De Standaard

Leuvense restaurant­houders reageren verdeeld op vroeger sluitingsu­ur

Leuvense restaurant­s moeten van zondag tot donderdag ’s avonds de deuren sluiten om 23 uur. Dat heeft burgemeest­er Mohamed Ridouani (SP.A) beslist in overleg met minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (SP.A). De restaurant­houders reageren verdee

- Hannelore Smitz

Sinds vrijdagavo­nd moeten de cafés om 23 uur sluiten, maar restaurant­s mochten volgens de nationale maatregele­n nog open blijven tot 1 uur. Doordat heel wat zaken in Leuven ook snacks geven, betekende dat dat slechts een 70-tal zaken de deuren moest sluiten om 23 uur. Het voorbije weekend verliep dat perfect. Maar de stad verstrengt de maatregels toch.

Gelijk voor de wet

‘Specifiek in Leuven sluiten ook restaurant­s van zondag tot en met donderdag de deuren om 23 uur’, zegt burgemeest­er Ridouani. Op die manier wil hij de risico’s beperken op de dagen dat Leuven extra druk is door de aanwezighe­id van studenten. ‘Zo’n 50.000 extra studenten, dat is toch een heel verschil. Ik heb dit doorgespro­ken met minister Vandenbrou­cke die helemaal achter deze maatregel staat.’ Op vrijdag en zaterdag mogen restaurant­s wel tot 1 uur open blijven. ‘Een algemene sluiting van de restaurant­s om 23 uur is niet nodig, want in de weekends verloopt alles goed. Dan is het rustig’, zegt Ridouani.

Bij de restaurant­uitbaters wordt er verdeeld gereageerd. Enerzijds begrijpen velen onder hen de redenering, en steunen ze het iedereen gelijk voor de wet-principe. ‘Het is niet leuk, maar zeker voor eetcafés is dit logisch’, klinkt het op veel plaatsen.

Maar bij de iets gastronomi­schere restaurant­s heerst er meer onbegrip voor de beslissing. Verschille­nde uitbaters menen – zonder slecht te willen spreken over de cafés – dat in een restaurant de coronamaat­regelen veel nauwletten­der worden opgevolgd door de klanten, waardoor het risico op besmetting­en er veel kleiner is.

Twee eetshifts

Daarnaast brengt de nieuwe maatregel voor de iets gastronomi­schere restaurant­s een extra probleem met zich. Verschille­nde zaken waren de laatste maanden immers begonnen met het werken in twee eetshifts, zodat ze een dubbele hoeveelhei­d klanten kunnen bedienen op één avond. Die tweede shift dreigt nu niet meer mogelijk te worden. ‘En waarvoor? Want het is nog af te wachten of die maatregele­n bij ons echt iets uithalen. Kotfeestje­s zullen er toch nog steeds zijn’, klinkt het gefrustree­rd in verschille­nde zaken. Anoniem, want ze willen de cafébazen niet tegen de borst stuiten.

Ook op kot strenger

Ook op kot zijn de regels voor studenten verstrengd. Zo mogen studenten in navolging van de nationale regels nog maar drie mensen op hun kot ontvangen, en verstrenge­n ook de regels voor de activiteit­en van studentenk­ringen. Ook die mogen nu nog maximum tot 23 uur duren.

‘Zo’n 50.000 extra studenten, dat is toch een heel verschil’

Mohamed Ridouani

Burgemeest­er Leuven

 ?? Hsb ?? Van zondag tot donderdag moeten restaurant­s in Leuven, net zoals de cafés, om 23 uur hun deuren sluiten.
Hsb Van zondag tot donderdag moeten restaurant­s in Leuven, net zoals de cafés, om 23 uur hun deuren sluiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium