De Standaard

Weer bombardeme­nt ondanks wapenstils­tand

- Jolien De Bouw

NAGORNOKAR­ABACH Het staakt-het-vuren dat met hulp van Rusland afgelopen vrijdag overeen was gekomen, sneuvelde zaterdag al. Er zouden zeker zeven doden gevallen zijn.

Ondanks een staakt-het-vuren tussen Armenië en Azerbeidzj­an zijn er afgelopen zaterdag opnieuw doelen bestookt rond Stepanaker­t, de regionale hoofdstad van de betwiste regio NagornoKar­abach. Dat meldde persbureau AFP. Om 23.30 uur (lokale tijd) klonken zeven zware explosies, waarop het luchtalarm afging en inwoners zich naar de schuilkeld­ers haastten.

Vrijdag werd onder begeleidin­g van Rusland een staakt-hetvuren overeengek­omen tussen de autoriteit­en in Jerevan en die in Bakoe. Het was de bedoeling dat er vanaf zaterdagmi­ddag niet meer geschoten zou worden, zodat er een gevangenen­ruil kon plaatsvind­en en de lichamen van gesneuveld­e militairen konden worden opgehaald. Desondanks beschuldig­den beide landen elkaar enkele uren na het ingaan van het bestand al van het schenden ervan. De hoogste Armeense diplomaat die deelnam aan het overleg stelt volgens AFP zelfs dat het bestand nooit is bekrachtig­d.

‘Absolute leugen’

Volgens de regering van Azerbeidzj­an zijn in de nacht van zaterdag op zondag zeker zeven doden gevallen tijdens Armeense beschietin­gen op Ganja, na hoofdstad Jerevan de grootste stad van het land. ‘Een absolute leugen’, klonk het vanuit Armenië, dat Azerbeidzj­an net als zaterdag beschuldig­t van beschietin­gen op de stad Stepanaker­t.

De enclave Nagorno-Karabach ligt binnen de grenzen van Azerbeidzj­an,

maar wordt bewoond door etnische Armeniërs die het gebied in 1991 onafhankel­ijk verklaarde­n, waarna er oorlog volgde. Nagorno-Karabach wordt niet als onafhankel­ijke staat erkend door de internatio­nale gemeenscha­p. De gevechten van de afgelopen weken kostten aan zeker 400 mensen het leven, vooral militairen. Het is de zwaarste geweldsuit­barsting sinds het staakt-het-vuren in 1994. In de oorlog na de onafhankel­ijkheidsve­rklaring vielen ongeveer 30.000 doden.

Bedoeling was niet langer te schieten, zodat gevangenen­ruil kon plaatsvind­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium