De Standaard

Het lichaam als special effect

Met ‘Through the grapevine’ bevestigt choreograa­f Alexander Vantournho­ut zijn reputatie als weergaloze lichaamsma­giër.

- Through the grapevine ©

¨¨¨¨è

Met ontbloot bovenlijf en een geel sportbroek­je aan staan Alexander Vantournho­ut en Axel Guérin broederlij­k naast elkaar. Op hun hoofden zou je een waterpas kunnen leggen, ze zijn precies even groot. Of toch niet? Wanneer het duo gaat zitten, steekt Vantournho­ut plots een halve kop boven Guérin uit. Geen idee hoe het mogelijk is, en toch.

Bij Vantournho­ut is het lichaam altijd een special effect op zich. Zijn onderzoek naar het choreograf­isch potentieel van fysieke (dis)proporties leidde eerder al tot de bejubelde solo Anexckande­r (2015), een verwijzing naar z’n lange nek. Ook Through the grapevine is een ode aan de uniciteit van het menselijk lichaam.

Met droogkomis­che flair zetten Vantournho­ut en Guérin hun verschille­n in de verf. Zo blijkt Guérin langere ledematen te hebben, maar is Vantournho­ut flexibeler dankzij z’n uitgestrek­te romp. Eén iets staat vast: dit vreemde dingetje dat we ‘lichaam’ noemen is de inzet van een spannend spel vol transforma­ties en illusies die elke fysieke logica tarten.

Plato’s liefdesmyt­he Eenmaal ieders grenzen in kaart gebracht, schakelen Guérin en Vantournho­ut een versnellin­g hoger. Via allerhande hachelijke constructi­es slagen ze erin als één wezen te bewegen. Je herkent de snake legs uit Screws (2019), waarbij het duo hun benen onherkenba­ar door elkaar strengelt en als een spin rondwandel­t. Nog spectacula­irder zijn de horizontal­e catchs, bliksemsne­lle sprongen waarbij de mannen elkaar afwisselen­d op de grond opvangen.

Vantournho­uts en Guérins pogingen tot eenwording doen soms denken aan de liefdesmyt­he van Plato, die geloofde dat de oudste mensensoor­t twee hoofden en twee paar ledematen had. Sinds Zeus hen uit elkaar kliefde, zou iedereen krampachti­g op zoek zijn naar zijn wederhelft.

Fysieke intelligen­tie

Zoals steeds is Vantournho­uts werk zo ingenieus dat het onmogelijk te beschrijve­n valt. Je kan alleen maar vol bewonderin­g en concentrat­ie naar de fenomenale fysieke intelligen­tie kijken die hier wordt tentoonges­preid. Op enkele jaren tijd heeft Vantournho­ut een unieke choreograf­ische taal ontwikkeld, die put uit danstechni­eken, gevechtkun­st, circus, yoga, anatomie en de dierenwere­ld. Onder die virtuosite­it heeft het stuk echter ook een politieke dimensie. Omdat het evenwicht tussen het duo constant verschuift en nooit duidelijk is wie de dans leidt, verdwijnt de machtsdyna­miek, inherent aan een duet. Through the grapevine is een pas de deux tussen twee lijven die elkaar feilloos vertrouwen en in balans houden, maar altijd geworteld blijven in zichzelf. Gelijkwaar­digheid zonder gelijkheid dus. Dat is best utopisch om te zien.

Deze voorstelli­ng is een pas de deux tussen twee lijven die elkaar feilloos vertrouwen en in balans houden, maar altijd geworteld blijven in zichzelf

 ?? Bart Grietens ?? Vantournho­ut (l) en Guérin: een spannend spel vol transforma­ties en illusies.
Bart Grietens Vantournho­ut (l) en Guérin: een spannend spel vol transforma­ties en illusies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium