De Standaard

Met trollen valt niet te sollen

Met een half jaar vertraging stemmen Poppy en Knoest de instrument­en voor de sequel Trolls world tour.

- Ruben Aerts

Trolls world tour Van: Walt Dohrn, David P. Smith

Met stemmen van: Anna Kendrick, Justin Timberlake, James Corden. Nederlands­e versie: Laura Tesoro, Jonas Vermeulen (90min.) ¨¨èèè

Draai alle trollen niet in dezelfde soep. Je hebt er inderdaad die gemeen zijn en de hele dag kamperen op internetfo­ra met een fles azijn naast zich. Over hen moet de eerste animatiefi­lm nog gemaakt worden (nee, bedankt).

En dan heb je die andere soort. Ze zijn klein, kleurrijk en flink hyper. Vier jaar geleden bestormden zij met Trolls het witte doek en staken daarbij een box office van bijna 350 miljoen dollar in hun zakken. Of dat deed toch Fox, de verdeler van deze muzikale animatiefi­lm uit de stal van Dreamworks (Shrek, Madagascar).

Nu is er het vanzelfspr­ekende vervolg Trolls world tour . Of liever: dat was er al in maart. Maar toen ging de halve wereld in lockdown en draaide men ook de cinema’s op slot. Verveling bij de grote bonzen, die zich dan maar aan een experiment­je waagden: ze boden deze sequel in de Verenigde Staten aan als video on demand (VOD). Voor twintig dollar kon je er de film thuis streamen. Geen klein bedrag, maar het werkte. De sequel bracht in drie weken tijd meer op dan die eerste film in de VS had gedaan over een periode van vijf maanden. Tsjing tsjing!

Tot nu deed geen enkele premium VOD-release het zo goed, al had Disney vast gehoopt dat het die prestatie zou verpulvere­n met Mulan.

In ons land, net als elders in Europa, heeft men tot nu gewacht om Trolls world tour uit te brengen in de bioscoop.

Orgie van snoepkleur­en

De film bulkt van de meezingers, van ‘One more time’ (Daft Punk) over ‘Good times’ (Chic) tot ‘Groove is in the heart’ van Deee-Lite. Al klonk dat in de Vlaamse versie toch een tikje anders. Het zal de kleintjes samsonwors­t wezen.

Gezellig dus, zo’n feestje. Maar heeft deze muzikale pretboel voorts nog wat te bieden, behalve dan een orgie van snoepkleur­en? Een verhaaltje dat goedbedoel­d, maar ook vergezocht is. Prinses Poppy en haar beste vriend Knoest ontdekken dat ze lang niet de enige trollensta­m zijn. Je hebt er zes, die verspreid leven over evenveel landen en elk in het teken staan van een muziekgenr­e, zoals techno, funk en country. Maar het zijn de hardrocker­s die hun gitaarriff­en aan iedereen willen opleggen – typisch.

In de originele versie lenen opnieuw Anna Kendrick en Justin Timberlake hun stem aan het olijke duo. Laura Tesoro en Jonas Vermeulen keren op hun beurt terug voor de Vlaamse variant.

Het zijn de hardrocktr­ollen die hun gitaarriff­en aan iedereen willen opleggen – typisch

‘We zijn allemaal trollen, verschille­n zijn niet belangrijk.’ Als onze jongste generatie al geloofde dat verschille­n dat wel waren, dan hebben ze dat vast van hun ouders gehoord. Trolls world tour is daarmee een film voor het hele gezin. De ene generatie gaat uit zijn dak, de andere heeft na afloop iets om op te kauwen.

 ?? © dreamworks ?? De trollen gaan op wereldtour­nee en ontdekken dat er meer genres zijn dan pop.
© dreamworks De trollen gaan op wereldtour­nee en ontdekken dat er meer genres zijn dan pop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium