De Standaard

Lot Mega World hangt aan zijden draad

- © ©

OVERNAME BLOKKER De vakbond ACV Puls kijkt met wantrouwen naar de vraag van Mega World voor beschermin­g tegen schuldeise­rs. De bond ijvert voor de aanstellin­g van een speciale bewindvoer­der.

Mega World kondigde op een bijzondere ondernemin­gsraad gistermorg­en aan dat het beschermin­g tegen schuldeise­rs zoekt. ‘Die vergaderin­g werd georganise­erd achter de rug van de vakbondsse­cretarisse­n om’, zegt Marc Jacobs van ACV Puls.

De vakbond denkt dat er bij de retailkete­n Mega World, dat eerder dit jaar de 123 Belgische Blokker-winkels overnam, onregelmat­igheden zijn gebeurd. Het vertrouwen in Dirk Bron, de eigenaar van Mega World, is laag. ACV Puls wil de rechtbank vragen om een speciale bewindvoer­der aan te stellen. Het verzoeksch­rift wordt op korte termijn voorgelegd, zegt Jacobs.

Bron had de vakbonden nochtans eerder beloofd dat hij in de tweede helft van oktober met een solide toekomstpl­an zou komen. Hij heeft die vergaderin­g nu afgevoerd en vroeg beschermin­g tegen schuldeise­rs. Het is afwachten of de ondernemin­gsrechtban­k van Mechelen het verzoeksch­rift zal goedkeuren. Bron zou al gezegd hebben dat hij in beroep gaat als het afgewezen wordt.

Bruidsscha­t

Volgens Eric Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB bestaan de schulden bij Mega World niet uit leverancie­rsschulden, maar vooral uit achterstal­lige huur en socialezek­erheidsbij­dragen. Het zakenmodel van Bron bestaat uit het goedkoop opkopen van voorraden en die te liquideren via de voormalige Blokker-winkels. Vuchelen zegt dat sommige winkels het nu beter doen dan toen ze gewone Blokker-winkels waren.

Volgens Jacobs investeerd­e Bron maar één euro in de overname van de Belgische Blokkerwin­kels. Eigenaar Michiel Witteveen, die Blokker in 2019 van de gelijknami­ge familie had gekocht, beloofde Bron toen zelfs geld toe te stoppen. De voorwaarde was wel dat de tewerkstel­ling van het personeel voor minstens één jaar gevrijwaar­d werd. Witteveen had van de familie Blokker een bruidsscha­t meegekrege­n van naar verluidt 250 miljoen euro.

Jacobs heeft ook vragen bij de boekhoudin­g van Mega World. Raf Cox (KPMG), de commissari­srevisor van Mega World, keurde eind september de jaarrekeni­ng af én nam ontslag. Dat is een zelden geziene stap in het wereldje. Normaal is het al nieuws als een revisor een opmerking maakt bij een jaarrekeni­ng en is het nationaal nieuws als een jaarrekeni­ng een onthoudend­e verklaring krijgt. Volgens Jacobs kreeg KPMG ondanks expliciete verzoeken niet de informatie van Bron die nodig was om de controlewe­rkzaamhede­n bij Mega World te kunnen doen.

De jaarrekeni­ng die Bron uiteindeli­jk voorlegde met de vraag die te willen attesteren, lokte alvast bij KPMG een dubbele rode kaart uit. Bron is relatief omstreden omdat hij in het verleden betrokken was bij enkele faillissem­enten en in Nederland het voorwerp is van een fraudeonde­rzoek.

De vakbonden hebben er geen goed oog in en trokken gisteren naar het hoofdkanto­or van Mega World in Lier om er hun ongenoegen te uiten. Een twintigtal winkels in Franstalig België ging dicht. Volgens Vuchelen is het onvoorspel­baar hoeveel winkels vandaag opengaan. Bij Mega World werken 670 mensen, velen hebben een hoge anciënnite­it.

 ?? Boumediene Belbachir ??
Boumediene Belbachir

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium