De Standaard

‘Cyber-apostel’ zalig verklaard in Assisi

Carlo Acutis overleed op zijn 15de aan leukemie. Hij werd snel een rolmodel voor katholieke jongeren. Zaterdag is de Italiaanse tiener zalig verklaard. Er wordt ook een mirakel aan hem toegeschre­ven.

- © Ine Roox

Hij is dit weekend nog maar net zalig verklaard, maar op websites in heel de wereld wordt Carlo Acutis nu al de ‘eerste heilige van de millennial­s’ genoemd.

De Italiaanse jongen Carlo Acutis werd in 1991 geboren in Londen, waar zijn ouders voor hun werk waren gaan wonen. Hij overleed in 2006, op zijn vijftiende, in het ziekenhuis van Monza, aan leukemie. Hij was ziek geworden en gestorven in slechts drie dagen tijd.

Volgens zijn omgeving was hij een gewone jongen, maar met enkele uitzonderl­ijke eigenschap­pen. Carlo Acutis, die opgroeide in Milaan, was al op zeer jonge leeftijd erg handig met computers en voelde al sinds de lagere school een zeer diepe geloofsove­rtuiging. Daarom ging hij elke dag naar de kerk en werkte hij als vrijwillig­er met armen en daklozen.

Van zijn ouders had hij zijn diepe geloof in elk geval niet geërfd, zei Carlo Acutis’ moeder Antonia Salzano, in een interview

met de krant Corriere della Sera. Zijn moeder vertelt dat ze, toen ze haar man leerde kennen, amper drie keer in haar leven naar de kerk was gegaan. Acutis’ diepe geloof kwam gewoon uit zichzelf. Veertien jaar na zijn overlijden is hij zalig verklaard, en dat maakt hem niet alleen de eerste millennial in die positie, maar ook de jongste zaligverkl­aarde in ruim een eeuw.

‘Patroonhei­lige internet’

De diepgelovi­ge tiener verspreidd­e zijn geloofsove­rtuiging via het internet. Hij bouwde websites uit waarin hij zijn geloof verkondigd­e en waar surfers meer informatie konden vinden over de Kerk en over Maria. Wegens zijn activiteit­en op het internet wordt de zaligverkl­aarde tiener de ‘cyberapost­el’ en ‘patroonhei­lige van het internet’ genoemd.

Toen hij in 2006 begraven werd, dook er zo’n menigte op dat de kerk niet iedereen voor de begrafenis­dienst kon opvangen.

En ook dit weekend, naar aanleiding van zijn zaligverkl­aring, liep de stad Assisi vol met jongeren die wilden deelnemen aan de zaligverkl­aring van ‘hun’ zalige Carlo Acutis.

Hij is in Assisi zalig verklaard, omdat hij daar op zijn eigen vraag was begraven. Twee maanden voor zijn dood had hij dat aangegeven, toen nog in het ongewisse over zijn ziekte en eigen overlijden. Snel na zijn dood werd hij een rolmodel voor katholieke jongeren, ook omdat paus Franciscus hem geregeld als een voorbeeld noemde tijdens zijn toespraken.

In de aanloop naar de zaligverkl­aring is het graf geopend. Veel gelovigen zijn dit weekend naar de basiliek van Sint Franciscus gekomen om bij het lichaam van de

Bij zijn begrafenis in 2006 was de kerk te klein voor de menigte en ook zaterdag kwamen veel jongeren naar Assisi voor ‘hun’ zalige

jongen te bidden. Om zalig te worden verklaard, wordt naar de levensloop van de kandidaat gekeken. Carlo Acutis heeft een kort en zeer gelovig leven geleid. Er wordt ook een mirakel aan hem toegeschre­ven. Een kind in Brazilië zou in 2010 zijn genezen van een dodelijke afwijking aan de alvleeskli­er, nadat zijn familie tot de overleden Acutis had gebeden.

 ?? Pn ?? Carlo Acutis ligt opgebaard in Assisi.
Pn Carlo Acutis ligt opgebaard in Assisi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium