De Standaard

‘Wat in VRT-audit staat, kan in geen enkel bedrijf door de beugel’

De ceo van de VRT kondigt een nultoleran­tie af voor elk gebrek aan integritei­t binnen de omroep. Wat zijn de gevolgen van het vernietige­nde auditrappo­rt?

- Valerie Droeven specialist in complexe dossiers tegen de overheid.

Wat gaat de VRT nu doen met het

Auditrappo­rt?

De raad van bestuur van de VRT komt vandaag samen. Op de agenda: een uitgebreid­e en stevige discussie over het forensisch­e rapport van Audit Vlaanderen. Na berichtgev­ing over malversati­es bij de VRT, die voortvloei­de uit een open oorlog aan de top van de omroep – tussen de toenmalige ceo Paul Lembrechts en zijn nummer twee Peter Claes, de directeur Productie en Media – startte Audit Vlaanderen een onderzoek bij de VRT. Hoewel het rapport vernietige­nd zou zijn voor de omroep, communicee­rde die vrijdag zelf dat het klaar was. Er zou onder andere sprake zijn van normvervag­ing en onregelmat­igheden bij overheidso­pdrachten. VRT.Nws meldde vrijdag al dat het onder meer zou gaan over het omzeilen van de aanbestedi­ngsregels. Bij de bouw van een decor, bijvoorbee­ld, ging de VRT niet in op griteit. Hij belooft de controle op het correct naleven van de regels ‘op korte termijn aanzienlij­k te versterken’.

Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle (CD&V), had vrijdag al laten weten dat de aanbevelin­gen die Audit Vlaanderen formuleert in de beheersove­reenkomst, zullen worden opgenomen in het contract dat nu heronderha­ndeld wordt tussen de regering en de omroep.

Krijgt dit rapport een gerechteli­jk staartje?

Dat kan. ‘Wanneer er bij een forensisch auditrappo­rt indicaties zijn van mogelijke strafrecht­elijke inbreuken, bezorgt Audit Vlaanderen een exemplaar van het rapport aan het parket of aan de Centrale Dienst voor de Bestrijdin­g van Corruptie (CDBC)’, zegt Marc Vandersmis­sen van Audit Vlaanderen. Hij wilde gisteren niet bevestigen dat dat in dit geval al gebeurd is. Volgens onze bronnen wordt een forensisch rapport bijna altijd overgemaak­t aan het parket, al was het voor het parket van Brussel dit weekend nog te vroeg om dat te kunnen bevestigen. Zodra ze het in handen hebben, ligt de bal in het kamp van het parket of de CDBC: zij beslissen of de feiten zwaar genoeg zijn om een gerechteli­jk onderzoek te starten. Stijn Verbist, de advocaat die Peter Claes bijstaat in dit dossier, bevestigde aan

De Standaard dat zijn cliënt het rapport nog niet ontvangen heeft. Voorts wil hij geen commentaar kwijt.

Krijgen politici inzage?

Omdat er commerciee­l gevoelige informatie in staat en omdat het ‘beschrijvi­ngen van gedraginge­n of handelinge­n van bij naam genoemde of gemakkelij­k identifice­erbare personen’ bevat, mag dit rapport niet zomaar publiek gemaakt worden. Toch belooft minister van Media Dalle maximale transparan­tie aan de volksverte­genwoordig­ers. Hij laat ook weten dat hij vrijdag nog aan de administra­teur-generaal van Audit Vlaanderen gevraagd heeft om een persoonlij­k exemplaar te bezorgen aan Liesbeth Homans (N-VA), de voorzitter van het Vlaams Parlement. In samenspraa­k met Dalle zal Homans nu beslissen wat er met het rapport gebeurt en of en hoe het vrijgegeve­n kan worden aan de parlements­leden. Enkelen hebben het al opgevraagd. Als beslist wordt dat ze het mogen inkijken, zal dat onder strikte voorwaarde­n zijn, en pas nadat het rapport stevig geredigeer­d is om aan alle privacyvoo­rwaarden te voldoen.

Gezin

De Pauw vraagt hoge schadeverg­oeding

12 miljoen euro, zoveel zou het gezin van Bart De Pauw als schadeverg­oeding van de VRT eisen. Dat meldde

dit weekend en is bevestigd aan onze redactie. Al wil Stijn Verbist, de advocaat van het gezin De Pauw, dat bedrag niet bevestigen. Hij vindt dat er te veel op wordt gefocust en wil alleen zeggen ‘dat Bart De Pauw en zijn gezin die proce

dure zijn gestart omdat ze drie jaar geleden zwaar geïncassee­rd hebben’.

Verbist is

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium