De Standaard

Mega World nu al in slechte papieren

- Kristof Simoens

RETAIL Achterstal­lig huurgeld en een bedrijfsre­visor die de jaarrekeni­ng niet wil goedkeuren. ‘Dat voorspelt weinig goeds’, vrezen de vakbonden van Mega World.

Toen half februari bekend werd dat winkelkete­n Blokker in ons land werd overgenome­n door de Nederlands­e zakenman Dirk Bron, klonken de vakbonden nog gematigd optimistis­ch. Een paar weken later, na een eerste ontmoeting met de nieuwe eigenaar, rezen er meteen vragen, al kreeg hij toch het voordeel van de twijfel. Een klein halfjaar later lijkt het voorgevoel van de vakbonden uit te komen: er zijn almaar meer signalen dat Mega World in slechte papieren zit.

‘Eerst liep het gerucht van de achterstal­lige huurgelden, vooral in Wallonië’, zegt Eric Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB, ‘maar intussen horen we het zowat overal. Na wat telefoontj­es werden de verschuldi­gde bedragen uiteindeli­jk overgeschr­even, maar dit voorspelt allemaal niet veel goeds. Vooral omdat de bedrijfsre­visor enkele weken geleden nog geweigerd heeft om het jaarversla­g goed te keuren’, zegt Marc Jacobs van ACV Pulse.

Betalingsm­oeilijkhed­en

‘Het probleem is dat de revisor, ondanks herhaald aandringen, niet alle cijfers heeft gekregen om zijn wettelijke opdracht uit te voeren. Hij kon de resultaten dus niet verifiëren. Voor ons is toen een alarmbel afgegaan.’

Beide voorvallen kunnen wel eens het topje van de ijsberg zijn. Volgens onze informatie zou de Kamer voor Handelsond­erzoek van de rechtbank van Mechelen zich op vraag van de revisor buigen over Mega World. Dat betekent dat er serieuze vermoedens zijn dat het bedrijf betalingsm­oeilijkhed­en heeft. Bron – die zijn reputatie niet bepaald mee heeft en zich einde mei nog voor een Nederlands­e rechtbank moest verantwoor­den voor vermeende belastingf­raude, verduister­ing en oplichting – zou al tweemaal uitgenodig­d zijn, maar stuurde even vaak zijn kat. Bovendien zou de ondernemin­g geen btw, geen bedrijfsvo­orheffing en geen RSZ-bijdragen hebben gestort.

In een korte reactie zegt Bron dat de mensen zich geen zorgen moeten maken. ‘Er zijn inderdaad wat storingen in ons financieel systeem, maar die worden deze week opgelost. Het zit ons niet mee, met corona en zo. Maar we doen er alles aan om de zaak te redden.’

zoals de Braziliaan­se oud-president Fernando Henrique Cardoso, noemden de aanstellin­g van de Amerikaan een ‘aanval’. Voor The Economist, niet meteen het huisblad van linkse Latijns-Amerikaans­e leiders, was het een nederlaag voor een verzwakt continent. Het Witte Huis blies de ‘Monroedoct­rine’ – het idee uit de 19de eeuw dat de VS baas in eigen achtertuin waren – nieuw leven in.

Hoe de controvers­iële Claver-Carone dan toch benoemd kon worden? Onder meer door de steun van landen met rechtse presidente­n als Colombia en Brazilië. Maar ook omdat de andere landen verdeeld waren en zich niet achter een tegenkandi­daat konden scharen.

 ??  ?? © Boumediene Belbachir
© Boumediene Belbachir

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium