De Standaard

Leve de liefde ‘In de virtuele seks zat een passie die ik al lang niet meer gevoeld had’

Majestueus en monumentaa­l, dat is de Gare Maritime op Tour & Taxis nog altijd. De gerenoveer­de versie heeft er een ontvankeli­jke en casual sfeer bijgekrege­n.

- ©

‘Kom even mee naar de straat’, zegt Michiel Riedijk. Hij is een van de medeoprich­ters van het bureau Neutelings Riedijk, dat in Antwerpen het Mas realiseerd­e, en recent in Nederland opzien baarde met Naturalis in Leiden en het stadhuis van Deventer. Op de site Tour & Taxis, vlak bij de Brusselse Kanaalzone, ontwierpen ze het Teirlinckg­ebouw, waar de administra­tie van de Vlaamse overheid huist.

Ik heb al zo’n idee waarom Riedijk me mee naar buiten troont. Van in de belendende Picardstra­at is goed te zien hoe het gebouw is samengeste­ld. Drie hoge kappen pieken 28 meter hoog. Daar arriveerde­n de treinen die in dit kopstation hun goederen kwamen afzetten. Ze worden telkens geflankeer­d door vijf lagere kappen, van 17 meter hoog, waar de vracht werd overgelade­n. Eerst moest die lading via het douanegebo­uw passeren, soms bleef ze een poos gestockeer­d in het entrepotge­bouw. Vroeg of laat kwamen de goederen de Picardstra­at opgedokker­d, aanvankeli­jk met paardenkar­ren, later kwamen de vrachtwage­ns. Met het Verdrag van Maastricht in 1993 hield het op: de Europese binnengren­zen waren achterhaal­d, de Gare Maritime werd overbodig.

Riedijk wil me nog meer laten zien: hij wijst me op het fijnmazige weefsel van brede banen waarop smalle zijstraten uitkomen. Op de pakhuizen die je nog altijd ziet in de wijk. En op de gebouwen die maximum drie tot vier verdieping­en hoog zijn. ‘Die stedelijke korrel hebben we proberen door te trekken.’ De gevel is geen hermetisch­e barrière. Binnen loopt de stad gewoon verder, als een stad waar het nooit regent, een overdekte ramblas met relaxte flaneerstr­aten.

Spektakel

‘Het is een stadsproje­ct van ongekende omvang’, zegt Riedijk – 75.000 vierkante meter: dat is inderdaad gigantisch. Ik herinner me een bezoek drie jaar geleden, toen het ruïneuze gebouw de eerste zorgen toegediend kreeg. De stalen spanten kregen een behandelin­g, het metselwerk van de zijwanden en de opstaande ramen werden gerenoveer­d. De perrons werden uitgegrave­n, er lagen stapels kasseien. Er heerste een imponerend­e industriël­e ruwheid.

De projectont­wikkelaar vertelde me ooit dat hij de architect Santiago Calatrava uitnodigde om te polsen of dit project niets voor hem was. ‘Je hebt mij hier niet nodig’, zei die. ‘Het spektakel is er al.’ De kappen, 280 meter lang en 140 meter breed, zijn op zich al ontzagwekk­end. Dankzij de glazen wanden aan de kopzijden kijkt men van de Picardstra­at tot in het achterligg­ende park. Net in het midden van de as rijst de kerk van Laken

op, een meevaller waarvan architecte­n heel gelukkig worden.

Het team van Neutelings Riedijk kent zijn plaats. Ze hebben de kwaliteit van het gebouw geaccentue­erd. Op de site hebben ze twaalf houten blokken ingeplant, zodat er een stelsel van promenades, zijstraatj­es, parkjes en pleinen ontstond. ‘De dakspanten staan telkens twaalf meter uit elkaar’, zegt Riedijk. ‘Voor de inplanting van de blokken hebben we ons geschikt naar de breedte van de spanten en de hoogte van de kappen. Elk blok wijkt een beetje terug achter de spanten. Zo weet je dat dát het monument is. We hebben ons nederig opgesteld en ingetogen architectu­ur toegevoegd.’

Composieth­out

De site ligt op een helling. Dat liet de architecte­n toe om hoogtevers­chillen aan te brengen. De groenpanel­en liggen iets hoger dan de wandellane­n, zodat er een heldere route ontstaat. Op regelmatig­e af

 ??  ??
 ?? Filip Dujardin ?? Door de glazen wanden kijk je tot in het achterligg­ende park.
Filip Dujardin Door de glazen wanden kijk je tot in het achterligg­ende park.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium