De Standaard

EU voegt Loekasjenk­o toe aan sanctielij­st

WITRUSLAND De president van Wit-Rusland lijkt niet geïnteress­eerd in onderhande­lingen met de oppositie.

- Bart Beirlant

De Wit-Russische veiligheid­sdiensten mogen voortaan indien nodig met scherp schieten op betogers wegens de ‘radicalise­ring’ van de protesten tegen de regering. Dat liet het ministerie van Binnenland­se Zaken van Wit-Rusland gisteren weten. Die onbuigzaam­heid van het regime in Minsk verklaart waarom de ministers van Buitenland­se Zaken van de 27 EU-lidstaten een politiek akkoord bereikten om ook president Aleksandr Loekasjenk­o op de sanctielij­st te zetten.

‘Zondag waren we opnieuw getuige van een disproport­ionele reactie tegen betogers. Niets wijst erop dat het regime bereid is onderhande­lingen met de oppositie te beginnen over een vreedzame oplossing’, zei Josep Borrell, de Hoge Vertegenwo­ordiger voor het buitenland­s beleid van de EU. Eerder keurde de EU al sancties goed tegen een veertigtal vertegenwo­ordigers van het regime. Loekasjenk­o stond aanvankeli­jk niet op de lijst, omdat de EU nog hoopte dat de president bereid zou zijn tot gesprekken met de oppositie.

Navalni

Er komen ook sancties tegen Russische individuen die betrokken zijn bij de vergiftigi­ng van de Russische oppositiep­oliticus Aleksej Navalni. De 27 stemden in met een voorstel van Frankrijk en Duitsland. Over hoeveel personen het gaat, en of ze behoren tot de militaire inlichting­endienst GRU, wilde Borrell niet zeggen. Parijs en Berlijn hebben een lijst voorgestel­d, de bevoegde diensten van de Raad werken nu alles technisch uit.

De bruggen met Moskou worden niet opgeblazen, benadrukte Borrell. Selectieve samenwerki­ng in geopolitie­ke dossiers moet mogelijk blijven. ‘Er zijn nog andere dimensies in onze relatie met Rusland. We kunnen niet alles herleiden tot Navalni. We moeten met president Poetin praten over bijvoorbee­ld het conflict in NagornoKar­abach.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium