De Standaard

Strijd over Vagevuurbo­s flakkert weer op

- © Tom Ysebaert

NATUUR Natuur en Bos ligt opnieuw overhoop met een vzw van burgers die zich hardnekkig verzet tegen kappingen in een WestVlaams bos.

De vzw Bescherm Bomen en Natuur heeft het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in gebreke gesteld voor een geplande kapping in het Vagevuurbo­s in Wingene (West-Vlaanderen). Het agentschap wil daar 6.000 bomen kappen. ‘Onbegrijpe­lijk op een moment dat de minister van Natuur, Zuhal Demir (N-VA), iedereen oproept om bomen te planten’, zegt Christophe Depamelaer­e, een van de leiders van Bescherm bomen en Natuur.

De vzw was vorig jaar naar de Raad van State getrokken tegen een vorige kapmachtig­ing van het ANB voor het rooien van 11.000 bomen in het Vagevuurbo­s en had gelijk gekregen (DS 25 juli 2019). De Raad oordeelde toen dat het ANB onzorgvuld­ig was geweest en zijn machtiging onvoldoend­e gemotiveer­d had. De machtiging werd geschorst en door het agentschap ingetrokke­n. Het ANB beloofde daarop beter zijn huiswerk te maken en doet opnieuw een poging.

‘Nu is onze motivatie wel in orde’, maakt Jeroen Denaeghel, woordvoerd­er van het ANB, zich sterk. ‘We willen de naaldbomen uitdunnen om andere soorten kansen te geven. Dat maakt het bos volgens ons klimaatrob­uuster en is beter voor de biodiversi­teit. Deze visie is conform het beheerplan en wordt grondig gemotiveer­d door de kapmachtig­ing.’

Plant je eigen bos

De vzw is niet onder de indruk en wil dwangsomme­n van 50.000 eu

‘Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat het hout al verkocht is'

Christophe Demapelaer­e

Bescherm Bomen en Natuur

ro laten opleggen per perceel waar wel gekapt wordt. ‘Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat er per se gekapt moet worden omdat het hout al verkocht is’, aldus Depamelaer­e.

Bescherm Bomen en Natuur stelt dat volgens het beheerplan alleen in de jaren 2018 en 2022 tot kappen overgegaan wordt. Het ANB reageert daarop dat het natuurdecr­eet soepelheid toestaat in de timing, als de doelstelli­ng maar gehaald wordt.

Vrijdag stelt minister Demir de campagne ‘Plant je eigen bos en geef het een naam’. Particulie­ren, vereniging­en en bedrijven worden opgeroepen mee te werken aan nieuw bos. Ze mogen het dan ook een naam geven. De campagne loopt tot maart 2021. Demir wil dat er tegen 2024 4.000 hectare bos bijkomt.

 ?? Kvg ?? ANB wil 6.000 bomen kappen.
Kvg ANB wil 6.000 bomen kappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium