De Standaard

Anderlecht moet aandeelhou­ders op één lijn krijgen op financieel slagveld

Anderlecht duikt opnieuw 36 miljoen euro in het rood, tot ongenoegen van de kleine aandeelhou­ders. Het bestuur trekt dit niet recht door zijn herstelpla­n rigoureus uit te voeren.

- © Jürgen Geril

Stel u even voor. Vorig jaar gaf u 100.000 euro aan een aannemer om een bouw vallig huis op te knappen. Een jaar later vraagt diezelfde aannemer u om nog eens 100.000 euro te investeren, want het huis staat op instorten. Zou u dat doen?

Dat is ruw geschetst de houding van de kleine aandeelhou­ders van Anderlecht: Alexandre Van Damme, Etienne Davignon, Johan Beerlandt, Michael Verschuere­n, Jo Van Biesbroeck en dochters Vanden Stock. Vorig jaar vroeg ex-voorzitter Marc Coucke hen al om mee te doen met een kapitaalsv­erhoging van zo’n 30 miljoen om RSCA meer ademruimte te geven. Het gros hapte toe, maar sommigen vragen zich nu af waarvoor dat geld diende. De mislukte Samir Nasri kreeg een contract van meer dan 2 miljoen, het ontslag van de overbodige Zetterberg kostte handenvol geld. Anderlecht eindigde pas achtste en de financiële situatie is nog precairder.

Gedeelde verantwoor­delijkheid

Daarom stapte Johan Beerlandt, ceo van bouwbedrij­f Besix, uit de raad van bestuur. Hij raakte misnoegd toen Coucke onlangs opnieuw kwam vragen om een kapitaalsv­erhoging van 30 miljoen. Dat kan omdat de Financial Fair Playregels zijn versoepeld door de coronacris­is. ‘Maar wij willen niet opdraaien voor dit wanbeleid, voor die onemanshow’, reageerde Beerlandt.

Logisch, maar tegelijk ook weer niet. Tot vorig seizoen werd Coucke bijgestaan door Michael Verschuere­n (sportief) en Jo Van Biesbroeck (financieel). Net zij maken nu deel uit van die minderheid­sparticipa­nten met 26 procent. Van Biesbroeck mengde zich weliswaar niet in de sportieve debatten, maar hij onderteken­de wel mee voor iedere transfer en de financiële afhandelin­gen daarvan. Verschuere­n deed alle onderhande­lingen en ging onder meer mee in het opbod om Sambi Lokonga een gigantisch contract te geven. Zij hadden toen al vaker neen kunnen zeggen tegen Coucke.

De malaise is dus een gedeelde verantwoor­delijkheid. Het nieuwe management, met voorzitter Wouter Vandenhaut­e, ceo Karel Van Eetvelt en sportmanag­er Peter Verbeke,

moet vooral proberen om iedereen weer op één lijn te krijgen. Daarom is het een goede zaak dat Coucke in de schaduw verdween. De zakenman laat zijn investerin­g natuurlijk niet los, maar hij stuurt de dagelijkse werking niet meer. Het kostte even tijd om zich terug te trekken, maar alles bij RSCA wordt nu wel gefilterd.

Herstelpla­n

Dat was een eerste stap om het vertrouwen te herstellen, maar er is meer nodig. Om de minderheid­sparticipa­nten tot een extra kapitaalsv­erhoging te bewegen, moet de nieuwe directie blijk geven van een uitgekiend beleid. Het herstelpla­n, met minder transferui­tgaven, makelaarsk­osten en vaste loonbarema’s, is alvast ingezet. Als het nu ook (een beetje) sportief succes oplevert, is nog niet alle hoop vervlogen. Het management noemde de raad van bestuur van donderdag – ondanks het ontslag van Beerlandt – alvast ‘constructi­ef’.

Geen enkele aandeelhou­der heeft er baat bij dat de aandelen nog verder kelderen of wil nu verkopen. Misschien kan het krakkemikk­ige Anderlecht met een goeie aannemer en enkele degelijke hoekstenen toch weer een mooie villa worden waar de fans zich thuisvoele­n.

Het is het een goede zaak dat Marc Coucke in de schaduw verdween. Alles bij RSCA wordt nu wel gefilterd

 ?? Jimmy Bolcina/pn ?? Marc Coucke heeft de stok doorgegeve­n aan Wouter Vandenhaut­e, maar er is nog veel werk.
Jimmy Bolcina/pn Marc Coucke heeft de stok doorgegeve­n aan Wouter Vandenhaut­e, maar er is nog veel werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium