De Standaard

Gerecht zal opnieuw vrijspraak vragen voor arts Bo Coolsaet

In de zaak tegen uroloog Bo Coolsaet, die deze week in hoger beroep behandeld wordt, zal het parket-generaal opnieuw de vrijspraak vragen. De meeste klachten van andere vrouwen werden intussen geseponeer­d omdat ze verjaard zijn.

- © Eline Bergmans

‘Dit is een dossier met believers en non-believers.’ Dat zei advocaat Kris Luyckx na afloop van het proces in eerste aanleg vorig jaar, waarop zijn cliënt Bo Coolsaet (81) werd veroordeel­d voor de verkrachti­ng en aanranding van een minderjari­ge. De bekende uroloog kreeg toen 4 jaar cel, waar van de helft effectief.

Coolsaet tekende hoger beroep aan tegen het vonnis, dat donderdag zal worden behandeld. Het Antwerpse parket-generaal wil vooraf geen commentaar geven over de zaak, maar De Standaard vernam dat het openbaar ministerie hetzelfde standpunt zal innemen als in eerste aanleg, en dus opnieuw de vrijspraak zal vragen voor de arts.

Het parket-generaal blijft in het kamp van de non-believers. Het gelooft de jonge vrouw niet als ze zegt dat Coolsaet haar verkracht heeft in zijn privéprakt­ijk, tijdens een behandelin­g voor blaasontst­ekingen en chronische bekkenbode­mpijn. Toen was de vrouw een tiener van 15-16, vandaag is ze 30 jaar.

Geloofwaar­digheid

Het vonnis vorig jaar was ook een veeg uit de pan naar het Antwerpse parket, dat met de zaak niet naar de rechtbank wilde stappen. Ook op het proces bleef het parket de vrijspraak van Coolsaet vragen, op grond van twijfel. Volgens het parket was een psychiatri­sch verslag daarbij doorslagge­vend. Daarin stond dat de verklaring­en van het slachtoffe­r wel geloofwaar­dig waren, maar in een context moesten worden geplaatst van een puber in volle seksuele ontwikkeli­ng.

‘Het is niet omdat zij iets op een manier geïnterpre­teerd heeft, dat het ook werkelijk zo was’, zei substituut-procureur Kim De Laet op het proces. De rechtbank dacht daar anders over: in het vonnis wordt uitdrukkel­ijk de geloofwaar­digheid van de verklaring­en van het slachtoffe­r benadrukt.

Na de berichtgev­ing over de zaak traden ook andere vrouwelijk­e patiënten die zich slachtoffe­r voelen van Bo Coolsaet, in de openbaarhe­id. Maar ondanks die reeks nieuwe meldingen en klachten veranderde de houding van het openbaar ministerie tijdens de juridische procedure niet.

Vibrator

Volgens Kristof Aerts van het Antwerpse parket is Coolsaet over al de nieuwe klachten ondervraag­d, maar zijn de feiten verjaard. ‘Bij een verjaring staat het parket met zijn rug tegen de muur’, zegt de parketwoor­dvoerder. ‘Dan kunnen we niet meer doen dan de klachten ter informatie toevoegen aan het gerechteli­jk dossier. Dat is in deze zaak ook gebeurd.’

In eerste aanleg waren de rechters ook vernietige­nd voor het gebrek aan wetenschap­pelijk bewijs

‘Het is niet omdat de patiënte iets op een bepaalde manier geïnterpre­teerd heeft, dat het ook werkelijk zo was’

Kim De Laet voor de gebruikte behandelin­g door Coolsaet. Daarbij gebruikte de uroloog een soort vibrator waarmee hij de zone rond de urinebuis van het minderjari­ge slachtoffe­r stimuleerd­e. Het meisje had samentrekk­ingen in haar onderbuik gevoeld en die ervaren als een orgasme. De arts had noch zijn patiente noch haar ouders uitleg gegeven over de mogelijke gevolgen van de behandelin­g met dat apparaat.

Bo Coolsaet is altijd blijven volhouden dat het om een standaardb­ehandeling ging die hij bij een 300-tal patiënten heeft uitgevoerd. Het staat vast dat het donderdag in het Antwerpse hof van beroep opnieuw uitvoerig zal gaan over het al dan niet wetenschap­pelijke karakbepaa­lde ter van die behandelin­g.

Christine Mussche, de advocate van de burgerlijk­e partijen, wilde gisteren geen toelichtin­g geven over de zaak. ‘We zullen deze zaak pleiten in het hof van beroep’, zegt Mussche. Ook Kris Luyckx, de advocaat van Bo Coolsaet, gaf geen commentaar.

Substituut­procureur

 ?? Belga ?? Dokter Bo Coolsaet en zijn advocaat Kris Luyckx bij het proces in eerste aanleg, op 18 september 2019.
Belga Dokter Bo Coolsaet en zijn advocaat Kris Luyckx bij het proces in eerste aanleg, op 18 september 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium