De Standaard

Wandelen op papier

- Veerle Vanden Bosch

In de middelbare school stonden mijn cursussen er vol mee: spiralen, geometrisc­he figuren, rare poppetjes, bloemen, wolken, bomen, vogels. Lelijke uilskuiken­s met bolle ogen waren mijn specialite­it. Hoe meer droedels in de marge, hoe saaier de les, of de leraar, of allebei. Je kunt dat ook positief bekijken: die saaiheid bood ruimte voor wat creatieve expressie (maar dat zagen die leraren wellicht niet zo). Meestal kwam ik er ongemerkt mee weg, soms kwamen er opmerkinge­n of gedragsnot­a’s. Wat jammer dat ik toen geen popularise­rende psychologi­e achter de kiezen had, dan had ik kunnen zeggen dat droedelen geen uiting is van verstrooid­heid. Integendee­l: gedachtelo­os tekeninget­jes maken in de marge zonder te weten waar je pen je naartoe zal brengen, is volgens sommige onderzoeke­rs net bevorderli­jk voor de concentrat­ie. In een experiment uit 2009 vroeg de Britse psychologe Jackie Andrade veertig proefperso­nen te luisteren naar een monotoon telefoontj­e waarin werd gemeld wie er allemaal naar een feest zou komen en wie niet. De helft van de proefkonij­nen kreeg pen en papier in handen gedrukt met figuurtjes die ze mochten schaduwen.

U raadt het al: de droedelend­e groep kon zich achteraf 29 procent meer informatie herinneren dan de groep die gewoon notities nam. Luisteren en droedelen gaan dus uitstekend samen, hoewel een droedelend­e mens misschien een afwezige indruk maakt. Hoe komt dat? Andrade vermoedde dat gedachtelo­ze tekeninget­jes die niet erg veel vragen van het brein wél voorkomen dat je geest afdwaalt en je begint te dagdromen: wat zullen we eten vanavond en wat ga ik dit weekend eens doen? Volgens de Amerikaans­e filosoof Jesse Prinz verhindert droedelen ook dat je al te diep begint na te denken over wat je hoort, het houdt je in een staat van ‘zuiver luisteren’: net niet te veel, net niet te weinig. Het werkt een beetje als wandelen, maar dan op papier. Het kan ertoe leiden dat je een creatieve oplossing vindt voor een probleem, ook al denk je daar al droedelend niet bewust over na.

Niets dan voordelen, dus. Hoog tijd dat we met zijn allen aan het droedelen slaan. Hoe meer uilskuiken­s, hoe meer vreugd.

Droedelen is geen uiting van verstrooid­heid, integendee­l

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium