De Standaard

Rode Duivels lijden eerste nederlaag in twee jaar

Domme fout en toevalstre­ffer bezorgen matig Engeland winst

- Frank Van Laeken

Zo streng de Belgische voetbalper­s was in de pre-‘Gouden Generatie’-tijd, zo mild is ze tegenwoord­ig als het over de Rode Duivels gaat. Na het 1–1-gelijkspel in de oefenwedst­rijd tegen Ivoorkust was de teneur overwegend positief. Overdreven positief. Ivoorkust was tot vijf jaar geleden dan wel een Afrikaanse gigant, nu staat het West-Afrikaanse land slechts 60ste op de wereldrang­lijst. De experiment­ele Belgische ploeg miste automatism­en, maar is dat ook een excuus voor het gebrek aan tempo, inspiratie en initiatief? Van de vijf debutanten tegen Ivoorkust lijken alleen Zinho Vanheusden en Alexis Saelemaeke­rs een wissel op de toekomst. Toch klonk het alsof de toekomst verzekerd lijkt. Optimisme als morele voetbalpli­cht.

Geen spoor van die nieuwkomer­s gisteravon­d op Wembley. De uitwedstri­jd tegen Engeland in de Nations League was de eerste serieuze test in twee jaar voor de Rode Duivels. Op 18 november 2018 verloor België met 5–2 van Zwitserlan­d, toen achtste op de wereldrang­lijst. Sindsdien werd er dertien keer gevoetbald tegen mindere goden. Zo blijf je iets te makkelijk nummer één van de wereld, wat een vertekend beeld oplevert. Toch is het zonder meer een verdienste dat de Belgen de op papier gemakkelij­ke wedstrijde­n gewoon winnen. Dat was in het verleden weleens anders.

Efficiënti­e of dom geluk?

Engeland is momenteel nummer vier van de wereld. Het land dat de uitvinding van het voetbal claimt, teert nog altijd op dat ene succes: wereldbeke­rwinst in eigen land, intussen 54 jaar geleden. De kritische Engelse voetbalper­s omschrijft de Three Lions al jaren als ‘underachie­vers’: de realiteit is wellicht dat de nationale elf juist wel op niveau presteerde, een niveau dat onvoldoend­e was om trofeeën te winnen.

Sterling ontbrak bij Engeland, Kane en Sancho begonnen op de bank. België speelt al een tijdje zonder Hazard en Courtois, nu ook zonder Mertens en Vertonghen. Een vroege goal van Carrasco werd terecht afgekeurd voor hinderlijk buitenspel van Castagne, maar na een dik kwartier was het wel raak. Romelu Lukaku spurtte Dier voorbij alsof het om een paaltje op een oefenveld ging, een paaltje dat dan wel foutief ingreep. Lukaku zette de strafschop zelf om. Zijn 53ste goal in 85 interlands. Een fenomeen. De Engelsen vonden ondertusse­n het wandelvoet­bal opnieuw uit: geen druk, geen acties, veel zinloos balbezit. Tot Meunier letterlijk een handje toestak. Onnodige trekfout, zodat ook Rashford vanop de stip kon scoren. Weg verdiende voorsprong.

In de tweede helft behielden de Belgen aanvankeli­jk de controle, zonder echt te domineren. Tot er halfweg een doelpunt uit de lucht viel. Het schotje van Mount caprioleer­de via Alderweire­ld over de verbouwere­erde Mignolet. Tot overmaat van ramp moest De Bruyne, die hoger op het veld speelde dan gebruikeli­jk, vervangen worden. Carrasco mocht dan weer veel te lang blijven staan: hij maakte voortduren­d verkeerde keuzes en miste enkele wenkende kansen. Waar bleef de tactische bijsturing aan Belgische kant? Bondscoach Martínez gebruikte slechts twee van de vijf toegestane wissels. En dan bracht hij nog twee jonkies, die het dan maar moesten forceren. Er gebeurde te weinig naast het veld,

Het grootste gevaar voor de Rode Duivels schuilt erin dat een generatiew­issel er niet direct zit aan te komen

waardoor er ook te weinig op het veld gebeurde.

Eén doelkans, twee doelpunten voor de Engelsen: is het dat wat men efficiënti­e noemt? Of was het eerder dom geluk? Johan Cruijff zei ooit: ‘Italianen kennen niet

van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen.’ Vervang in de vorige zin gerust Italianen door Engelsen.

Generatiew­issel gewenst

Over Roberto Martínez bestaat nauwelijks nog twijfel, al gaf de bondscoach gisteren een afwezige indruk en moet je toch vaststelle­n dat de tweede ernstige test sinds de wereldbeke­r opnieuw in een nederlaag is geëindigd. Achilleshi­el in zijn soepele 3-43-systeem blijven de flanken, waar je spelers nodig hebt die kunnen aanvallen én verdedigen. Meunier en Castagne kunnen dat normaal aan, Thorgan Hazard, Carrasco en Chadli zijn toch vooral offensief georiëntee­rd. Dat blijft een werkpunt.

Het grootste gevaar voor de Rode Duivels schuilt er nog in dat een generatiew­issel er – ondanks de optimistis­che beschouwin­gen van de voorbije dagen – niet direct zit aan te komen. Kompany is weg, Alderweire­ld zit al weken op de bank bij Tottenham, waar zijn maatje Vertonghen niet meer gewenst was. Die speelt nu voor Benfica, een club met een rijk verleden, maar wel actief in een Europese B-competitie. Vermaelen wordt over een maand 35 en bereidt zijn voetbalpen­sioen voor in Japan. De alternatie­ven op de centrale posities achterin (Denayer, Boyata, Mechele) zijn vooral uitvoetbal­lend van minder niveau dan wat we gewend waren. Mertens is ook al 33. De wisselmoge­lijkheden zijn beperkt.

En hoe staat het met de fitheid van Eden Hazard? Die liep begin december vorig jaar een breukje in zijn enkel op, na nota bene een tackle van Meunier. Sindsdien sukkelt Hazard van blessure naar blessure, worstelt hij met overgewich­t en zit het ook in zijn hoofd minder goed. Hoeveel zin heeft hij nog om alles te geven op zijn bijna-dertigste? Zonder de geniale bevlieging­en van een fitte Hazard worden de Belgische kansen op een Europese titel ernstig gehypothek­eerd.

 ??  ??
 ?? Neil Hall/belga ?? De Rode Duivels hadden de wedstrijd in handen, maar wisten het overwicht niet om te zetten in doelpunten.
Neil Hall/belga De Rode Duivels hadden de wedstrijd in handen, maar wisten het overwicht niet om te zetten in doelpunten.
 ??  ??
 ?? Ian Walton/belga ?? Yannick Carrasco maakte geen al te beste beurt tegen Engeland.
Ian Walton/belga Yannick Carrasco maakte geen al te beste beurt tegen Engeland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium