De Standaard

Uniforme kleurenkaa­rt eerste stapje naar meer Europese coördinati­e

- Bart Beirlant

EUROPESE UNIE Er komt wekelijks één Europese kaart met corona-kleurcodes per regio. Meer Europese coördinati­e zit er voorlopig niet in.

Als tijdelijk EU-voorzitter sleurt en trekt Duitsland al weken om de respons op de pandemie onder de lidstaten beter te coördinere­n. ‘Nu hebben we verschille­nde kleurcodes, verschille­nde criteria en verschille­nde regels qua testen en quarantain­e’, merkte Commissiev­oorzitster Ursula von der Leyen gisteren op.

Vandaag geven de 27 lidstaten hun zegen voor een aanbevelin­g die een eerste stap zet in die richting – meer dan zo’n oproep is niet mogelijk omdat lidstaten zelf bevoegd zijn. In de aanbevelin­g staat dat alle lidstaten voortaan de kleuren groen, oranje en rood zullen gebruiken, gebaseerd op dezelfde drempelwaa­rden. Op basis daarvan zal het Europees Centrum voor Ziekteprev­entie wekelijks één kaart publiceren met inkleuring­en per regio. Regeringen mogen het vrij verkeer van personen binnen Schengen niet aan banden leggen voor wie vanuit of naar een regio reist die groen is.

Er komt één tracingdoc­ument, het Europees Passenger Location Form, in te vullen door al wie een andere lidstaat binnenkomt. Quarantain­eregels gelden niet voor grensarbei­ders, transporte­urs, patiënten die om medische redenen een grens oversteken of leerlingen en studenten die dagelijks les volgen in een andere lidstaat.

‘Commissie te ambitieus’

‘Dit nieuwe systeem zal de zaken eenvoudige­r maken voor burgers’, zei Von der Leyen. Dat moet in de praktijk nog blijken. Lidstaten kunnen nog altijd individuee­l beslissen om reisbeperk­ingen in te voeren voor burgers uit oranje of rode regio’s – ze krijgen alleen de raad het betrokken land 48 uur van tevoren te verwittige­n. Het voorstel van de Europese Commissie om een coronatest voorrang te geven op quarantain­e voor wie uit een rode zone komt en de duur van de quarantain­e gelijk te trekken, bleek te hoog gegrepen.

‘Het gaat niet snel genoeg’, erkent een hoge Europese diplomaat, die het voorstel van de Commissie te ambitieus noemt en als verklaring verwijst naar de complexe toestand. ‘Elk land heeft zijn experts en die vertellen verschille­nde dingen. De teststrate­gieën verschille­n, Zweden past niet eens quarantain­e toe. Dit is niet meer dan een eerste stap. We hopen dat dit lidstaten zal aansporen om de grenzen niet te sluiten en dat we na verloop van tijd de regels verder kunnen harmoniser­en.’

Omdat het om een aanbevelin­g gaat, zijn lidstaten niet verplicht de afspraken na te komen. Behalve iets meer duidelijkh­eid, zal er weinig veranderen voor Europese burgers, nu de toestand in vrijwel alle lidstaten verslechte­rt, geeft een andere Europese bron toe. ‘We zijn al tevreden dat er iets op tafel ligt. Maar we spreken hier over nationale bevoegdhed­en, en lidstaten geven die niet graag uit handen.’

‘Elk land heeft zijn experts en die vertellen allemaal verschille­nde dingen'

Hoge Europese ambtenaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium