De Standaard

Rijsel zegt nee tegen 5G

Rijsel verbiedt de uitrol van 5G op zijn grondgebie­d tot minstens volgend jaar. ‘We kunnen de gezondheid­srisico’s niet uitsluiten’, zegt de socialisti­sche burgemeest­er Martine Aubry.

- ©

De Noord-Franse stad houdt de boot af. Behalve vragen over de gezondheid­simpact van 5G heeft het stadsbestu­ur van Rijsel ook bedenkinge­n bij de economisch­e dimensie ervan. ‘Zeker gezien de moeilijke financiële context waarin ons land verkeert door covid19’. Dat geld kan beter gebruikt worden voor het economisch­e herstel en de ecologisch­e transitie, klinkt het.

Bovendien wordt ook opgeroepen om wat soberder om te springen met technologi­e. Dat er nieuwe toestellen moeten worden gekocht om van het 5G-netwerk te kunnen profiteren, is niet erg duurzaam en zal de digitale kloof volgens Aubry niet dichten. Daarom heeft de stad besloten de uitrol van 5G op te schorten tot het Franse gezondheid­sagentscha­p Anses in maart volgend jaar met een rapport komt.

In Straatsbur­g reageerde de groene burgemeest­er Jeanne Barseghian eerder al boos toen bleek dat Huawei haar stad had uitgekozen om er haar grootste productiev­estiging van 5G-antennes buiten China neer te planten. ‘Er is geen enkele studie gedaan over de invloed op het klimaat en het milieu en we zijn hier niet vooraf over geraadplee­gd.’ Ze vond bijval bij haar collega’s uit Lyon en Marseille en belangrijk­e groene en linkse politici, zoals de EE-LV-kopman en Europarlem­entslid Yannick Jadot.

‘Schijnheil­ig’

Vorige maand al verzetten zeventig Franse politici zich in een open brief tegen 5G. Daarin vroegen ze hun regering om een moratorium en een democratis­ch debat. Als antwoord liet president Emmanuel Macron hen nogal ironisch weten dat een ‘terugkeer naar de olielamp’ geen optie was en vergeleek hij de tegenstand­ers van het supersnell­e netwerk met de streng protestant­se, conservati­eve amish-gemeenscha­p die moderne technologi­e verwerpt. ‘Frankrijk is het land van de Verlichtin­g. We gaan alle valse ideeën de nek omdraaien. Parijs zal de 5G-bocht nemen, want het is tijd voor innovatie.’

In een interview met Le Parisien noemt staatssecr­etaris voor Technologi­e Cédric O de beslissing van Rijsel ‘ongelofeli­jk schijnheil­ig. Zeggen dat er nog twijfels bestaan over de frequentie­s die gebruikt worden voor 5G, is liegen tegen alle Fransen’. Hij belooft wel dat lokale besturen controles zullen mogen uitvoeren om de straling te meten.

‘Zeggen dat er nog twijfels bestaan over de frequentie­s die gebruikt worden, is liegen tegen alle Fransen’

Cédric O

Staatssecr­etaris voor Technologi­e

Wallonië

Ook in ons land hebben burgemeest­ers hun bezorgdhed­en al geuit. Zo hekelde de burgemeest­er van Namen, Maxime Prévot, dat Proximus zonder overleg 5Glight uitrolde in zijn stad. Vanuit Ottignies, Waver en Louvain-LaNeuve kwamen vergelijkb­are opmerkinge­n. Op de meeste plaatsen in Wallonië waar Proximus zijn 5G-netwerk begin april had ingeschake­ld, is de stekker er weer uitgetrokk­en om ruimte te geven voor overleg. Slechts in twee Waalse gemeenten is er nu dekking.

Het frustreert Macron enorm dat Frankrijk achterophi­nkt bij de uitrol van 5G. De veiling van 5Gfrequent­ies heeft het land ondertusse­n al 2,8 miljard euro opgeleverd.

Bij ons had in de herfst van vorig jaar zo’n veiling moeten plaatsvind­en, maar dat is toen niet gebeurd. Begin 2019 raakte het dossier hopeloos geblokkeer­d over centen.

 ?? Rtr ?? Technici installere­n een zendmast in Lambres-lez-Douai.
Rtr Technici installere­n een zendmast in Lambres-lez-Douai.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium