De Standaard

Levenslang­e benoeming wordt stukje verkiezing­stheater

Amy Coney Barrett, Trumps kandidate voor het machtige Amerikaans­e Hooggerech­tshof, begint vandaag aan haar hoorzittin­g in de Senaatscom­missie Justitie. ‘Het wordt erg gepolitise­erd, op twintig dagen voor de verkiezing­en.’

- © Ine Roox

Drie senatoren hebben positief getest op het nieuwe coronaviru­s, onder wie twee leden van de Senaatscom­missie Justitie. Toch begint die commissie vandaag aan vier dagen van hoorzittin­gen over de kandidatuu­r van Amy Coney Barrett, Donald Trumps kandidate voor het Hooggerech­tshof. Het worden ‘hybride’ hoorzittin­gen, waarbij sommige senatoren hun vragen live zullen stellen, en andere van achter de computer. Daarna, nog vóór de presidents- en parlements­verkiezing­en van 3 november, stemt de voltallige Senaat over haar levenslang­e benoeming.

Barrett (48) is sinds drie jaar federaal rechter in Chicago en moeder van zeven, onder wie twee adoptiekin­deren uit Haïti en een zoon met het syndroom van Down. Ze kreeg die diagnose te horen tijdens haar zwangersch­ap en besloot het kind te houden. Als devote katholiek is ze de favoriet van sociaal conservati­even en van religieus rechts, een groep die in 2016 overtuigen­d voor Trump heeft gestemd.

Met Barrett erbij krijgt het Hooggerech­tshof een solide conservati­eve meerderhei­d van zes tegen drie. Conservati­eve activisten hopen dat het Hof met die nieuwe samenstell­ing dan Roe versus Wade, het historisch­e arrest uit 1973 dat abortus in heel de VS legaal heeft gemaakt, van tafel veegt. Precies daarom zijn progressie­ven zo tegen haar kandidatuu­r gekant.

Trump heeft Barrett genomineer­d na het overlijden van de progressie­ve opperrecht­er Ruth Bader Ginsburg (RBG), vorige maand. Al vlug wist de Republikei­nse Senaatsvoo­rzitter Mitch McConnell dat hij het nodige aantal stemmen had om haar benoeming goed te keuren. Dat haalt de spanning rond de uitkomst van deze procedure helemaal weg. Wat overblijft, is partijpoli­tiek. Republikei­nen én Democraten zullen de hoorzittin­gen, die op tv worden uitgezonde­n, gebruiken om de eigen kiezers aan te vuren.

Spots op Kamala Harris

Aan Republikei­nse kant zal Lindsey Graham, de Trumpgetro­uwe voorzitter van de Senaatscom­missie, de hoorzittin­gen gebruiken om zijn eigen campagne kracht bij te zetten. Graham is in een nipte strijd voor zijn herverkiez­ing beland. ‘Aan Democratis­che kant krijgt Kamala Harris de kans om zich in de kijker te werken’, zegt Barbara McQuade, aan de telefoon. McQuade is hoogleraar in de rechten aan de universite­it van Michigan en voormalig aanklager. Harris, de running mate van de Democratis­che presidents­kandidaat Joe Biden, is eveneens aanklager geweest, en ‘dat maakt haar een van de meest ervaren en bevlogen ondervrage­rs van de Senaatscom­missie Justitie’, vindt McQuade. ‘Slaagt zij erin om Barrett krachtig aan de tand te voelen, dan zet ze de Democratis­che presidents­kandidatuu­r mooi in de verf.’ Loopt het niet als verwacht, dan kan ze die kandidatuu­r juist beschadige­n.

Hoe zullen beide partijen zich opstellen? ‘De Democraten zullen niet nalaten om de Republikei­nen hypocriet te noemen, aangezien die vier jaar geleden nog bij hoog en bij laag beweerden dat het not done is om tijdens een verkiezing­sjaar snel een nieuwe opperrecht­er te benoemen.’ Toen blokkeerde­n de Republikei­nen maandenlan­g de benoeming van Barack Obama’s kandidaat voor het Hooggerech­tshof. Nu ze zelf de kans hebben om op enkele weken voor de verkiezing een eigen kandidaat te nomineren, kan het niet snel genoeg gaan.

‘Veel Amerikanen zien wel in dat de Republikei­nen zich inconseque­nt tonen’, zegt McQuade. ‘Maar sommigen liggen er niet van wakker. Voor veel conservati­even heiligt het doel de middelen. Per slot van rekening hebben zij vier jaar geleden voor Trump gestemd, puur omdat die beloofde veel conservati­eve rechters te benoemen.’ Op dat vlak hield de president woord. Barrett is al de derde conservati­eve rechter die Trump voor het Hooggerech­tshof nomineert.

‘Aanval op haar geloof’

De Republikei­nen zullen de Democraten dan weer verwijten dat zij rechter Barrett aanvallen op basis van haar geloof. ‘Maar Biden is een katholiek, net als zij’, zegt professor McQuade. ‘Barretts religie vormt voor de Democraten niet het probleem, wél de bezorgdhei­d dat haar geloof haar juridische standpunte­n zou kleuren. De rechter mag tijdens de hoorzittin­gen vragen verwachten over abortus, misschien ook over de doodstraf, waar ze als katholiek tegen is.’

De Democraten zullen er ook voor waarschuwe­n dat Barretts benoeming in het Hooggerech­tshof de gezondheid­swet van voormalig president Obama hypothekee­rt. ‘Barrett had kritiek op John Roberts, de voorzitter van het

Hooggerech­tshof, omdat die in 2012 met de progressie­ve rechters heeft meegestemd om Obamacare overeind te houden’, zegt McQuade. In de week van 10 november zal het Hooggerech­tshof zich andermaal over ‘Obamacare’ buigen. De Democraten zullen erop hameren dat 20 miljoen Amerikanen hun ziekteverz­ekering dreigen te verliezen, als Obamacare verdwijnt, en dat pal in een dodelijke pandemie.

Ook rolmodel voor vrouwen Wat weten we verder van Barretts standpunt inzake abortus? In haar schrifteli­jke voorbereid­ing op de hoorzittin­gen stelt de rechter dat ze de wet zal volgen en niet haar persoonlij­ke overtuigin­gen. ‘Toch is enige bezorgdhei­d gerechtvaa­rdigd’, zegt professor McQuade. ‘Als rechter kreeg Barrett de voorbije jaren drie zaken rond abortusrec­hten, en in alle drie nam ze een standpunt in tegen abortus.’

Conservati­eve media wijzen erop dat rechter Barrett als topjuriste én moeder van zeven een rolmodel is voor moeders met carrières, net zoals RBG dat was.

‘Barrett heeft een succesvoll­e carrière in de rechten opgebouwd en combineert dat inderdaad met het moederscha­p’, stelt professor McQuade. ‘Maar de autonomie van vrouwen om hun moederscha­p naar eigen keuze in te vullen, is wel fundamente­el geweest voor hun emancipati­e én voor hun succes op de werkvloer. Zelfs zonder Roe versus Wade van tafel te vegen, kan Barrett in het Supreme Court instemmen met extra belemmerin­gen voor de toegang tot abortus. De kans bestaat dat ze dat ook doet.’

‘Barrett behandelde de voorbije jaren drie zaken rond abortusrec­hten. In alle drie nam ze een standpunt in tegen abortus’

Barbara McQuade

Hoogleraar rechten

 ?? Drew Angerer/afp ?? Republikei­nen én Democraten zullen de hoorzittin­gen, die op tv worden uitgezonde­n, gebruiken om de eigen kiezers aan te vuren.
Drew Angerer/afp Republikei­nen én Democraten zullen de hoorzittin­gen, die op tv worden uitgezonde­n, gebruiken om de eigen kiezers aan te vuren.
 ??  ??
 ?? Ap ?? Kamala Harris zal Barrett het vuur aan de schenen leggen.
Ap Kamala Harris zal Barrett het vuur aan de schenen leggen.
 ?? Epa ?? Amy Coney Barrett mag ook vragen verwachten over de doodstraf.
Epa Amy Coney Barrett mag ook vragen verwachten over de doodstraf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium