De Standaard

Bidden voor Biden

- ©

Op mindere dagen word ik opstandig van hoe Trumps oeverloze idiotie de nieuwsreda­cties maar blijft dwingen tot nieuwe analyses en prognoses. Zijn coronabesm­etting was een zoveelste summum van onnozelhei­d, zijn publieke South Lawn rally van zaterdag een roekeloze ondernemin­g, door de gezondheid­srisico’s. Mocht Trump het volgende hoofdstuk in deze realitysoa­p zelf kunnen schrijven, dan raakte Joe Biden nu ook besmet. Ik wens het Joe niet toe. Ik wil hem helpen, al was het maar om van Trump af te zijn.

Ik woon nu twee maanden in Greenpoint, New York, een van oudsher Poolse wijk waar veel Polen recent vervangen werden door linkse yuppies. De Bernie Bros, ze tieren hier welig. De beeltenis van Sanders staat her en der gecalqueer­d op het trottoir. Om de hoek pronkt een fluo Stalin op een vervallen muur. Hoe de overgeblev­en Polen zich daarbij voelen, moet ik nog checken. Ze gingen ooit op de vlucht voor de communisti­sche omknelling in hun zieltogend­e thuisland. Tegenwoord­ig zouden ze nogal Trumpgezin­d zijn, fan van blank en van de bouw.

In onze straat woont een oude Pool die zijn voorkeur voor Trump niet onder stoelen of banken steekt. Bij gebrek aan een uitspreekb­are naam wordt hij ‘Mr. W’ genoemd. Hij compenseer­t zijn kaalheid met een snor en een MAGApetje. Als enige in de straat heeft hij een metershoog hek rond zijn tuintje staan. Daarin wappert de Stars and Stripes naast een opgezette American eagle.

Mr. W vertoeft de hele dag op de trap naar zijn voordeur. Hij snauwt graag haastige deliver y boys af. Uit zijn gigantisch­e Dodge Ramcharger voor de deur schalt luide muziek. Ik weet niet waar ik me het meest aan erger: aan zijn playlist (Damn you, Bon Jovi!), aan hoe hij de motor maar laat draaien, of aan hoe hij de parkeerple­k voor zijn deur afzet met verkeerske­gels als hij even naar de winkel rijdt. Ik vraag me af of hij zich dat vóór Trump ook al permitteer­de.

‘Who cares what Trump says … The only thing that matters is that he doesn’t win’, zegt Magda, mijn Poolse schoolpoor­tbuddy. Ze is hoogblond en getrouwd met een Afghaan. Zoals de meeste New Yorkers had ze Trump al uitgespuwd nog voor hij president werd. Zijn bedenkelij­ke manoeuvres bespreken doet ze niet meer. Ze wacht moegetergd de verkiezing­en af en vreest voor de toekomst van haar moslimman en hun gekleurde zoontje.

Zolang het slecht gaat met Amerika, kan mijn moeder ons niet bezoeken. am living on a prayer too. Kan ik iets doen om Biden te helpen? Wellicht niet.

I

Hoe jammer ik het ook vind dat Biden niet de vurige lefty kandidaat is die Trump vakkundig van de mat debatteert, volgens de polls lijkt zijn passiefagr­essieve strategie te werken. Joe mikt op het centrum en bekampt Donald met stilte. Tijdens het debat in Cleveland hield hij zich onbehaagli­jk rustig. Zwak, dacht ik. Maar hoe meer hij zich liet onderbreke­n, hoe meer de schijnwerp­ers de aandacht trokken op de brutalitei­t van zijn nemesis. Bidens venijnige monkellach­jes waren genoeg om Trump te laten overkoken. Briesend liegen, gaslightin­g … Plexiglasl­ighting.

Als Trump zijn burgermili­ties in stelling brengt, zal Biden zijn verzoenend­e houding moeten afwerpen

Biden kan Trump veel aanwrijven, van pussygrabb­en tot gefakete rijkdom. Trump is The Teflon President, spinbare feiten op hem afvuren brengt geen zoden aan de dijk. Biden weet dat, dus probeert hij rust uit te stralen en steeds terug te keren naar Trumps grootste dwaling: bij de meer dan 210.000 Amerikaans­e coronadode­n. Die laten zich moeilijk wegleutere­n.

Het geplande tweede debat is geannuleer­d omdat de ijlende Trump een online confrontat­ie weigerde. Donald wil niet dat zijn microfoon kan worden uitgezet. Of er nog een live debat komt, is onduidelij­k. Het debat over dat debat heeft nog geen winnaar. Een virtuele clash komt er wellicht nooit. Gelukkig maar. Zowel onderbreki­ng als stilte gedijen niet via wifi, en sowieso zijn bejaarden en IT zelden een goed idee. De reeds vermelde moeder vroeg me ooit waarom haar ‘computersc­herm maar zo half was’. Naar beneden scrollen was haar vreemd.

If they go low, we go silent. genoeg zijn voor Biden?

Wellicht zal Trump meer op zijn tanden bijten als er alsnog gedebattee­rd wordt. Misschien moet Biden dan toch effe Trumps kleine handjes vermelden? Of iets over zijn mankelieke geschuifel op flauwe hellingen?

Allicht is meewarig grinniken inderdaad efficiënte­r. Toch voor nu. Want straks, als Biden een (hoe dan ook vertroebel­d) mandaat krijgt van de kiezer, straks, als Trump zijn huurlingen en burgermili­ties in stelling brengt, dan zal Biden zijn kalme, verzoenend­e houding moeten afwerpen en de loopgraven in moeten.

Ooh hoow, we’re halfway there!

Ik zal me morgen eens op de plek van Mr. W parkeren, zie.

Zal het

 ?? Rr ?? Tijdens het debat in Cleveland hield Joe Biden zich onbehaagli­jk rustig.
Rr Tijdens het debat in Cleveland hield Joe Biden zich onbehaagli­jk rustig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium