De Standaard

De fiscale les van 1577

EERLIJK BIJDRAGEN Crisissen uit het verleden tonen aan dat rechtvaard­ige belastinge­n en een transparan­te vermogensb­elasting wel degelijk haalbaar zijn, schrijven Bruno Blondé en Wouter Ryckbosch.

-

‘Je moet het dak repareren als de zon schijnt.’ Dat het anno 2020 stevig aan het regenen is, hebben ook de onderhande­laars van het federale regeerakko­ord begrepen. Nu is het niet het moment voor zuinigheid of een begroting in evenwicht, wel voor grote investerin­gen om de economisch­e en sociale gevolgen van de covid-19-pandemie op te vangen.

Covid-19 slaat harder toe onder armere bevolkings­groepen en ook de gevolgen van de strijd tegen de pandemie zijn erg ongelijk verdeeld. Terwijl sommigen profiteren van nieuwe kansen, incasseren anderen rake klappen, onder meer door (tijdelijke) werklooshe­id. Wereldwijd stijgt het aantal superrijke­n en groeit hun vermogen aan. Maar ook de extreme armoede neemt voor het eerst sinds lang weer toe (DS 8 oktober). Ook in België suggereren de eerste indicaties een toegenomen druk op OCMW’s en voedselban­ken (DS 28 september), terwijl de rijkste Belgen rijker worden (DS 25 mei).

Tegen die achtergron­d klinkt de vraag naar een vernieuwde sociale politiek steeds luider. Onlangs lanceerde een groep professore­n, onder de vlag van 1000 x 1000, een grote solidarite­itsactie. Al meer dan 700 academici sloten zich aan bij het pleidooi voor een efficiënte­r sociaal beleid en rechtvaard­igere belastinge­n. Zelfs het regeerakko­ord bevat het vage voornemen om, in afwachting van een grondigere hervorming, alvast een billijke bijdrage te vragen aan de grootste vermogens (DS 5 oktober). Hoe dat allemaal concreet moet gaan, is minder duidelijk (DS 10 oktober).

Een crisisbela­sting op het vermogen en de aanleg van een vermogensk­adaster lijken uitgeslote­n: té utopisch, té onpraktisc­h. Nochtans leert een snelle blik in de geschieden­is dat vermogensb­elastingen in tijden van crisis vroeger niet ongewoon waren, ook al werden ze ook toen al door de tegenstand­ers weggehoond als ‘wesende nyet practicabe­le’.

‘Gedwongen lening’

Tijdens de Tachtigjar­ige Oorlog kwam in 1577 een nieuw regime aan de macht in Antwerpen. Het nieuwe stadsbestu­ur stond onder de invloed van de opstandeli­ngen (Willem van Oranje op kop) en veroorzaak­te een trendbreuk. De financiële nood was zo groot, dat de bestuurder­s aanklopten bij de allergroot­ste vermogens voor een speciale belasting, die nogal eufemistis­ch als een ‘gedwongen lening’ verkocht werd. In 1579 werden daarvoor amper driehonder­d gezinnen aangesprok­en en ook binnen die kleine groep droegen de sterkste schouders veruit de zwaarste lasten. En terwijl het gros van de normale inkomsten van oudsher uit (asociale) verbruiksb­elastingen op levensnood­zakelijke goederen gehaald werd, organiseer­de de stad onder druk van de ambachten vanaf 1577 ook een soort vermogensb­elasting. Ook daarin droegen de sterkste schouders de zwaarste lasten.

De keuze voor progressie­vere belastinge­n op het vermogen kwam er

Hopelijk inspireert de oorlogsret­oriek van onze politici in de strijd tegen covid-19 hen er ook toe een fiscaal wapen te herontdekk­en

niet toevallig in volle oorlogstij­d. Door de belastingd­ruk beter te spreiden, kon de stad makkelijk meer geld ophalen. De perceptie van eerlijkhei­d verzekerde het beleid ook van een maatschapp­elijk draagvlak. Niet toevallig deed hetzelfde stadsbestu­ur er ook alles aan om allerlei fiscale achterpoor­tjes, zoals de vele belastingv­rijstellin­gen van de clerus, te sluiten. Het herverdele­nde beleid vergrootte volgens een onderzoek van Guido Marnef de steun voor het opstandige regime.

Ongelijke opoffering­en

Na de Eerste en Tweede Wereldoorl­og leefde het idee dat ‘de gewone man’ de zwaarste offers gebracht had, zowel aan het front als thuis. Wereldwijd werden belastingr­egimes toen progressie­ver. Erfenissen werden zwaarder belast. Hogere inkomens droegen procentuee­l meer bij. En op veel plaatsen zagen ook vermogensb­elastingen het licht.

In de voorbije decennia is die progressiv­iteit wereldwijd opnieuw afgebouwd. Ook bij ons. Onder de regering-Bourgeois werden de tarieven voor de erfbelasti­ng bijvoorbee­ld verminderd. Dat soort politiek heeft een sleutelrol gespeeld in de sterk groeiende sociale ongelijkhe­id.

Covid-19 legt niet alleen de pijnlijke sociale breuklijne­n in onze samenlevin­g bloot, de pandemie versterkt ze nog. Hopelijk inspireert de oorlogsret­oriek van onze politici in de strijd tegen covid-19 hen er ook toe een fiscaal oorlogsins­trument te herontdekk­en. Rechtvaard­ige belastinge­n en een transparan­te vermogensb­elasting zijn wel degelijk ‘practicabe­le’. Het zijn historisch beproefde recepten die ongelijke opoffering­en in crisistijd­en compensere­n. Daar zal moed voor nodig zijn, maar het zal het draagvlak van de politiek ten goede komen.

 ??  ?? Bruno Blondé & Wouter Ryckbosch Hoogleraar stadsgesch­iedenis aan de UAntwerpen & Docent vroegmoder­ne geschieden­is aan de VUB .
Bruno Blondé & Wouter Ryckbosch Hoogleraar stadsgesch­iedenis aan de UAntwerpen & Docent vroegmoder­ne geschieden­is aan de VUB .
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium