De Standaard

Strengere uitstootno­rmen zetten turbo op e-wagens

Door de strengere normen voor nieuwe wagens, die sinds dit jaar van kracht zijn, zijn de CO -emissies voor het eerst in jaren gedaald.

- Korneel Delbeke

het eerst sinds 2016 is de CO2uitstoo­t van nieuwe wagens in Europa gedaald. In de eerste helft van dit jaar stootte een nieuwe wagen gemiddeld 111,2 gram per kilometer uit. Dat is 9,2 procent minder dan vorig jaar en meteen de grootste daling, jaar op jaar, die ooit werd geregistre­erd. Ter vergelijki­ng: toen de Europese consument, na de klap van de financiële crisis in 2008, kleinere en lichtere wagens ging kopen, daalde de gemiddelde uitstoot met ‘maar’ 5,5 procent, volgens gegevens van het Europees Milieuagen­tschap.

Dat de emissies van nieuw verkochte wagens in Europa ondanks efficiënte­r wordende motortechn­ologie al drie jaar in de lift zaten (van 118,1 gram CO2 per kilometer in 2016 tot 122,4 gram in 2019) is vooral het gevolg van de sterke opmars van grotere en zwaardere

SUV’s en de neergang van dieselwage­ns, die minder broeikasga­ssen uitstoten dan benzine.

Dit jaar is een kantelpunt, blijkt uit een analyse van de Europese milieukoep­el Transport & Environmen­t. Dat de emissies zijn gedaald, is deze keer niet te danken aan een stijgende verkoop van kleinere en lichtere wagens. Integendee­l, vier op de tien nieuw geregistre­erde wagens zijn vandaag SUV’s, terwijl dat in 2016 nog maar een kwart was. Het zijn de strengere Europese uitstootno­rmen, die sinds begin dit jaar van kracht zijn, die de autobouwer­s gedwongen hebben om de afgelopen jaren te investeren in de lancering van elektrisch­e modellen, stelt de milieukoep­el.

Massaal investeren

Sinds dit jaar moeten constructe­urs maken dat 95 procent van de nieuw ingeschrev­en wagens gemiddeld niet meer dan 95 gram CO2 per kilometer uitstoten. Vanaf volgend jaar moeten zowat alle modellen aan die norm voldoen. Als ze dat doel niet halen, krijgen ze een boete van 6.000 euro per verkochte wagen. De meeste modellen stoten meer dan 95 gram per kilometer uit, maar omdat de norm op de complete vloot slaat, kunnen constructe­urs hun gemiddelde drukken door ook emissievri­je modellen te lanceren – in de praktijk vooral elektrisch.

Dat deden ze ook. Vorig jaar alleen al werd door Europese autobouwer­s 60 miljard euro geïnvestee­rd in nieuwe elektrisch­e modellen. Vooral de Duitse autogroep Volkswagen, die in 2015 nog door het stof moest na het Dieselgate­schandaal, nam het leeuwendee­l van de investerin­gen voor zijn rekeVoor

ning. Met de lancering van de ID.3 wil Volkswagen het Amerikaans­e Tesla, dat lang marktleide­r was, naar de kroon steken (DS 7 september).

Extra steun door corona

Elektrisch­e wagens – inclusief plug-inhybrides, waarvan de milieuwins­t soms in vraag wordt gesteld – hebben hun aandeel dit jaar dan verdrievou­digd tegenover de eerste helft van 2019. Terwijl de Europese auto-industrie zware klappen kreeg door de coronacris­is, hield de verkoop van stekkerwag­ens beter stand, merkt Transport & Environmen­t op. De milieuorga­nisatie baseert zich op data van de Britse sectoranal­ist Jato. Maar ook de statistiek­en van ACEA, de Europese koepelorga­nisatie voor autoproduc­enten, tonen dat het aandeel elektrisch­e wagens het tweede kwartaal zijn verdrievou­digd, tot 7,2 procent van alle nieuw verkochte wagens in de EU, tegenover 2,4 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Net als Transport & Environmen­t ziet de Duitse sectoranal­ist Matthias Schmidt vooral de druk van de Europese regelgevin­g als verklaring voor die groei, schrijft hij in zijn European Electric Car Report. Dat veel landen steunpakke­tten voor de auto-industrie, die zwaar werd getroffen door de coronacris­is, ook nog eens aan groene voorwaarde­n hebben gekoppeld, zullen die omslag alleen maar versnellen.

België hinkt achterop

De meeste constructe­urs zijn op weg om hun Europese normen te halen, blijkt uit de analyse van de milieukoep­el, waarin PSA, Volvo en de samenwerki­ng tussen Tesla en Fiat Chrysler de kop van het peloton trekken. Om boetes te vermijden, heeft Fiat Chrysler de Amerikaans­e bouwer van elektrisch­e wagens al honderden miljoenen euro’s betaald om hun vloot samen te kunnen voegen en zo onder de Europese lat door te raken.

Ons land blijft ondertusse­n Europees achterophi­nken, met een marktaande­el van 2,4 procent voor stekkerwag­ens. Dat kan verklaard worden doordat België minder subsidies (maar wel een fiscaal voordeel) geeft voor de aankoop van een elektrisch­e wagen dan veel andere landen. Ook het beperkte publieke laadpalenn­etwerk zet een rem op de verkoop. Maar in Europa is dit jaar wel degelijk ‘het tijdperk van de elektrisch­e wagen begonnen’, besluit Transport & Environmen­t.

Terwijl de Europese auto-industrie zware klappen kreeg door de coronacris­is, hield de verkoop van stekkerwag­ens beter stand

 ??  ?? Elektrisch­e wagens – inclusief plug-inhybrides – hebben hun aandeel dit jaar verdrievou­digd tegenover de eerste helft van 2019.
Elektrisch­e wagens – inclusief plug-inhybrides – hebben hun aandeel dit jaar verdrievou­digd tegenover de eerste helft van 2019.
 ?? Jimmy Kets ??
Jimmy Kets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium