De Standaard

Ongewenste kinderwens

- Man met Filip Tielens

Gezien op 10/10 in CC Berchem.

In 2021 op tournee.

¨¨¨èè

RECENSIE THEATER Berten Vanderbrug­gen verbeeldt zijn toekomstig­e vaderschap. Alleen: hij is homo én alleenstaa­nd.

Op zijn 30ste voelde Berten Vanderbrug­gen het duidelijk: hij is een man met een kinderwens. Zijn solo over het onderwerp begint op een infosessie over adoptie. ‘Slechts één van jullie zal over vijf jaar een kind in de armen houden’, klinkt het daar meteen. Vanderbrug­gen heeft al helemaal slechte papieren. ‘Je bent je ervan bewust dat homoseksue­len alleen kunnen adopteren uit Amerika?’

In Man met zoekt Vanderbrug­gen hoe hij als ‘wensvader’ kan wedijveren met zijn concurrent­en in de afvalrace, maar overweegt hij ook andere pistes om zijn droom waar te maken. Tegelijk slaat de twijfel toe: wat als zijn verlangen vooral een egoïstisch­e manier is om een leegte op te vullen? En wat als hij, gesteld dat hij ooit een kind in de schoot krijgt geworpen, toch liever een ‘man zonder’ wil zijn?

Op fragmentar­ische wijze vertelt, zingt en tekent hij over zijn zoektocht en twijfels. In de beste scène fantaseert hij hoe Michelange­lo (ook homo) hem over de tijd heen een boodschap heeft willen doorgeven, door bij ‘De schepping van Adam’ de vingers van God en Adam elkaar nét niet te laten raken – als verzet tegen de katholieke kerk die homo’s hun seksualite­it ontzegt en als aarzeling of het wel zinvol is om een nieuwe mens te scheppen.

Man met is een kleine, openhartig­e solo in de vorm van een elektro-cabaret, die stof tot nadenken geeft. Want waarom gaat voor heteromann­en en zelfs lesbische koppels (vrij) makkelijk wat voor een homoman met een kinderwens niet of maar zeer moeizaam kan?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium