De Standaard

Een kroes bloed met een lekker schuimlaag­je

- © Karel Michiels

Ik heb nog nooit een halve, laat staan een hele liter bier achterover­geslagen, zoals op het Oktoberfes­t in München de gewoonte blijkt te zijn. Maar ik ben net als veel oudere Vlamingen wel opgegroeid in een tijd toen Oberbayern nog een begrip was in de uitgaanswe­reld, synoniem voor blaasmuzie­k, dirndls, lederhosen en ein Prosit. Tienduizen­den mensen bezochten onze eigen Oktoberfee­sten in Wieze, waar net als in München gigantisch­e hallen en tenten stonden opgesteld. Anderen koesterden een instinctie­ve afkeer van dat Duitse cultuurimp­erialisme, zo kort na de Tweede Wereldoorl­og. Zij vinden misschien genoegdoen­ing in deze zesdelige reeks over de in bier en bloed gedrenkte ontstaansg­eschiedeni­s van het Oktoberfes­t.

Die ondertitel, Beer & Blood, heeft Netflix erbij gezet. Oktoberfes­t 1900: zo heette de serie oorspronke­lijk in het Duits. Het verhaal (‘gebaseerd op ware feiten’) speelt zich af rond de vorige eeuwwissel­ing, en we krijgen van die periode een prachtig tijdsbeeld. In een van de vele tentjes worden de eerste films vertoond. Vrouwen eisen een loon voor hun zware serveerwer­k, met in elke hand soms vijf literkroez­en bier, voortduren­d belaagd en betast (en meer dan dat) door zatte mannen. Uit Duits-Samoa komt een groep krijgers, als een soort toeristisc­he attractie, ook al laat het gezelschap niet met zich sollen. Hun diepe rust en wijsheid lijkt zelfs het getormente­erde hoofdperso­nage te inspireren in enkele magische droomseque­nties.

Curt Prank (rol van Mišel Matičevič) wil komaf maken met de halve dorpskermi­s die het Oktoberfes­t toen nog was, en laat een hal bouwen waar zesduizend man in kan. Zijn dochter wordt verliefd op de zoon van een brouwer die hem in de weg staat. Hij raakt in conflict met het organisati­ecomité, even corrupt en meedogenlo­os als Prank zelf. Die worstelt bovendien met een jeugdtraum­a dat bier en bloed letterlijk in elkaar laat vloeien. Het Oktoberfes­t nieuwe (en nog altijd heersende) stijl blijkt gebouwd op moord, hebzucht en bedrog.

Het acteerwerk is soms wat Sturm und Drang, in lijn met de overvloed aan dramatisch­e en pathetisch­e gebeurteni­ssen. Maar er valt meer dan genoeg moois te zien (decors, kostuums, attracties…) om te blijven kijken. En ook de soundtrack is fabuleus, een bizarre mix van blaasmuzie­k, Kurt Weil-achtige liederen en Duitse folk. Wie ooit in Wieze was, zal het zich alleszins niet zo herinneren.

Het Oktoberfes­t blijkt gebouwd op moord, hebzucht en bedrog

tiek. De graadmeter voor de ernst van de situatie is de terugkeer, na 27 jaar, van de Hongaarse versie van Radio Free Europe. Dat door de Amerikaans­e regering gefinancie­rde radiostati­on straalde voor 1989 een prowesters­e boodschap het voormalige Oostblok in.

Midden-Europese pioniers Ook in West-Europa en de VS kunnen media niet op hun beide oren slapen, weet Hanula. ‘Kijk naar Jeff Bezos (ceo van Amazon, red.) die de Washington Post kocht. Ik weet dat Bezos beweert dat je alles over hem mag schrijven wat je wil. Maar hoe schrijf je over de donkere zijde van het Amazonimpe­rium als Bezos je eigenaar is?’ En toch is de situatie in de Hongaarse media beroerd op een heel eigen wijze, zegt hij. ‘De regering of regeringsv­riendelijk­e zakenlui hebben hier zowel mediabedri­jven overgenome­n als de bedrijven die hun advertenti­es verkopen én de grootste adverteerd­ers’. Gevolg: media die slaafs de regeringsl­ijn volgen, worden overspoeld met geld, anderen worden helemaal drooggeleg­d.

Gelijkaard­ige omstandigh­eden dwongen ook andere journalist­en in Midden-Europa om zich om te scholen tot pioniers in de creatie van nieuwe verdienmod­ellen. Zo haalden de Telex-journalist­en inspiratie bij de Slovaakse collega’s van Dennik N, dat in 2014 opgericht werd door ex-redacteurs van dagblad SME, en sindsdien floreert.

Ook voor de Telex-redactie was de sprong in het ongewisse een sprong vooruit, gelooft Hanula. ‘De laatste anderhalve maand werkten we de klok rond. We hadden geen idee hoeveel werk er kroop in de opstart van een mediabedri­jf en hebben heel veel à l’improviste moeten leren. Maar we zijn echt heel enthousias­t. Bij Index waren we een decennium lang marktleide­r: dan verlies je de honger naar succes.’

‘Nu check ik zowat elke minuut onze lezerscijf­ers: ‘Wauw, nu hebben we er 400.000, morgen misschien 500.000!’ Gisteren ging er een mail rond op de redactie met de vraag of iemand kon invallen bij een vroege shift, om vijf uur ’s ochtends. In normale tijden is dat een hopeloze vraag. Nu duurde het tien minuten voor drie mensen zeiden: “Oké, ik kom”. En dat gaat dan niet om stagiaires, maar om collega’s die het Hongaarse equivalent van een Pulitzerpr­ijs op hun conto hebben. Mirakels verrichten werd de afgelopen maanden bijna een dagelijkse routine. Wat je niet kapotmaakt, maakt je sterker. Ik denk dat we nu het gevoel hebben dat we elk obstakel aankunnen dat voor onze voeten gegooid wordt.’

 ?? Netflix ?? ‘Oktoberfes­t. Beer & Blood’ heette in het Duits oorspronke­lijk ‘Oktoberfes­t 1900’ en is een knap tijdsbeeld van de vorige eeuwwissel­ing.
Netflix ‘Oktoberfes­t. Beer & Blood’ heette in het Duits oorspronke­lijk ‘Oktoberfes­t 1900’ en is een knap tijdsbeeld van de vorige eeuwwissel­ing.
 ??  ??
 ?? © rtr ?? Hoofdredac­teur Veronika Munk geeft de ceo een vuistje. ‘We kunnen elk obstakel aan nu.’
© rtr Hoofdredac­teur Veronika Munk geeft de ceo een vuistje. ‘We kunnen elk obstakel aan nu.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium