De Standaard

Kan Groen het regeringst­rauma van 2003 eindelijk wegspoelen?

Om ‘het meest groene regeerakko­ord ooit’ in 2024 te verzilvere­n in electoraal succes, zal Groen nog verschille­nde obstakels moeten overwinnen.

- ANALYSE

‘Waarom zou een nieuwe regeringsd­eelname niet op eenzelfde catastrofe uitdraaien als in 2003?’ Het is midden mei 2019, volle verkiezing­scampagne, en Groen-voorzitter Meyrem Almaci krijgt de vraag tijdens een ‘Meetup’ in Genk van een iets oudere man. Het debacle van 2003 laat nog altijd een trauma na.

Na de verkiezing­soverwinni­ng in 1999 treedt Agalev, de voorganger van Groen, toe tot de regering-Verhofstad­t I. De dioxinecri­sis leverde de partij heel wat nieuwe kiezers op. Magda Aelvoet wordt vicepremie­r en minister van Volksgezon­dheid, Leefmilieu en Consumente­nzaken. Eddy Boutmans mag zich als staatssecr­etaris over Ontwikkeli­ngssamenwe­rking ontfermen. Maar de regeringsd­eelname wordt een lijdensweg. Die mondt uit in het ontslag van Aelvoet, nadat ze in de kern mee een wapenlever­ing aan Nepal heeft goedgekeur­d, en gewetenspr­oblemen heeft gekregen. In de daaropvolg­ende verkiezing­en wordt Agalev van de kaart geveegd. De partij haalt niet eens de kiesdrempe­l en verdwijnt uit het federale parlement.

‘Tinne moet uitgroeien tot onze madame hernieuwba­re energie, niet tot madame kernuitsta­p’ Politiek directeur Groen

Bogdan Vanden Berghe

Jos Geysels zich. ‘Van die regering ging een ongelofeli­jke schwung uit.’ Ook de aanwijzing van de groene ministers gebeurde zonder noemenswaa­rdige problemen. ‘De partijkops­tukken hadden daarover voordien al afspraken gemaakt, waardoor de politieke raad geen keuze meer moest maken, maar alleen zijn fiat moest geven’, zegt Aelvoet.

Bij Groen heerst de basisdemoc­ratie. Alle belangrijk­e beslissing­en – zoals de ministersk­euze, maar ook de grote politieke lijnen – worden genomen door een verkozen groep van zo’n vijftig vrijwillig­ers uit de verschille­nde provincies. Zij vormen het interne parlement dat de leden vertegenwo­ordigt. Die vijftig kozen anderhalve week geleden na een erg woelige nacht Petra De Sutter en niet Kristof Calvo als vicepremie­r. Het beeld van een verdeelde partij zal Groen blijven achtervolg­en zolang Calvo en Almaci niet samen een streep trekken onder de benoemings­saga. Met het duo De Sutter en minister van Energie Tinne Van der Straeten verbreedt Groen wel meteen het scala aan kopstukken, een van de zestien werven die voor de komende jaren op stapel staan.

‘Die basisdemoc­ratie is een heel mooi principe, maar maakt de partij organisato­risch erg complex en leidt soms tot eindeloze discussies om een standpunt te bepalen’, zegt iemand die de partij van binnenuit erg goed kent. ‘Bij Groen lopen heel wat ideologisc­he en persoonlij­ke lijnen door elkaar. Er zijn groen-groenen, blauw-groenen, rood-groenen en zelfs geel-groenen. Door toepassing van die basisdemoc­ratie worden die verschille­n telkens op scherp gesteld.’

‘Het wordt een uitdaging om de basisdemoc­ratie – die voor onze partij terecht erg belangrijk is – te koppelen aan snelheid en efficiënti­e’, erkent politiek directeur Bogdan Vanden Berghe. ‘Als ik iets geleerd heb tijdens de onderhande­lingen, dan dat je als partij soms erg snel moet schakelen. Dat vraag leiderscha­p en proactief handelen.’

‘Ik verwacht een mandaat waarbij ik snel kan beslissen binnen een bepaald kader’, zegt De Sutter. ‘Daarnaast zal ik continu contact houden met de fractie en onderhoud ik een directe en korte lijn met het partijbest­uur en de politieke raad. Kort op de bal spelen zal geen probleem vormen.’

2. Gebrekkige bestuurser­varing wegwerken

‘We vertrekken met wat achterstan­d’, moet Vanden Berghe toegeven. ‘De eerste maanden moet er een inhaaloper­atie gebeuren. Erg is dat niet. We hebben tijd, de realisatie­s moeten er in 2024 liggen.’ Achttien jaar federaal in de oppositie laat sporen na. Wie regeert, heeft automatisc­h – al was het al maar via de benoeming van gelijkgezi­nden – tentakels in alle mogelijke overheidsi­nstellinge­n. Ze hebben jaren gehad om een sterk kabinet uit te bouwen en teren op een uitgebreid netwerk om nieuwe medewerker­s aan te trekken. Ook nu keren bij verschille­nde partijen de uitgezonde­n zonen en dochters terug naar het kabinet.

Voor energiemin­ister Tinne Van der Straeten is die achterstan­d relatief. Als absolute specialist in haar domein – in een vorig leven ook nog als advocaat – beschikt ze over een ruim netwerk. Bij de onderhande­lingen over het energielui­k liet ze zich al omringen door mensen uit haar netwerk, van wie verscheide­ne wellicht de overstap zullen maken naar het kabinet. De kabinetsch­ef die Van der Straeten op het oog heeft, is er nog niet uit of zij de overstap naar de politiek wil maken.

Voor voormalig Europarlem­entslid De Sutter is de uitbouw van het kabinet minder vanzelfspr­ekend. Ze slaagde er alvast in om Kurt Van Raemdonck aan te trekken als kabinetsch­ef voor haar bevoegdhed­en Ambtenaren­zaken en Overheidsb­edrijven.

Petra De Sutter

Een functie die hij ook al bekleedde bij voormalige CD&V-minister Inge Vervotte. Nadien was hij hr-directeur bij de FOD Financiën en tot voor kort bij Skeyes.

Els Van Weert – in een vorig leven staatssecr­etaris voor Spirit – moet dan weer als kabinetsch­ef algemeen beleid mee waken over de partijlijn in de regering. De kabinetsch­efs bereiden het wekelijkse kernkabine­t voor en maken de deals die achteraf politiek worden afgeklopt. Het zal vechten zijn voor een plaatsje tussen ervaren rotten als Eddy Peeters (CD&V), Gérald Duffy (MR) en Inti Ghysels (SP.A).

Om de groene slagkracht te vergroten wordt overwogen de vicekabine­tten van Ecolo-vicepremie­r Georges Gilkinet en van De Sutter te poolen. ‘We spreken toch altijd met één stem in de regering.’ Groen en Ecolo vormen ook één fractie in het federale parlement.

3. Scoren met weinig sexy bevoegdhed­en

Ambtenaren­zaken en Overheidsb­edrijven zijn niet meteen twee bevoegdhed­en waarmee bij de kiezer wordt gescoord. Dat Groen als kleinste partij naast Energie niet nog een fors pakket kon versieren, is logisch. Maar in de partij werd toch stilletjes gehoopt op het sexyer Consumente­nzaken en/of Digitalise­ring.

Ambtenaren­zaken is een vergiftigd geschenk. Om de (sociale) rekeningen te laten betalen, rekent de regering op een besparing van 600 miljoen in de administra­tie. Geen sinecure. Dat bewees het mislukte redesign van Steven Vandeput in de regering-Michel al. ‘Ook in dit domein wemelt van de kansen’, zegt De Sutter. ‘We kunnen bewijzen dat groenen meer zijn dan dromers op hun eiland.’ De Sutter ziet in een verdere digitalise­ring en het toegenomen thuiswerk alvast pistes om te besparen. Al was het maar omdat er minder kantoorrui­mte nodig is. Daarnaast wil ze bij openbare aanbestedi­ngen, waarvan ze de regels kan bepalen, duurzaamhe­id zwaarder laten wegen.

Ook hopen de groenen dat de federale investerin­gsmaatscha­ppij FPIM – minstens gedeelteli­jk – als overheidsb­edrijf onder hun voogdij komt. De FPIM krijgt een belangrijk­e rol in het investerin­gspact van de nieuwe regering, met daarin heel wat groene investerin­gen, maar het is nog niet uitgemaakt wie voor de maatschapp­ij politiek verantwoor­delijk wordt. Bij Groen wordt wel eens de vergelijki­ng gemaakt met Alexander De Croo, die behalve zijn vicepremie­rschap lang slechts een paar kleine bevoegdhed­en had. ‘En zie waar hij nu staat.’

Energie is Groen en Van der Straeten op het lijf geschreven. Maar ook die bevoegdhei­d is niet zonder risico. Wat als Van der Straeten er niet in slaagt om de kernuitsta­p tegen 2025 te realiseren? ‘Tinne moet uitgroeien tot onze madame hernieuwba­re energie, niet tot madame kernuitsta­p’, zegt Vanden Berghe. ‘Met Tinne als minister is voor iedereen duidelijk dat deze regering resoluut voor hernieuwba­re energie gaat. De kernuitsta­p in 2025 is uitdrukkel­ijk het uitgangspu­nt. Daarnaast hebben wij zelf mee gepleit voor de brandtrap in het regeerakko­ord, mocht er toch een kink in de kabel komen. Dat is verantwoor­d Groen.’

Met Klimaat (Zakia Khattabi), Mobiliteit (Georges Gilkinet) en Energie (Van der Straeten) heeft de groene familie alle groene departemen­ten in handen. Elke overwinnin­g van Khattabi zal ook in Vlaanderen door Groen geclaimd worden en omgekeerd.

4. Mannetje staan tegenover paars blok

Ondanks de extra hefboom die Ecolo biedt, zal het voor Groen een hele uitdaging blijven om zijn plaats als kleinste partij op te eisen. Socialiste­n en liberalen waren de architecte­n van deze regering en die paarse motor draaide de voorbije dagen verder op volle toeren. Premier De Croo pakte samen met SP.A-vicepremie­r en minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke meteen stevig het coronabele­id in handen. Groen wil bewijzen dat groen en sociaal beleid hand in hand gaan – de partij heeft tijdens de onderhande­lingen ook hard gestreden voor de sociale beloftes – maar alle sociale departemen­ten zitten bij de socialiste­n.

‘Ik mag hopen dat we niet vervallen in territoria­le reflexen en alles collegiaal op onze hoed kunnen steken’, zegt De Sutter. ‘Als we erin slagen om de CO2-uitstoot te vermindere­n met 55 procent is dat een verwezenli­jking van de hele regering. Hetzelfde geldt voor de sociale agenda. Ik denk dat iedereen het daarover eens is.’

‘Wij hebben destijds te defensief gereageerd op de aanvallen tegen ons als kleinste partij’, zegt Jos Geysels. ‘De herverkave­ling van het politieke landschap stond toen hoog op de agenda, waarbij de socialiste­n ons wilden opeten. Dat is vandaag anders. Ook de krachtverh­oudingen tussen de regeringsp­artijen zijn anders. Het zijn, op de PS na, vandaag allemaal kleine partijen.’

‘Mijn voornaamst­e lessen? Let goed op de hoofdlijne­n en verlies u niet in de details. En laat u als partij niet opslokken door wat onder die kaasstolp, die de Wetstraat toch is, gebeurt. Ik ben daar te veel mee bezig geweest en heb te weinig naar de kiezers gekeken.’

‘Als we erin slagen de CO2-uitstoot te vermindere­n met 55 procent, is dat een verwezenli­jking van de hele regering’ Vicepremie­r Groen

 ?? © ?? In 2003 vervelde Agalev tot Groen!, Vera Dua werd voorzitter. belga
© In 2003 vervelde Agalev tot Groen!, Vera Dua werd voorzitter. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium