de gebruikeli­jke online scheldpart­ijen te staan, maar het cijfer werd niet in twijfel getrokken.

30 procent van de patiënten komt van buiten de hoofdstad, meldde de website Bruzz.be. In die cijfers zijn de opnames van de universita­ire ziekenhuiz­en niet inbegrepen, die van de privézieke­nhuizen evenmin. Voor de universita­ire ziekenhuiz­en, waaronder het UZ Brussel, waar de Aalsterse ziekenhuiz­en mee samenwerke­n, gaat het zeker om nog eens zoveel patiënten. Daar waar in de openbare ziekenhuiz­en van Brussel 30 procent afkomstig is uit Vlaanderen en Wallonië, loopt dat voor de universita­ire ziekenhuiz­en op tot 60 procent. ‘Van die patiënten komen er zeker meer dan vijfhonder­d uit Aalst’, zegt professor Marc Noppen, de ceo van het UZ Brussel.

Spelregels voor het hele land

Zo hoort het ook te zijn volgens minister Vandenbrou­cke. ‘Er is maar één oplossing, en dat is solidarite­it’, zegt hij. ‘Er zijn spelregels voor het hele land opgesteld om de verdeling van de patiënten te organisere­n. De eerste spelregel is dat je in je eigen netwerk gaat kijken of er hulp kan worden geboden. Die regel is hier correct toegepast. Als mensen van Aalst in problemen komen, kunnen ze ook elders hulp krijgen.’

Christoph D’Haese was niet in de Kamer omdat wegens de coronacris­is slechts een derde van de Kamerleden fysiek aanwezig kan zijn. Zijn fractielei­der, Peter De Roover, sprak de cijfers ook niet tegen. Hij wees alleen op een verklaring van D’Haese in De Standaard (DS 7 oktober) waarmee hij wat gas terugnam: ‘Wij laten niemand onverzorgd achter.’

D’Haese kreeg wel de volle laag van Melissa Depraetere (SP.A), Nawal Farih (CD&V) en Ahmed Laaouej (PS). ‘Er wordt in dit land niet onderhande­ld over medische solidarite­it’, zei Farih. Alleen onafhankel­ijk Kamerlid Jean-Marie Dedecker sputterde wat tegen omdat D’Haese zich niet kon verdedigen.

Conclusie: De stelling dat 500 patiënten in Brusselse ziekenhuiz­en uit Aalst afkomstig zijn, is een zwaar understate­ment. Alleen al de openbare en de universita­ire ziekenhuiz­en samen komen aan minimaal het dubbele. Gelet op de omstandigh­eden beoordelen we de stelling als waar. Meer dan waar gaat niet.

 ??  ??
 ?? © ?? Een verpleegst­er aan het werk in het Onze-Lieve-Vrouwzieke­nhuis in Aalst. belga
© Een verpleegst­er aan het werk in het Onze-Lieve-Vrouwzieke­nhuis in Aalst. belga
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium