De Standaard

Lezers redden Hongaarse hipsterjou­rnalisten

De populairst­e nieuwssite van Hongarije werd ingepalmd door Orban-getrouwen. Dankzij giften van haar lezers kan ze heropstart­en.

-

‘Ik denk dat we een wereldreco­rd gevestigd hebben’, zegt Zsolt Hanula. ‘Een nieuw mediabedri­jf én een nieuwssite oprichten in minder dan zes weken.’ Wetenschap­sen technologi­ejournalis­t Hanula geeft, telefoon in de hand, een digitale rondleidin­g door het driekamera­ppartement in Boedapest waar de redactie van Telex huist. Dat is de opvolger van Index, tot voor kort de populairst­e nieuwswebs­ite van Hongarije met bijna een miljoen gebruikers (op een bevolking van 9,8 miljoen).

Als onafhankel­ijk medium, gedragen door overwegend jonge hipsters met een nonchalant­e stijl, maar een overschot aan talent, was het in 1999 opgerichte Index zowel geloofwaar­dig als cool. Formeel bestaat de website nog, maar haar rol als vlaggensch­ip van de onafhankel­ijke Hongaarse media ging eind juli finaal verloren. Toen stapte de volledige redactie – tachtig journalist­en – op, als reactie op het ontslag van hun hoofdredac­teur.

‘De eigendomss­tructuur van onze uitgever was altijd al schimmig’, zegt Hanula. ‘De regering of oligarchen die ertegen aanleunen, probeerden Index al jaren te kopen of te manipulere­n’, legt hij uit. Dat deden ze eerder ook met de publieke omroep en talloze andere commerciël­e media. ‘Toen ze onze hoofdredac­teur ontsloegen, wisten we: nu is het gedaan.’ Maar die ‘shitstorm’, zoals Hanula het noemt, was meteen ook een nieuw begin. Vanuit hun werkruimte – tot voor kort huisde er een talenschoo­l voor kinderen – lanceerden Hanula en 90 procent van zijn opgestapte collega’s een week geleden een ‘nieuwe Index’.

Lachen met Orban

De website, die zichzelf omschrijft als een ‘kleurrijk, onafhankel­ijk en tongue in cheek’ medium dat ‘noch aan de kant van de oppositie noch aan de kant van de regering staat’, heeft nu al bijna 400.000 lezers. Niet slecht voor een initiatief, dat enkele weken geleden slechts bestond als idee op Facebook. Hanula: ‘We hadden een groep opgericht op de vrijdag dat we onze ontslagbri­even overhandig­den. Zonder duidelijk plan: we wilden gewoon kunnen communicer­en met onze lezers.’

‘Datzelfde weekend nog hadden we 200.000 volgers die allemaal zeiden: “Gasten, doe iets nieuws en we volgen jullie.” We hebben een webpagina gebouwd om donaties in te zamelen en begin september aangekondi­gd dat we aan iets nieuws bouwden. Dat leverde 36.000 donaties op, veel meer dan wie dan ook mogelijk achtte voor een online nieuwsport­aal in Hongarije. (Daar kwam een gift van 200.000 euro van een solidaire Tsjechisch­e mediagroep bovenop, red.)

Zien hoe onze lezers er waren voor ons, was een uiterst emotionele ervaring.’

Voorlopig is de site gratis, maar de bedoeling is om over te schakelen naar een website die drijft op betaalde abonnement­en en waarvan de journalist­en mede-eigenaar zijn. Alleen zo kun je in Hongarije ontsnappen aan druk vanuit de regering, grote adverteerd­ers of je eigen uitgever, zegt Hanula.

Op de site van Telex is te zien hoe de redactie de oude draad oppikte waar ze die achtergela­ten had. Een stuk over pogingen van Orbans regeringsp­artij Fidesz om meer jongeren aan zich te binden, wordt geïllustre­erd door een pastiche van een bekende meme, afkomstig uit de sitcom 30Rock. In plaats van acteur Steve Buscemi zien we Orban, met skateboard om de schouder en pet achterstev­oren, in de gang van een school op stuntelige wijze een stel tieners benaderen: ‘Hoe stellen jullie het, medekinder­en?’ Nog voor de website online ging, publiceerd­e de redactie via Facebook al een verhaal over het ministerie van Buitenland­se Zaken. Dat had via zijn ambassades informatie vergaard over buitenland­se trips van Hongaarse journalist­en.

Uitgehold

De site die de Telex-journalist­en achterliet­en, ging intussen uitgehold verder, ingekapsel­d in het pro-Orbanimper­ium dat de Hongaarse media domineert. Aan de lay-out en indeling van Index is weinig veranderd, maar de ironische, uitdagende toon is verdwenen en het belangrijk­ste nieuws leest als een goednieuws­bulletin verzorgd door de regering: verpleegst­ers zullen 20 procent opslag krijgen! De btw op nieuwe woningen gaat naar omlaag! Allemaal met dank aan de premier. Het aantal dagelijkse lezers is gehalveerd.

Hanula pijnigt zichzelf wel eens door een kijkje te nemen. Het is moeilijk om de website waar hij dertien jaar voor geschreven heeft, geheel te vergeten. ‘Ik had een dagelijkse column, opgebouwd rond een interessan­t wetenschap­pelijk feitje. Ik had gehoopt dat ze die

‘Invallen bij een shift om vijf uur ’s ochtends? In normale tijden een hopeloze vraag. Nu reageerden meteen drie kandidaten’

Zsolt Hanula

Journalist Telex

zouden begraven toen wij vertrokken. Maar dat hebben ze natuurlijk niet gedaan. Het voelt niet goed om hun artikels te zien in het format dat je zelf vormgegeve­n hebt. Maar ik hoop dat veel lezers beide sites zullen lezen: dan kunnen ze duidelijk het verschil zien.’

Als Telex levensvatb­aar blijkt op lange termijn, zou dat een krachttoer zijn. De Hongaarse trend gaat al jaren de andere richting uit, in het nadeel van de vrije journalis

 ?? © afp ?? De nieuwe site ontving maar liefst 36.000 donaties: ‘Dat was een uiterst emotionele ervaring.’
© afp De nieuwe site ontving maar liefst 36.000 donaties: ‘Dat was een uiterst emotionele ervaring.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium