De Standaard

Er is geen helder plan

-

Als de coronacijf­ers blijven stijgen, zullen de maatregele­n in ons land nog strenger moeten. Infectiolo­ge Erika Vlieghe, Antwerps provincieg­ouverneur Cathy Berx, directeur van het Brussels Universita­ir Ziekenhuis Marc Noppen en minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (SP.A) waren afgelopen weekend unisono.

Maar de vraag is: welke strenge maatregele­n liggen er op tafel? De cafés dicht? Ook de restaurant­s? Alle sportwedst­rijden verbieden? Thuiswerk verplichte­n? Alle vrijetijds­activiteit­en weer verbieden? Musea dicht? Alle niet-voedingswi­nkels weer dicht? Welk scenario treedt in werking als het aantal ziekenhuis­opnames stijgt naar 200 per dag? Of 400 per dag? En op basis van welke cijfers zitten we dan in code geel, oranje of rood?

Het is alsof er geen plan is. Misschien is het er bij de politici en/of virologen wel, maar dan geven ze daar in elk geval geen blijk van. De bevolking tast in het duister over leeft in het onwetende van de marsrichti­ng die de politici uit willen, onwetend van wat er hen te wachten staat als het coronaviru­s nog meer aan kracht wint. Onwetend ook wat de beloning is als de cijfers weer dalen.

Dat komt deels omdat de langverwac­hte barometer er nog altijd niet is. Treuzelt de politiek omdat ze twijfelt aan het nut om een bepaalde kleurcode te koppelen aan correspond­erende maatregele­n, waar dan niet meer aan te tornen valt?

Of er nu wel of geen barometer komt, als de motivatie van de burgers om de maatregele­n beter te volgen omhoog moet, zou het helpen als we weten wat er zit aan te komen. Want ook de dagelijkse cijfers die Sciensano presenteer­t over het aantal besmetting­en en ziekenhuis­opnames, hebben hun betekenis verloren.

Een lockdown zoals midden maart wil niemand meer. Het zou nefast zijn voor onze kinderen en onze economie. De alarmkrete­n de afgelopen maanden over de economisch­e, maar ook psychische gevolgen van die strenge lockdown doet beleidsmak­ers twijfelen over de te nemen maatregele­n. Dat is begrijpeli­jk. Maar het mag niet leiden tot een mistgordij­n. De lockdown in maart was drastisch, maar duidelijk. En in de eerste versoepeli­ngen zat een logica. Er kan gediscussi­eerd worden over de vraag of de verspoelin­gen er te snel kwamen, of we te veel ineens wilden, maar iedereen wist wat de volgende stap zou zijn. Het wordt tijd dat die duidelijkh­eid terugkeert.

Het zou burgers helpen als ze weten wat er van maatregele­n al dan niet zit aan te komen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium