De Standaard

De verkeerdkl­opper eindelijk geholpen?

- Bart Weekers

De nieuwe staatssecr­etaris voor Consumente­nbeschermi­ng, Eva De Bleeker (Open VLD), liet weten geschrokke­n te zijn van de vele mails die ze de hele week ontving. Op het schermpje van de nieuwe staatssecr­etaris belandde onder andere een probleem omtrent de garantie op een garagepoor­t en onvrede over vliegticke­ts. En kijk, de remedie is er ook al. Eén webpagina die een overzicht biedt van alle instanties waar je met een probleem terecht kunt.

Ik moet daarbij eens diep zuchten. Niet dat ik de vaststelli­ng in twijfel trek. Vanaf hun computer of smartphone vuren mensen inderdaad hun vragen af richting Jan en alleman. Zo ontvang ik al tien jaar vele duizenden verkeerdkl­oppers. Mensen die de Vlaamse ombudsman mailen, terwijl ze niet bij de Vlaamse ombudsman moeten zijn.

Helaas durf ik te betwijfele­n of we al die verkeerdkl­oppers werkelijk helpen door hen nog maar eens een bijkomende grote deur voor te schotelen, onder de vorm van een meldpunt van alle meldpunten, waar alle verkeerdkl­oppers dus per definitie verkeerd zullen kloppen.

De juiste deur

Niet zozeer het verkeerdkl­oppen is de uitdaging, wel het formuleren van een valabel antwoord aan de verkeerdkl­opper. Het is doorgaans niet erg moeilijk iemand erop te wijzen dat die aan de verkeerde deur klopt. Een heel andere zaak is het om de verkeerdkl­opper aan de juiste deur te laten kloppen.

Dat veronderst­elt goeie kennis van het oplossend vermogen van de verschille­nde geschillen­mechanisme­n. Een minimaal inzicht in de basisprinc­ipes over garantie bijvoorbee­ld. Of het inzicht dat Ryanair nu niet meteen bekend staat als een bedrijf dat bereid is om de kleine lettertjes uit hun annulering­svoorwaard­en opzij te zetten. Het valt te betwijfele­n of een meldpunt van alle meldpunten daar meer bedreven in zal zijn dan de bestaande meldpunten. Daarom een eerste constructi­ef voorstel aan de nieuwe staatssecr­etaris. Steek de middelen voor die bijkomende webpagina liever in back-officetech­nologie die de bestaande meldpunten verbindt. Het zal de consument al veel helpen, als hij maar één deskundig antwoord ontvangt op het salvo afgevuurde mails aan Jan en alleman.

Symptoombe­strijding

Een tweede vaststelli­ng is dat al die meldpunten aan symptoombe­strijding doen. Van een staatssecr­etaris en een regering verwacht ik in de eerste plaats investerin­gen in goeie klantenwer­king dicht bij de operatione­le processen, en investerin­gen in een werkelijke cultuur van dienstverl­ening. Wanneer dat gebeurt, dan vermindert het aantal meldingen vanzelf. En als dat vervolgens ook nog eens gepaard gaat met initiatiev­en die een einde maken aan de grote versnipper­ing van het aantal spelers in meldingenl­and, dan zou ons dat werkelijk op weg zetten naar betere en meer doortasten­de alternatie­ve geschillen­beslechtin­g.

Van een staatssecr­etaris en een regering verwacht ik in de eerste plaats investerin­gen in goeie klantenwer­king en investerin­gen in een werkelijke cultuur van dienstverl­ening

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium