De Standaard

Lockdown gaf Nederland voorsprong op Belgen

-

Nederland gidsland? Een recente studie van het Nederlands­e Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevat extra argumenten voor wie graag België met Nederland vergelijkt. Het CBS vergeleek de economisch­e impact van de lockdown bij de twee landen. Dat deed ze door de bbp-cijfers over het tweede kwartaal te vergelijke­n – de periode die grotendeel­s overeenste­mt met de lockdown. Dat is ook interessan­t voor de maatregele­n die we bij een tweede coronagolf zouden nemen.

De Nederlands­e economie kromp in de eerste golf met 9,4 procent tegenover dezelfde periode het jaar ervoor, terwijl in België het bbp 14,5 procent kleiner werd. De bouw, de handel en deels de industrie presteerde­n veel beter bij de noorderbur­en – het zijn sectoren ook, die tijdens de lockdown meer openbleven.

Vooral in de bouw is het verschil groot. In Nederland kende die sector maar een krimp van 3,5 procent, terwijl dat in ons land 15,7 procent was. In België was de bouw een niet-essentiële sector, die alleen mocht voortwerke­n als de anderhalve­meterregel gegarandee­rd bleef. Vooral de grote bouwbedrij­ven deden bij ons de deuren helemaal dicht. Alleen kleine aannemers werkten verder. De bouw is dan ook goed voor 20 procent van het groeiversc­hil tussen Nederland en België. Idem met de non-foodwinkel­s, die in Nederland openbleven. In België zakte de omzet er met 14 procent in april, terwijl er in Nederland alleen een lichte daling was.

Een tegenargum­ent in die vergelijki­ng zou zijn dat dit tijdelijke effecten zijn. De winkels mochten in België dan langer gesloten zijn, de maanden erop zouden de Belgen wel massaal nieuwe broeken en boeken kopen in hun favoriete winkels. Maar in de retailcijf­ers is van dat inhaaleffe­ct nauwelijks sprake (zie grafiek). In juni en juli – na de lockdown – is de groei van de handel in Nederland nog altijd groter dan in België. Alleen in augustus stijgt de verkoop in ons land iets meer dan in Nederland.

In de bouw zou je dezelfde redenering kunnen maken. Doordat de Nederlande­rs zijn blijven doorwerken, raken hun lopende werven sneller afgewerkt. Maar door de coronacris­is zullen er het komende jaar minder werven zijn, waardoor Nederlands­e bouwvakker­s alsnog enkele maanden technisch werkloos dreigen te vallen.

Alleen hoeft dat niet zo te zijn. De bouw is een sector die je als overheid gemakkelij­k kunt stimuleren, bijvoorbee­ld door de bouw of vernieuwin­g van publieke infrastruc­tuur. Je kunt de Nederlands­e bouwvakker­s volgend jaar op die manier aan het werk houden. De maanden die Belgische bouwvakker­s tijdens de lockdown thuiszaten, zijn dus definitief verloren.

Economisch heeft Nederland in de coronacris­is beter gepresteer­d. De vraag is ook of het meer openhouden van de economie tot een hoger aantal besmetting­en heeft geleid? De Nederlands­e coronacijf­ers in de maanden maart tot juni lijken daar niet op te wijzen. Het verschil in aanpak geeft stof tot nadenken, nu ook in ons land het aantal coronabesm­ettingen opnieuw fel aan het oplopen is.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium