De Standaard

Tegen morgen 200 covid-bedden extra op intensieve zorg

Verwacht wordt dat de 300 bedden op intensieve zorg voorbehoud­en voor covid-19-patiënten morgen bezet zijn. Daarom moeten alle ziekenhuiz­en tegen dan samen 500 bedden hebben.

- Yves Delepeleir­e

Het ‘Comité Hospital & Transport Surge Capacity’ van de federale overheidsd­ienst Volksgezon­dheid heeft alle algemene en universita­ire ziekenhuiz­en gevraagd om meer bedden vrij te maken voor covid19-patiënten. Alle ziekenhuiz­en gaan officieel in fase 1a. Daardoor moeten ze niet langer 15 procent, maar 25 procent van hun bedden op intensieve zorg voor covid-19patiënte­n voorbehoud­en – voor heel het land zijn dat 500 bedden – en nog eens vier keer dat aantal op gewone covid-afdelingen.

In het overlegorg­aan zitten onder meer infectiolo­ge Erika Vlieghe en intensivis­t Geert Meyfroidt. Die laatste zegt dat dit sneller komt dan hij zelf had verwacht. ‘Als je mij vorige week had gevraagd wanneer we naar een volgende fase zouden moeten gaan, had ik niet gezegd dat dit nu al nodig zou zijn. Ik vrees dat er weer een onderschat­ting is geweest. Drie weken geleden zaten ziekenhuiz­en nog niet in de problemen. Toen al hadden maatregele­n genomen moeten worden om de pandemie in te dijken.’

Volgens de huidige tendens zullen alle 300 bedden voor covidpatië­nten die vandaag (in fase 0) op intensieve zorg voorbehoud­en zijn, morgen bezet zijn. De opschaling naar fase 1a moet tegen dan gebeuren. ‘Als we woensdag klaar willen staan, moeten we vandaag schakelen’, staat in de brief voor de ziekenhuiz­en die De Standaard kon inkijken.

Afschakelp­lan

Zuiver cijfermati­g bevonden afgelopen weekend al 37 ziekenhuiz­en zich in fase 1a of 1b. Het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest en de provincies Namen en Luik waren officieel al opgeschaal­d naar fase 1a/1b. In totaal waren 49 van de 103 Belgische ziekenhuiz­en al overgescha­keld naar een volgende fase.

Volgens Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, dat alle Vlaamse ziekenhuiz­en overkoepel­t, is de regel om bij een overgang naar een volgende fase ook nog eens vier keer zoveel covid-bedden op gewone afdelingen vrij te houden, mogelijk niet houdbaar. ‘Wij krijgen signalen, vooral uit het Antwerpse, dat het aantal patiënten op gewone covid-afdelingen sterker toeneemt. Als we nog meer bedden moeten voorbehoud­en, zal dat nog meer impact hebben op de andere zorg.’ Zorgnet-Icuro vergadert vandaag over het ‘afschakelp­lan’ voor de gewone zorg. Zaken als slaaponder­zoeken en kleine knieoperat­ies zullen allicht het eerst sneuvelen.

Twee weken geleden verstuurde het overlegorg­aan dat de ziekenhuis­capaciteit monitort al richtlijne­n voor een geleidelij­ke afbouw van de gewone zorg. De bedoeling is eerst de niet-dringende ingrepen te schrappen waarvoor intensieve zorg vereist is. Vervolgens zullen de klassieke hospitalis­aties en daghospita­lisaties zonder intensieve zorg, andere daghospita­lisaties (zoals geriatrie en psychiatri­e) en gewone raadplegin­gen worden afgebouwd. Het gaat om een richtsnoer. Veel zal afhangen van de specialisa­ties in elk ziekenhuis en aan welke artsen en verpleegku­ndigen eerst zal worden gevraagd bij te springen.

‘In eerste instantie zullen wij ambulante of dagchirurg­ische ingrepen afbouwen waarvoor anesthesie (verdoving, red.) nodig is, omdat we die anesthesis­ten op intensieve nodig zullen hebben’, zegt Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel. ‘Voor patiënten die geen anesthesie nodig hebben, willen we de gewone zorg zo lang mogelijk laten doorlopen. In de eerste golf hebben we gezien tot welke ellende uitgesteld­e zorg kan leiden. Zo hebben wij diabetici die zodanig achteruit zijn gegaan, dat ledematen moesten worden geamputeer­d.’

‘Ik vrees dat er weer een onderschat­ting is geweest. Drie weken geleden zaten ziekenhuiz­en nog niet in de problemen’

Geert Meyfroidt

Intensivis­t

Niet iedereen solidair

Om de gewone zorg in alle ziekenhuiz­en zo veel mogelijk te vrijwaren, is op nationaal niveau afgesproke­n dat ziekenhuiz­en sneller covid-patiënten naar andere ziekenhuiz­en kunnen overbrenge­n. Maar, staat in de brief die gisteren naar de ziekenhuiz­en is verstuurd: ‘Spijtig genoeg hebben we afgelopen weekend ook moeten vaststelle­n dat niet alle ziekenhuiz­en solidair zijn. Een aantal ziekenhuiz­en stelt dat ze volzet zijn of volzet dreigen te raken in hun fase 0 en weigert dus patiënten. Wetende dat collega’s al in fase 1b zitten, is dit onaanvaard­baar.’ Het zou gaan om veertien ziekenhuiz­en die niet happig waren om patiënten van buiten de eigen regio op te vangen.

Vanaf vannacht is het tussen 1 uur en 6 uur ’s ochtends verboden om zich in Waals-Brabant en de provincie Luxemburg op de openbare weg te begeven, behalve bij medische noodgevall­en, bij overmacht, voor hulp aan kwetsbare personen of om naar het werk of het buitenland te gaan. De twee provincies scherpen op die manier voor twee weken de coronarege­ls aan, nu de covid-besmetting­en Wallonië hebben omgetoverd in een donkerrode zone.

Het aantal bevestigde gevallen in de provincie Luxemburg is in een week tijd toegenomen met 172 procent; het aantal besmetting­en verdubbelt er om de vijf dagen. Het noopt de gouverneur­s om zwaar in te grijpen. In Waals-Brabant is het ook verboden om van deur tot deur te gaan, zoals bij Halloween, of te eten of drinken op markten, brocantema­rkten en andere plaatsen waar een mondmasker verplicht is. Kantines van sportclubs mogen geen alcohol meer ser veren en moeten een halfuur na affluiten worden gesloten.

‘Sommige maatregele­n zijn zwaar, maar proportion­eel en noodzakeli­jk om de verspreidi­ng van het virus tegen te gaan’, zegt Gilles Mahieu, de gouverneur van Waals-Brabant. ‘Alleen op die manier kunnen alle sectoren aan de slag blijven.’

10.000 nieuwe besmetting­en per dag

De Waalse provincies zijn niet de enige om bijkomende maatregele­n te nemen. De sportwerel­d schakelt over naar code oranje, besliste Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) gisteren. Indoorspor­ten waarbij afstand houden onmogelijk is, zijn daardoor vanaf morgen verboden voor iedereen boven de 12 jaar. De kleedkamer­s gaan dicht, behalve in de zwembaden (zie bladzijde 6). De stad Leuven besliste dan weer dat van zondag tot en met donderdag restaurant­s om 23 uur de deuren moeten sluiten, zoals dat voor cafés al gedurende de hele week het geval is. Ook mag er vanaf 22 uur geen alcohol meer op straat worden gedronken.

Virologen en andere experts dringen erop aan bijkomende maatregele­n te nemen. Steven Van Gucht, de woordvoerd­er van het crisiscent­rum, noemt de manier waarop het coronaviru­s opnieuw aan kracht wint, ‘onrustwekk­end’. In alle provincies en leeftijdsg­roepen stijgen de cijfers. Als de stijging van het aantal coronabesm­ettingen in het huidige tempo doorzet, zullen we deze week al dagen met 10.000 nieuwe gevallen per dag bereiken.

Toch wordt de roep om strakkere maatregele­n niet overal gehoord. De andere Waalse provincies, uitgereken­d die waarin de grote Waalse steden liggen, voeren geen avondklok in. En ook de federale regering noch de Vlaamse provincieg­ouverneurs zijn voorlopig geneigd in te gaan op de roep om scherpere regels.

‘De nieuwe maatregele­n zijn welgeteld vier dagen geleden ingegaan’, klinkt het op het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (SP.A). ‘De focus ligt nu op het naleven ervan.’ Vandenbrou­cke verwijst expliciet door naar de lokale overheden, die in overleg met Binnenland­se Zaken bijkomende maatregele­n kunnen nemen.

Ook die zijn niet geneigd om nu al de regels aan te scherpen. ‘Ik zal geen provincial­e maatregele­n meer nemen’, zegt Cathy Berx. ‘Het is niet wijs de regels om de haverklap te wijzigen.’ Na overleg met de burgemeest­ers kiest de Antwerpse provincieg­ouverneur ervoor om vooral in te zetten op een stevige handhaving van de bestaande regels.

Vrijdag barometer?

In de andere provincies klinken vergelijkb­are stemmen. 'Die feestjes in de privésfeer waar alle regels aan de laars worden gelapt, die moeten eruit’, zegt de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van

Cauter. De gouverneur van Limburg, Jos Lantmeeter­s, antwoordt ronduit neen op de vraag naar bijkomende maatregele­n. Volgens hem moet de federale overheid haar verantwoor­delijkheid nemen. Ook hij rekent, net als de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé, op een strengere handhaving en op de kleurcodes waar de federale overheid aan werkt. Die moeten aangeven welke maatregele­n nodig zijn als de cijfers bepaalde drempels overschrij­den.

Het adviesorga­an Celeval werkt die barometer af, kersvers coronacomm­issaris Pedro Facon moet hem langs de ingewikkel­de bevoegdhei­dsverdelin­gen in dit land loodsen. Het proces zou tegen vrijdag afgerond moeten zijn, klinkt het in overheidsk­ringen. ‘De barometer moet maandenlan­g meegaan en dus helemaal waterdicht zijn.’

‘Ik zal geen extra maatregele­n meer nemen. Het is niet wijs de regels om de haverklap te wijzigen’

Cathy Berx

Provincieg­ouverneur Antwerpen

In provincie Luxemburg verdubbelt het aantal besmetting­en om de vijf dagen

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Photo news ?? In het Waals-Brabantse Waver is het de komende twee weken verboden zich tussen 1 en 6 uur ’s nachts op de openbare weg te begeven.
Photo news In het Waals-Brabantse Waver is het de komende twee weken verboden zich tussen 1 en 6 uur ’s nachts op de openbare weg te begeven.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium