De Standaard

Hoe ook u het klimaat kunt redden

- Pascal Sertyn

UITSTOOTTI­PS We kunnen allemaal een steentje bijdragen om de CO2-uitstoot tegen 2050 tot nul te herleiden. Een kleine handleidin­g.

Het Internatio­naal Energieage­ntschap heeft voor het eerst becijferd wat er tegen 2030 moet gebeuren om van zo’n nulscenari­o in 2050 een haalbare kaart te maken. Daarbij hoort ook een serieuze aanpassing van ons gedrag op korte termijn.

Wie met de wagen rijdt, kan een grote rol spelen in het terugdring­en van de CO2-uitstoot. Gemiddeld zeven kilometer per uur trager rijden levert de grootste besparing op (23 procent van de 2 gigaton CO2-besparing tegen 2030). Verder moeten automobili­sten de airco gemiddeld drie graden lager zetten (besparing van 6 procent) en zich massaal bekeren tot ecodriving (9 procent besparing). Dat betekent dat snel optrekken voortaan uit den boze is.

Verder helpen massaal autodelen (6 procent besparing) en de fiets nemen of te voet gaan bij verplaatsi­ngen van maximaal tien minuten (4 procent besparing). Tot slot raadt het IEA aan om er een gewoonte van te maken drie dragen per week van thuis te werken (3 procent besparing).

Wie in huis zijn CO2-voetafdruk wil verkleinen, moet de verwarming systematis­ch drie graden lager zetten. Met een besparings­potentieel van 4,3 gigaton CO2 tegen 2030 is het de individuel­e gedragswij­ziging met het meeste besparings­potentieel. Verder kan de mensheid zijn voetafdruk verder verkleinen door thuis de aircotempe­ratuur met drie graden te verhogen. Ook kunt u de was anders aanpakken door de wastempera­tuur tien graden lager te zetten en tijdens de zomermaand­en alle kleren buiten aan de wasdraad te hangen.

Ten slotte kan veel minder vliegen tot een kwart van de totale CO2-reductie opleveren. Alle passagiers­verkeer buiten het werk schrappen, levert het meeste op, gevolgd door het vermijden van langeafsta­ndsvluchte­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium