De Standaard

Vlaamse canon

- Bruno De Wever & Karel Van Nieuwenhuy­se

Blijkbaar doceert Wouter Smets aan zijn studenten andere eindtermen geschieden­is dan wij die kennen, zo blijkt uit zijn reactie (DS 9 oktober), op een opinie die wij met dertien collega’s publiceerd­en (DS 7 oktober). De bewering dat een leraar bij wijze van spreken een heel jaar over China kan lesgeven, is volstrekt onjuist. De eindtermen zijn in grote mate op westerse geschieden­is gericht. Ze leggen alleen op dat er ook niet-westerse samenlevin­gen moeten worden behandeld.

De eindtermen leggen wel degelijk kennis op, zo abstract zijn ze niet. De nieuwe eindtermen bevatten historisch­e sleutelbeg­rippen die leerlingen moeten kennen en kunnen hanteren. Alleen laten die sleutelbeg­rippen ruimte voor de leraar, en vertrekken ze niet uitsluiten­d vanuit het perspectie­f van de natiestaat.

Aan die centrale kritiek gaat Smets voorbij. Volgens hem zou de canon nodig zijn voor leraren met een beperkte historisch­e voorkennis. Tja. De Vlaamse overheid heeft zonet educatieve masterople­idingen opgericht om de opleiding van leraars te versterken. We denken namens de vier universite­iten te kunnen spreken om te stellen dat daar geschieden­isleraars worden opgeleid die inhoudelij­k goed onderlegd zijn. Zij kennen hun vak en zijn in staat relevante historisch­e inhouden te selecteren waarmee hun leerlingen de eindtermen halen. We zijn ervan overtuigd dat lerarenopl­eiders aan de Vlaamse hogeschole­n dat ook doen. We hebben dus geen door de overheid opgelegde nationale canon nodig. Ook niet om betekenis te geven aan het verleden, dat doen de nieuwe eindtermen nu al. Maar betekenis geven aan het verleden is wel wat anders dan het heden legitimere­n. We nemen aan dat onze collega het daarmee eens kan zijn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium