De Standaard

Het duurt nog maar even

RECENSIE FILM Hun relatie is op sterven na dood, maar dan blijkt zij terminaal.

- Ruben Aerts

Hope

Van: Maria Sødahl Met: Andrea Braein Hovig, Stellan Skarsgård (126min.) ¨¨¨¨è Vertoond in: Cartoon’s (Antwerpen), Lumière (Brugge), Rio (De Haan), Sphinx (Gent), Zed (Leuven), Storck (Oostende), Palace en Vendôme (Brussel).

Films over terminale levens zijn vaak zelf doodziek. Een overdosis tranerige taferelen, kermende violen. Alsof een indigestie het summum is.

Hope grijpt echter zonder gezwollen trucjes naar de keel. De Noorse filmmaakst­er Maria Sødahl wil het niet zozeer hebben over de verwoestin­g die kanker in een lichaam aanricht. Ze maakte een veel indringend­ere film door te tonen wat zo’n tikkende klok doet met een koppel tussen wie de liefde bekoeld is.

Aan de vooravond van kerst krijgt Anja (Andrea Braein Hovig) het nieuws dat je op een andere dag evenmin wil horen: er woekert een tumor in haar hoofd. Eerst houden zij en haar man Tomas (Stellan Skarsgård) het nog voor zich, maar dan roepen ze toch een familieraa­d bijeen. ‘Gaan jullie scheiden?’ vraagt een van de kinderen geschrokke­n. Dat had zomaar gekund, maar nu niet meer. ‘Ik wil niet dat de kinderen ons herinneren zoals wij onze ouders.’ Haar eerste bekommerni­s zijn die kinderen en hun toekomst zonder haar. Van haar man verlangt ze dan weer steun en mildheid – in het verleden moest die vooral van haar komen.

Met chirurgisc­he precisie legt Sødahl haar angsten en twijfels bloot in de tien dagen die volgen op de diagnose. Hun relatie verwordt tot een soms grillige poging om door te dringen tot de kern. Eerlijkhei­d als laatste medicijn. Die zit in blikken van bezorgdhei­d en zaken die er plots om smeken benoemd of uitgesprok­en te worden. ‘Heb je spijt dat je je hart niet gevolgd bent toen je verliefd werd op die ander?’

Hope is geen lieve film, maar een rauwe en soms afmattende ervaring. Andrea Braein Hovig zet een doorleefde vertolking neer, Skarsgård is in al zijn ingetogenh­eid niet minder imposant. Hoe je moet leven met de dood voor ogen? Op sommige vragen hoop je het antwoord nooit te kennen.

 ?? © rr ?? Andrea Braein Hovig en Stellan Skarsgård.
© rr Andrea Braein Hovig en Stellan Skarsgård.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium