De Standaard

Coronacris­is alleen zal het klimaat niet redden

De CO2-uitstoot is dit jaar wereldwijd met 7 procent teruggeval­len. Is dat een serieuze eerste stap in de strijd tegen de klimaatopw­arming? Het Internatio­naal Energieage­ntschap plaatst er in zijn jongste Energy Outlook grote vraagteken­s bij.

- Pascal Sertyn

1. Olie is nog niet passé

Het Internatio­naal Energieage­ntschap (IEA) verwacht, in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld de Britse oliereus BP, niet dat het tijdperk van de wereldwijd­e groei van de vraag naar olie ten laatste in 2025 definitief verleden tijd is. BP sloot onlangs zelfs niet uit dat het olieverbru­ik al vorig jaar finaal heeft gepiekt.

Het Energy Outlook-rapport verwacht dat pas na 2030 een punt wordt gezet achter de voortduren­de groei van de vraag naar olie. De topman van de IEA, Fatih Birol, gaat ervan uit dat een snelle terugval er alleen zal komen als er een grote verschuivi­ng in het overheidsb­eleid wereldwijd komt.

Gebaseerd op het huidige beleid zal het olieverbru­ik snel weer

toenemen door een economisch­e opleving na het wegebben van de pandemie, zegt Birol. Daarbij zal de daling van het verbruik met 8 procent in 2020 volledig uitgegomd worden. Al is het wel zo dat de impact op de olieconsum­ptie groter kan zijn hoe langer de pandemie duurt. Als thuiswerk en minder vliegen ingeburger­d raken, zal dat structuree­l resulteren in een lager olieverbru­ik.

Tegelijk leidt de pandemie tot enkele disrupties die het olieverbru­ik blijvend in de hand kunnen werken, zoals de terugval van het openbaar vervoer, de popularite­it van de SUV en de dalende verkoop van nieuwe, meer energiezui­nige auto’s.

2. Einde in zicht voor steenkool

De coronapand­emie heeft verstrekke­nde gevolgen voor de toekomst van steenkool. Het IEA veronderst­elt dat de vraag naar kolen nooit meer zal terugkeren naar het peil van voor de coronacris­is. Integendee­l: het verwacht de komende decennia een voortduren­de terugval van het aandeel steenkool in het energiever­bruik, zelfs wanneer de overheden wereldwijd geen enkele bijkomende

maatregele­n treffen om het steenkoolv­erbruik te ontmoedige­n.

Het rapport verwacht dat in 2025 de capaciteit van de kolengesto­okte elektricit­eitscentra­les 132 procent onder het peil van 2019 zal uitkomen. Dat komt vooral door het opdoeken van kolencentr­ales in de VS en in Europa. In Azië zullen er wel nog kolencentr­ales bijkomen, maar dat zal niet volstaan om de teloorgang van steenkool als energiebro­n te stoppen. Het IEA gaat uit van een terugval van het aandeel kolen in de elektricit­eitsproduc­tie van 37 procent vorig jaar tot maar 28 procent in 2030 (bij een huidig beleid) of amper 15 procent (als overheden bijkomende maatregele­n nemen).

3. De nieuwe zonnekonin­g

Zonne-energie zal volgens het IEA de komende jaren snel zeer belangrijk worden in de wereldwijd­e elektricit­eitsvoorzi­ening. In het rapport wordt zonne-energie bestempeld als de nieuwe koning van de elektricit­eitsmarkt. Met de huidige plannen die overheden overal ter wereld hebben, zal de zonne-energiecap­aciteit vanaf

2022 ongebreide­ld groeien. De records zullen jaar na jaar sneuvelen, luidt het. Dat komt omdat het bouwen van een fotovoltaï­sche installati­e in de meeste landen nu al goedkoper is dan de bouw van een nieuwe kolen- of gasgestook­te centrale.

Daarbij komt nog dat zonneenerg­ie de grenzen aan het verleggen is op het vlak van kostprijs per kilowattuu­r. De elektricit­eit van sommige zonneproje­cten is zeer goedkoop.

Het zal er volgens het Internatio­naal Energieage­ntschap mee toe leiden dat hernieuwba­re energie 80 procent van de groei van de stroomprod­uctie tot 2030 zal dekken.

4. De weerbots van de pandemie

De terugval van de energie-investerin­gen met 18 procent verontrust de IEA. Zo heeft die ten zuiden van de Sahara een eind gemaakt aan de jarenlange daling van het aantal mensen dat geen toegang tot elektricit­eit heeft.

Verder lijken de lagere energiepri­jzen sinds de uitbraak van de

coronacris­is een goede zaak voor de consument. De IEA schat dat de gezinnen dit jaar 1.300 miljard dollar minder moeten uitgeven voor hun energiever­bruik. Tegelijk maken de lagere energiepri­jzen dat de terugverdi­entijd van investerin­gen in energie-efficiënti­e langer wordt, met als gevolg dat het investerin­gsritme volgens het IEA zal terugvalle­n.

Ten slotte riskeert de pandemie een zware impact te hebben op de werkgelege­nheid in de hele energiesec­tor. Het Energy Outlook 2020-rapport schat dat zes miljoen banen in het gedrang kunnen komen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium