De Standaard

De truc met de schaar

- Gert Devreese

Derde keer goede keer, dacht ik toen ik afgelopen vrijdag meedeed aan De Schrijfwij­zen, Het Groot Dictee Heruitgevo­nden. Plaats van de kastijding: bibliothee­k Permeke in Antwerpen. De Schrijfwij­zen is gewoon een heel leuke, uitdagende taalwedstr­ijd. Met die mening sta ik niet alleen. Een 10.000 Vlaamse en Brusselse taal-aficionado’s namen deel aan het aanloopdic­tee op de site van De Standaard. En aan het simultane livedictee in 70 bibliothek­en van vrijdag onderwierp­en zich vrijwillig samen met mij zo’n 1.500 mensen.

Het Groene Boekje en de Van Dale in een week vanbuiten leren, is ondenkbaar. Op het Scrabble-deel van De Schrijfwij­zen kan je wel oefenen.

De week vóór D-Day krijgt elke dag een vast ritueel. Ik haal 15 willekeuri­ge letters uit het letterzakj­e van mijn Scrabblesp­el en maak lange woorden. Bij de Schrijfwij­zen zoek je een 20-letterwoor­d, bij scrabblema­nia.nl is 15 letters het maximum. Ik schuif lustig met letters, schud het woord ‘meebeweegt’ (tien letters) uit mijn mouw, terwijl die scrabblema­nia-sukkel maar tot 9 letters komt. Zelfvertro­uwen zat. Tot ik besef dat je in De Schrijfwij­zen niet met Scrabblebl­okjes werkt, maar letters op papier schrijft.

Vanaf dan knip ik telkens 15 letters uit een papier. Die schuiven wel minder vlot dan de scrabble-letters. En het uitknippen duurt 2 minuten, je hebt er maar 10 om een woord te vormen in de wedstrijd.

Op de dag van De Schrijfwij­zen in bib Permeke haalt het rebelse trekje in me de bovenhand – ik laat een grote schaar in mijn rugzak glijden. Bij het scrabble-deel vind ik meteen ‘trompet’ (7 letters). Maar dan stokt de inspiratie, ondanks al dat oefenen. Toch durf ik het niet aan om de schaar boven te halen. ‘Ze gaan me diskwalifi­ceren!’, flitst door mijn hoofd.

Ik drink mijn wijntje in één teug leeg, maak me weinig illusies. Niet veel later leest de juryvoorzi­tter het Verdict voor. Ik veer op: ik heb het verrassend goed gedaan in de Dicteerond­e en finish met 3 fouten gedeeld derde. ‘Quasigelee­rde’ moet aaneen. En ‘gestrest’ geef ik een ‘s’ te veel mee.

Mij wacht de spellingbe­e, dé ultieme spelling-nachtmerri­e. Daarin bijt ik smadelijk in het zand. Een collega grijnst me toe. ‘Had je die schaar maar opgediept’, zegt die grijns.

Winnaar van de avond is Jozef Lamberts, in 2001 al winnaar van het Groot (tv-)Dictee der Nederlands­e Taal. Hij ‘leest grondig het Groene Boekje en Van Dale’. Doe ik ook volgend jaar. En dán, dán, dat staat vast, haal ik die schaar boven.

Ik durf de schaar niet uit mijn rugzak te halen. ‘Ze gaan me diskwalifi­ceren!’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium