De Standaard

Tienermeis­jes worden minder vaak zwanger

(en hebben later seks)

- © Veerle Beel

Officiële statistiek­en laten al enige tijd zien dat het aantal tienermoed­ers jaar na jaar daalt. Bij gebrek aan cijfers over de abortussen in ons land kon lang niet nagegaan worden of er dan misschien meer abortussen plaatsvond­en. De laatste info daarover dateerde nog uit 2008. Maar begin dit jaar maakte de evaluatiec­ommissie zwangersch­apsonderbr­eking een inhaalbewe­ging: cijfers tot en met 2017 werden vrijgegeve­n.

Daaruit blijkt nu dat niet alleen het aantal tienermoed­ers is gedaald, met liefst 40 procent over zeven jaar, ook het aantal abortussen bij tieners daalde navenant. Er worden dus eenvoudigw­eg minder jonge meisjes zwanger. Dat concludere­n Silke Brants (Fara) en Katrien Vermeire (Sensoa) in een nieuw rapport. Fara is een vzw die luistert en informeert bij zwangersch­apskeuzes, Sensoa is het Vlaams expertisec­entrum voor seksuele gezondheid. Ze baseerden zich voor de geboortes op de cijfers van Statbel, of het Belgische statistiek­bureau.

Minder seks, meer anticoncep­tie

Brants en Vermeire zien twee potentiële verklaring­en voor die trend. Ten eerste is de seksuele activiteit bij jonge vrouwen gedaald, zoals blijkt uit de studie Jongeren en Gezondheid, uitgevoerd door de UGent. Het betreft een bevraging die om de vier jaar herhaald wordt. In 2014 zei 52 procent van de meisjes van 17 en 18 jaar dat ze ervaring hadden met geslachtsg­emeenschap. Vier jaar later was dat nog 41 procent. Bij jongens van die leeftijd doet er zich geen vergelijkb­are daling voor.

Een tweede belangrijk­e verklaring is de beleidskeu­ze om anticoncep­tie meer terug te betalen aan jonge vrouwen. Sinds 2004 geldt een verhoogde terugbetal­ing voor anticoncep­tiepillen als je jonger dan 21 bent. Voor de klassieke noodpil betaal je dan minder dan 1 euro. Sinds 2013 is ook het spiraal gratis voor die leeftijdsg­roep. Cijfers van de apothekers­bond laten zien dat de verkoop van anticoncep­tiemiddele­n aan -21-jarigen inderdaad gestegen is. Dit alles leverde België in 2019 de eerste plaats op in de European Anticoncep­tion Atlas. De beleidsins­panningen werpen dus vruchten af.

Wel zijn er duidelijke verschille­n tussen de gewesten. In Brussel deed zich de grootste daling voor: in 2010 raakten daar nog 33 op 1.000 meisjes zwanger, zeven jaar later 15 op 1.000. Zowat de helft koos voor een zwangersch­apsafbreki­ng. In Wallonië deden er zich niet alleen procentuee­l maar ook in absolute cijfers het hoogste aantal tienerzwan­gerschappe­n voor: in 2017 waren dat er 1.654, of 16 op 1.000. Eén op de drie liet hun zwangersch­ap afbreken. In Vlaanderen werden in 2017 1.500 meisjes jonger dan 20 jaar zwanger, of 9 op de 1.000. Zeven jaar eerder waren het er nog 13,5 op de 1.000. 43 procent liet de zwangersch­ap afbreken. Globaal gezien verandert er weinig aan de verhouding tussen geboortes en abortussen: in absolute aantallen dalen beide groepen jaar na jaar.

Blijvende voorlichti­ng Volgens Fara en Sensoa is er meer onderzoek nodig naar de profielen van meisjes die zwanger worden. Beide organisati­es hebben geen verklaring voor de verschille­n tussen Vlaanderen en de andere gewesten. Ook vragen ze dat de eindtermen van de tweede en de derde graad de voorlichti­ng over vruchtbaar­heid en anticoncep­tie hernemen. Nu wordt die alleen in de eerste graad voorzien. Katrien Vermeire: ‘Het is bekend dat jongeren pas informatie oppikken als ze er echt klaar voor zijn. Scholen besteden hier best blijvend aandacht aan.’

In 2014 zei 52 procent van de meisjes van 17 en 18 jaar ervaring te hebben met geslachtsg­emeenschap, vier jaar later was dat nog 41 procent

 ??  ??
 ?? Nate Pesce/nyt ?? In Brussel deed zich de grootste daling voor, in Wallonië kwamen de meeste zwangersch­appen voor.
Nate Pesce/nyt In Brussel deed zich de grootste daling voor, in Wallonië kwamen de meeste zwangersch­appen voor.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium