De Standaard

Auditrappo­rt VRT overgemaak­t aan politie

- Valerie Droeven

OPENBARE OMROEP Volgens de raad van bestuur van de VRT is ‘een aanscherpi­ng van het integritei­tsbesef’ aan de orde.

Audit Vlaanderen heeft een exemplaar van zijn forensisch auditrappo­rt over de VRT overgemaak­t aan de Centrale Dienst voor de Bestrijdin­g van Corruptie (CDBC). Die politiedie­nst is onder meer gespeciali­seerd in verduister­ing op het gebied van overheidso­pdrachten, subsidies, vergunning­en en erkenninge­n. In het rapport, dat vernietige­nd zou zijn voor de openbare omroep, zou onder meer sprake zijn van normvervag­ing en onregelmat­igheden bij overheidso­pdrachten binnen de VRT.

Audit Vlaanderen begon dit voorjaar een onderzoek naar contracten die de openbare omroep afgesloten had, na berichtgev­ing over onregelmat­igheden. Die waren naar boven gekomen na een open oorlog aan de top van de VRT. ‘Dat we het rapport aan de CDBC bezorgd hebben, betekent niet automatisc­h dat er strafrecht­elijke inbreuken gepleegd zijn’, zegt Mark Vandersmis­sen van Audit Vlaanderen. ‘Wij bezorgen onze rapporten aan de CDBC bij vermoedens van mogelijke inbreuken. De CDBC en het parket beslissen dan op basis van ons onderzoek of verder gevolg nodig is.’

Ook in de raad van bestuur van de VRT is het rapport gisteren besproken. Daarbij was ook Audit Vlaanderen aanwezig. In een persberich­t zegt de raad dat ‘een aanscherpi­ng van het integritei­tsbesef’ aan de orde is. Hij vraagt aan de directie de aanbevelin­gen in het rapport ‘correct en volledig’ uit te voeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium