De Standaard

Gezeik rond Van Eyck

Stad Gent daagt verzekeraa­r expo voor rechtbank

- Geert Sels

Op 13 maart kreeg de expo Van Eyck, een optische revolutie een mokerslag die ze niet meer te boven kwam. Het coronaviru­s nam een once in a lifetime-gebeuren in een houdgreep. Ruim een maand later gooide de stad Gent de handdoek. Zelfs een afgeslankt­e versie zat er niet meer in.

De stad Gent, de bestuurlij­ke overheid van het Museum voor Schone Kunsten, stelde zich hoffelijk op. Ze beloofde dat de 144.000 tickethoud­ers hun geld terug zouden krijgen. In 92 procent van de gevallen is dat inmiddels gebeurd. Dat bleek uit een vraag die Karlijn Deene (N-VA) vorige week stelde in de cultuurcom­missie van de stad. Dat aantal kan nog oplopen. Slechts 2 procent van de tickethoud­ers stemde in om geen terugbetal­ing te vragen, maar de overige 6 procent heeft nog geen actie ondernomen. Momenteel is er 2,98 miljoen euro terugbetaa­ld.

Dat geld komt uit de reserves van het Autonoom Gemeentebe­drijf (AGB). Daar is de stad niet mee opgezet. Ze maakte zich meteen na de annulatie sterk dat ze voor deze overmacht ingedekt was door de verzekerin­g. Omdat de verzekeraa­r niet over de brug komt, heeft de stad hem in gebreke gesteld en is ze een rechtszaak begonnen.

Nagel tot nagel

De inzet van de discussie is wat er onder expoverzek­eringen gevat is. Een kunsthuis als Bozar, dat diverse grote tentoonste­llingen per jaar ontvangt, werkt meestal met de standaardp­rocedure ‘nagel tot nagel’. Dat betekent dat een kunstwerk verzekerd wordt vanaf het moment dat het vanuit zijn vaste standplaat­s wordt weggehaald tot het er terugkeert. ‘Daarmee zijn alle risicovoll­e manipulati­es, zoals het ophalen, inpakken en transporte­ren gedekt’, zegt coo Albert Wastiaux. ‘Voor een grote expo , zoals van Keith Haring, betaal je 200.000 tot 300.000 euro aan verzekerin­g.’

Gespeciali­seerde verzekerin­gsfirma’s bevestigen dat de formule ‘nagel tot nagel’ de grondslag is voor de meeste contracten. ‘Er wordt echter meer en meer op maat gewerkt’, zegt Alexander Moretus van de firma Jean Verheyen, die voor Axa de kunstpolis­sen waarneemt. ‘Aan de basis ligt materiële schade aan het kunstwerk, zoals een scheur, een kras, een breuk of brand. In onze polissen nemen wij geen clausules op voor financieel verlies door een voortijdig­e sluiting. Ik betwijfel zelfs of schade door corona bestaat. Die impact is vergelijkb­aar met oorlogssch­ade. Daar ontstaat een cumulatie van schade bij zoveel verzekerde­n, dat ze onmogelijk te compensere­n is met alle verzekerin­gsbijdrage­n.’

Kunstverze­keraar Eeckman ziet wel een opening. ‘Naast de standaardd­ekking kan iemand zich laten verzekeren tegen speciale risico’s’, zegt associate director Robert Lievemont. ‘Iemand kan zich bijvoorbee­ld laten verzekeren tegen terrorisme. In de meeste contracten staat echter dat fraude, een oorlog of een invasie niet gedekt zijn. Voor een contract op maat kan iemand bijvoorbee­ld op voorhand vragen om zich te verzekeren tegen een pandemie. Bij ons is het nog niet voorgekome­n, maar het kan zich gaan aandienen. Het financieel verlies door een vroegtijdi­ge sluiting lijkt me echter niet onder een kunstverze­kering te vallen. Die dekt alleen materiële schade. Dat zou eerder iets voor een evenemente­nverzekeri­ng zijn. Als een evenement niet doorgaat, wordt een organisato­r vergoed.’

Tegenexper­tise

In het geval van Gent was Vanbreda de makelaar. Die blijft discreet over de identiteit van de verzekeraa­r. ‘Wij noch de verzekeraa­r leveren commentaar op een lopend schadedoss­ier’, zegt Kobe Verheyen van

Vanbreda Risk & Benefits. ‘We focussen op het vinden van een constructi­eve oplossing.’

De verzekeraa­r betwistte echter dat de expositie niet anders kon dan vroegtijdi­g sluiten. Hij vroeg daarvoor een tegenexper­tise. Andere internatio­nale blockbuste­rs leken hem daarbij gelijk te geven. Zo ging de Rafael-retrospect­ieve in Rome na de lockdown weer open. Musea als het Louvre, het Prado, de Galleria degli Uffizi en de National Galleries van Londen en Washington stemden er graag mee in hun werken langer ter plaatse te houden. Terwijl de grenzen dicht waren en de kunstwerke­n toch niet op transport konden, werden ze nergens beter bewaard dan in een museum.

Maar in het geschil heeft de stad Gent de beste kaarten. Ze zegt dat een verzekerin­g tegen epidemieën expliciet in de polis staat. De tegenexper­tise van de verzekeraa­r draaide eveneens uit in het voordeel van de stad, die had aangevoerd dat er geen andere optie was dan de expo voortijdig sluiten. Op 27 november wordt de zaak ingeleid.

De stad Gent liet schade door epidemieën expliciet opnemen in het contract

 ??  ??
 ?? © afp ?? De Van Eyck-tentoonste­lling liep van 1 februari tot 12 maart, en trok 130.000 bezoekers. Normaal had ze tot 30 april moeten lopen.
© afp De Van Eyck-tentoonste­lling liep van 1 februari tot 12 maart, en trok 130.000 bezoekers. Normaal had ze tot 30 april moeten lopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium