De Standaard

‘Peter Van de Veire kreeg van VRT wél forum om zich te verdedigen’

‘Een kunstmatig dossier vol ernstige fouten.’ Zo denkt het kamp-Bart De Pauw over de manier waarop de VRT de televisiem­aker in 2017 aan de deur heeft gezet.

- © Benjamin Praet en Marc Klifman

‘De heer Paul Lembrechts wilde zich manifester­en ten koste van Bart De Pauw, die nietsontzi­end en integraal werd opgeofferd.’ Dat staat te lezen in de ingebrekes­telling waarmee het gezin-De Pauw ingaat tegen de manier waarop de VRT de overeenkom­st met het tvgezicht heeft stopgezet na vermeend grensovers­chrijdend gedrag. Niet alleen de voormalige ceo moet het ontgelden, het hele dossier tegen De Pauw wordt omschreven als ‘kunstmatig opgebouwd’.

Als compensati­e voor de geleden schade eist De Pauw 12 miljoen euro van de openbare omroep: 2,5 miljoen euro voor hemzelf, 2,5 miljoen voor zijn vrouw en voor elk van zijn drie kinderen 500.000 euro. Voor zijn vennootsch­ap Deadliners wordt 5,5 miljoen gevraagd. Voor de duidelijkh­eid: dat staat los van het strafproce­s dat gevoerd zal worden voor de correction­ele rechtbank. Daar zullen tien vrouwen getuigen hoe ze zich belaagd voelden door De Pauw.

De ingebrekes­telling hekelt onder meer de communicat­ie die Lembrechts destijds voerde in de media. De toenmalige ceo had het over ‘honderden sms’en met seksuele en pornografi­sche uitspraken’ en sprak van ‘een patroon’. ‘Onzorgvuld­ig onderzoek’, volgens De Pauw, en ‘een poging om de eigen beslissing publiekeli­jk te verantwoor­den’. Daarbij verwijst hij naar een bericht dat de welzijnsad­viseur van de VRT kort voordien had gestuurd naar haar communicat­iemanager: ‘We beschikken zelf niet over de sms’jes.’

Het kamp-De Pauw heeft nog meer kritiek op dat VRT-dossier, waarin luidens de verdedigin­g van De Pauw sprake is van ‘twee meldingen van feiten die dateerden van meer dan tien jaar voordien’.

Bovendien zouden die meldingen ‘niet spontaan tot stand gekomen’ zijn. ‘De netmanager van Eén is speciaal naar Gent gereden om daar de twee vrouwen te spreken. Hij kende Bart De Pauw al jaren zeer goed en is vanuit die achtergron­d zelf beginnen rond te rijden, zonder mandaat hiertoe en zonder tuchtonder­zoek.’

Naaktbeeld­en

De ingebrekes­telling verwijst ook naar de recente zaak rond de verspreidi­ng van naaktbeeld­en van bekende schermgezi­chten. ‘De communicat­ie omtrent Bart De Pauw staat in schril contrast met de grootschal­ige schadebepe­rkingsoper­atie die de VRT heeft opgezet om, na de publieke verspreidi­ng van diens onanistisc­he opnamen, de heer Peter Van de Veire te rehabilite­ren. Die kreeg zowel online als via de radio een enorm forum om zijn eigen positie te verdedigen en anderen, die het gewaagd zouden hebben zijn opname te bekijken, te culpabilis­eren en te bedreigen.’

Het parket stelde eind 2017 een onderzoek in naar het gedrag van Bart De Pauw. Dat onderzoek nam meer dan twee jaar in beslag. Begin september werd De Pauw doorverwez­en naar de correction­ele rechtbank. Er wordt hem ‘belaging en digitale onrust’ ten laste gelegd. Hij riskeert een gevangenis­straf van twee jaar en een boete van 2.400 euro. Het is nog niet bekend wanneer De Pauws rechtszaak voorkomt, wel dat een tiental vrouwen zich burgerlijk­e partij gesteld heeft.

Volgens het kamp-De Pauw is sprake van ‘twee meldingen van feiten die dateerden van meer dan tien jaar voordien’

 ?? Jimmy Kets ?? Bart De Pauw eist 12 miljoen euro van de VRT.
Jimmy Kets Bart De Pauw eist 12 miljoen euro van de VRT.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium