De Standaard

Noodgedwon­gen of nodeloos in lockdown?

-

Waar ligt de grens tussen koelbloedi­gheid en roekeloosh­eid? Het eerste wapenfeit van de regering-De Croo was een kordate en duidelijke verstrengi­ng van de coronamaat­regelen. Die werd vorige dinsdag aangekondi­gd en ging vrijdagnac­ht in. Tot 9 november moeten cafés om 23 uur sluiten, worden de persoonlij­ke bubbels beperkt tot vier en mag een huishouden maximaal vier mensen uitnodigen, mits het daarbij de afstandsre­gels respecteer­t. De experts waren tevreden. Als iedereen zich voortaan aan de regels zou houden, zouden we de pandemie weer onder controle krijgen.

Alleen duurt het minstens veertien dagen voor het effect van die verstrengi­ng in de curve zichtbaar wordt. Ondertusse­n schieten de cijfers ‘angstwekke­nd’ verder de hoogte in, moeten de ziekenhuiz­en overschake­len naar fase 1A en voorspelt Sciensano een hallucinan­te 10.000 besmetting­en per dag. Moet het dan verbazen dat lokale besturen nu al strengere maatregele­n aankondige­n, zoals een vroeger sluitingsu­ur voor restaurant­s in Leuven of code oranje in de Vilvoordse basisschol­en?

Toch moeten we ons hoeden voor een nieuw opbod aan verstrengi­ngen. Want dat is het duivelse dilemma waar dit virus ons voor plaatst. Gaan we er te soepel mee om, dan eindigen we noodgedwon­gen in een nieuwe lockdown. Gaan we er te angstig mee om, dan eindigen we nodeloos in een lockdown.

Alweer klinkt nu de roep om de scholen te sluiten, of in halftijds regime te laten functioner­en. Maar laten we het doel helder houden. Er is amper bewijs dat scholen de motor van de epidemie zijn. Wel is onomstotel­ijk aangetoond dat het sluiten van de scholen tot zorgwekken­de leerachter­stand leidt. Daarom mag het schoolregi­me niet als middel dienen om de pandemie onder controle te houden. Het indijken van het coronaviru­s moet het middel zijn om de scholen open te houden.

De Nederlands­e premier Mark Rutte gebruikte het beeld van ‘pompend remmen’ om met covid-19 te leven: versoepele­n waar kan, verstrenge­n wanneer het moet. Alleen is dit virus zo woest en onvoorspel­baar dat zelfs massaal testen en een, althans in Vlaanderen, ondertusse­n vrij performant contactond­erzoek niet kunnen beletten dat het bij het minste verlies van discipline weer met alle kracht doorheen de volledige bevolking raast. Dat is een deprimeren­d vooruitzic­ht, wetende dat een vaccin ten vroegste in het voorjaar, maar waarschijn­lijker pas tegen het einde van 2021 beschikbaa­r zal zijn. Reden te meer om er alles aan te doen om voor onze jongeren de scholen niet te moeten sluiten. Desnoods een avondklok.

Het controlere­n van de epidemie moet het middel zijn om de scholen open te houden. Niet omgekeerd

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium