De Standaard

En plots moest het standbeeld gerestaure­erd

Net in de week dat het vijfhonder­d jaar geleden is dat de Spanjaarde­n de hoofdstad van de Azteken veroverden, worden er in Mexico-Stad standbeeld­en weggehaald van kolonisato­rs en missionari­ssen. Zo ook dat van Gentenaar Pedro de Gante.

- Pedro de Gante Corry Hancké

Zijn sokkel staat er nog, maar Pedro de Gante zelf is verdwenen. Het standbeeld van de Vlaamse 16de-eeuwse missionari­s, dat sinds 1976 in de calle Gante in het historisch­e centrum van MexicoStad stond, is weggehaald. Ook de beelteniss­en van Christoffe­l Columbus, Bartolomé de las Casas en enkele andere mannen die een cruciale rol hebben gespeeld in de verovering en kerstening van Latijns-Amerika, zijn verwijderd.

Volgens de overheid zijn de standbeeld­en dringend aan restaurati­e toe, omdat ze tijdens de aardbeving van 1992 schade hebben opgelopen. Maar is het toeval dat de agenda van de restaurate­urs net nú vrij was? In de week dat het precies vijfhonder­d jaar geleden is dat de Spanjaarde­n de Azteekse hoofdstad Tenochtitl­án – nu Mexico-Stad – veroverden en daarmee de weg effenden voor de kolonisati­e van Latijns-Amerika?

12 oktober is voor de inheemse Mexicaanse bevolking in ieder geval geen feestdag. Precies vijfhonder­d jaar eerder, in 1520, hadden de christelij­ke veroveraar­s geen mededogen met de inwoners die hun geloof niet wilden verruilen voor een leven volgens de leer van Jezus. De dominicaan­se priester Bartolomé de las Casas beschreef in zijn boek Brevísima relación de la destrucció­n de las Indias in 1542 de gruwel waarmee de Spanjaarde­n het gebied veroverden.

Advocaat van het volk? Terug naar Pedro de Gante. Die Oost-Vlaamse priester – die zijn brieven met Pedro de Mura onderteken­de, mogelijk heette hij Peter van der Moere – had in april 1522 de poort van het Gentse Sint-Franciscus­klooster achter zich dichtgetro­kken en was via Spanje naar de Nieuwe Wereld getrokken om er het evangelie te verspreide­n. Hij leerde de taal van de inboorling­en en bouwde verschille­nde scholen. In een school op de plek waar nu Mexico-Stad ligt, gaf hij vijftig jaar lang les.

’s Ochtends leerden de kinderen lezen, schrijven en zingen, in de namiddag kregen ze godsdienst­les. De kleine kinderen mochten geen contact hebben met hun ouders, ‘opdat ze niet besmet zouden raken met afgoderij’. Op latere leeftijd zouden ze elders in het land het christelij­ke geloof moeten verkondige­n. In 1529 verklaarde Pedro de Gante dat hij meer dan honderd kerken had opgericht en meer dan 200.000 inwoners had gedoopt.

De Gante’s erfenis is dubbel: de enen noemen hem een ontwikkeli­ngshelper, een advocaat van het volk. Anderen vinden dat zijn scholen alleen dienden om het christelij­ke geloof te verspreide­n. In ieder geval wordt hij gezien als een van de mannen die aan het hoofd stonden van de spirituele verovering van de Nieuwe Wereld, aldus de website van Memoria Política de México.

Standbeeld­en bestormen

Op de sociale media was de afgelopen dagen opgeroepen om op 12 oktober, de dag van de vijfhonder­dste verjaardag van de val van Tenochtitl­án, de standbeeld­en te bestormen die symbool staan voor de uitbuiting en de kolonisati­e van de lokale bevolking. Is dat de reden waarom ze nu plots zijn weggehaald voor restaurati­e?

Net als zoveel andere landen worstelt Mexico met de vraag hoe het met zijn bloedige verleden moet omgaan. Het land koos er alvast voor om naar Rome te trekken. De echtgenote van president Andrés Manuel López Obrador was afgelopen weekend op audiëntie bij de paus en overhandig­de hem een brief van haar man, met de vraag om excuses van de Kerk.

Pedro de Gante werd in 1988 door paus Johannes Paulus II zalig verklaard. Tijdens de verkiezing van ‘De Grootste Belg’ in 2005 eindigde hij als 99ste.

De Gante verbood kleine kinderen het contact met hun ouders, ‘opdat ze niet besmet zouden raken met afgoderij’

 ?? © wikimedia ?? Het standbeeld van Pedro de Gante stond sinds 1976 in de calle Gante in het historisch­e centrum van Mexico-Stad. Tot vorig weekend.
© wikimedia Het standbeeld van Pedro de Gante stond sinds 1976 in de calle Gante in het historisch­e centrum van Mexico-Stad. Tot vorig weekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium