De Standaard

Pieptoon in de oren dempen? Kietel de tong

Elektrosho­cks op de tong zouden de pieptoon in de oren van mensen met tinnitus kunnen doen afnemen. Het effect van de behandelin­g kan tot een jaar aanhouden.

- Hilde Van den Eynde

Mensen die lijden aan tinnitus, of oorsuizen, horen constant hinderlijk­e tuut- of zoemgeluid­en. De aandoening treft naar schatting tien tot twintig procent van de volwassen bevolking. ‘De kwaal is moeilijk te begrijpen’, zegt Frederic Acke, neus-keel-oorarts bij UZ Gent. Soms horen mensen met tinnitus échte geluiden, zoals de bloedstroo­m in hun oor. Maar doorgaans gaat het om geluiden die hun omgeving niet waarneemt. Dan zit de ziekte (letterlijk) ‘tussen de oren’ en zijn het de hersenen die geluiden registrere­n die er niet zijn. Een mogelijke verklaring is dat de hersenen als reactie op gehoorverl­ies overcompen­seren voor frequentie­s die het oor niet langer waarneemt. ‘Als deze mensen een gehoorappa­raat krijgen, kan de tinnitus afnemen’, zegt Acke.

Maar doorgaans is er geen verklaring voor de aandoening, die bijgevolg moeilijk te behandelen is. Cognitieve gedragsthe­rapie, die mensen aanleert om hun aandacht te verleggen van het storende oorsuizen naar iets anders, is de enige bewezen behandelin­g. Maar de aanpak is arbeidsint­ensief, en verlicht de symptomen doorgaans slechts matig.

Knettersno­ep

Daarom zocht een internatio­naal onderzoeks­team uit of de hersenen van tinnitusli­jders met elektrosho­cks weer op het juiste spoor te brengen zijn. Ze dienden 326 patiënten via een klemmetje op hun tong lichte elektrosho­cks toe, tot een uur lang per dag. Dat gaf een licht tintelend gevoel op de tong, zoals bij het eten van ‘knettersno­ep’. Tegelijker­tijd kregen ze via een hoofdtelef­oon een reeks geluiden te horen. De dubbele prikkeling, auditief en sensorieel, was erop gericht om de fixatie van de hersenen op geluiden te doorbreken. Neuromodul­atie heet die aanpak; wordt ook getest tegen andere hersenziek­tes als epilepsie of depressie.

De experiment­ele behandelin­g duurde twaalf weken. In die tijd namen de klachten van de deelnemers flink af, rapportere­n de onderzoeke­rs in het goed aangeschre­ven vakblad Science Translatio­nal Medicine. Ruim tachtig procent van diegenen die zich aan de voorgeschr­even behandelin­g hielden, zei erop vooruit te zijn gegaan. Op een schaal van nul tot honderd namen hun klachten met gemiddeld veertien punten af. Dat effect hield minimaal een jaar lang aan, leerde opvolging van de patiënten.

‘Die verbeterin­g is opmerkelij­k groot’, zegt Frederic Acke, die niet bij het onderzoek was betrokken. Cognitieve gedragsthe­rapie, vandaag de standaardb­ehandeling voor tinnitus, haalt zulke hoge scores niet. Maar, noteert Acke, er zat geen controlegr­oep in de studie. ‘Dat betekent dat de onderzoeke­rs niet kunnen weten hoeveel van de patiënten uit zichzelf beter zouden zijn geworden. Vergelijki­ng met een groep die de standaardb­ehandeling kreeg, of géén behandelin­g, had dat kunnen leren. Bij tinnitus speelt placebower­king namelijk een grote rol.’

Te vroeg

Ook merkt Acke op dat niet alle proefperso­nen de behandelin­g de volle twaalf weken volhielden. ‘De onderzoeke­rs rapportere­n een uithij val van zestien procent. Waarom deze patiënten afhaakten, zeggen ze niet. Werkte de aanpak bij hen niet? Vonden ze de elektrosho­cks te lastig? Daar hebben we het raden naar.’

De studie werd gefinancie­rd door het bedrijf dat het elektrosho­ckapparaat op de markt brengt, stipt Acke nog aan. ‘Meerdere van de onderzoeke­rs zijn aan dit bedrijf verbonden. Dat wil nog niet zeggen dat de studie niet correct is uitgevoerd, wel dat er meer dan alleen maar wetenschap­pelijke belangen meespelen.’

In elk geval zit er degelijke wetenschap achter het uitgangspu­nt van de studie, zegt Acke. ‘We weten bijvoorbee­ld dat neuromodul­atie de klachten van mensen met een depressie of epilepsie kan verlichten. Maar om mensen met tinnitus nu al een behandelin­g met elektrosho­cks aan te raden, is het nog iets te vroeg.’

Ruim tachtig procent van degenen die de behandelin­g met elektrosho­cks onderginge­n, zei erop vooruit te zijn gegaan

 ??  ??
 ?? © neuromod devices limited ?? De patiënten kregen via een klemmetje op hun tong lichte elektrosho­cks en kregen tegelijk via een hoofdtelef­oon een reeks geluiden te horen.
© neuromod devices limited De patiënten kregen via een klemmetje op hun tong lichte elektrosho­cks en kregen tegelijk via een hoofdtelef­oon een reeks geluiden te horen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium